Obavijesti

News

Komentari 23

Božinović: 'Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje nisu predmet'

Božinović: 'Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje nisu predmet'

Sloboda novinarstva, sloboda izvješćivanja je nešto što je zagarantirano i tako to treba i biti, kaže ministar unutarnjih poslova o izmjenama Zakona o kaznenom postupku i curenju informacija iz istraga

VIDEO

Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje nisu predmet, rekao je za Dnevnik.hr. ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o najavama izmjena Zakona o kaznenom postupku i kažnjavanju curenja informacija iz istraga.

- Sloboda novinarstva, sloboda izvješćivanja je nešto što je zagarantirano i tako to treba i biti. Mediji niti su predmet nekakvih budućih istraživanja, ispitivanja i propitivanja. Mediji su tu da sa svim informacijama koje dođu do njih zapravo upoznaju javnost'- rekao je.

- Policijski sustav je odgovoran za izvide i ako nešto probije izvide, koji su tajni, to sigurno šteti. Istraga je nejavna, nju provodi DORH, USKOK, i siguran sam da u zakonu već godinama ne bi stajala odredba o nejavnosti postupka kada bi on trebao biti potpuno otvoren. Dakle, ako postoji ograničenje na one sudionike postupka, a to su DORH, osumnjičenici i njihovi odvjetnici, onda je pretpostavka da je to krug u kojem bi te informacije trebale cirkulirati' - dodaje.

'Pitanje je hoće li on biti policajac'

Uhićenje načelnika Marijana Detelića zbog sumnje u trgovanje utjecajem u razgovoru za Novu TV komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

- Gledam na ovo prije svega kao način na koji policija funkcionira, pogotovo kad je u pitanju raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova. Policija je poznata kao državna institucija koja je vrlo rigorozna prema svojim pripadnicima, onima koji ne postupaju sukladno pravilima i tu nema oprosta jer policija da bi imala povjerenje javnosti mora pokazati da takve pojave u svojim redovima ne trpi' - rekao je.

Davor Božinović: Hrvatska je doista najpouzdaniji partner SAD-a u ovom dijelu Europe
Davor Božinović: Hrvatska je doista najpouzdaniji partner SAD-a u ovom dijelu Europe

Iz MUP-a su izvijestili kako je on odlukom načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke odmah udaljen iz službe te će protiv njega pokrenuti disciplinski postupak.

Stručnjaci o slučaju Platak: 'To je za kaznu zatvora! Božinović treba slati unutarnju kontrolu!'
Stručnjaci o slučaju Platak: 'To je za kaznu zatvora! Božinović treba slati unutarnju kontrolu!'

- Pitanje je hoće li ovaj biti policajac, ne mogu govoriti o postupcima koji slijede i što će pokazati - dodaje te otkriva kako je u zadnjih pet godina oko 500 slučajeva disciplinskih postupaka  pokrenuto.

- U zadnjih pet godina oko 500 slučajeva disciplinskih postupaka se pokreće protiv policijskih službenika. Negdje 80 odgovara udaljenjem iz dužnosti, a 20 ih izgubi posao. Dakle, to govori da jednostavno da prag tolerancije kad je policijski posao u pitanju je vrlo visok. Dakle, ono što možda u nekom drugom poslu ili običnom životu ne bi bili ozbiljniji prekršaji, ali u policiji, odnosno MUP-u, mi to ne trpimo i nećemo trpjeti - rekao je.

Božinović: U Hrvatskoj je 22.500 ukrajinskih izbjeglica
Božinović: U Hrvatskoj je 22.500 ukrajinskih izbjeglica

- Možete reći da ništa od ovoga što je otkriveno nije procesuirano, da nije izašlo u javnost, možda bi bila percepcija bolja jer bi ljudi mogli zaključiti da tamo sve funkcionira. Znamo da u svakoj instituciji ne funkcionira sve kako bi trebalo pa događaju se takve stvari i u policiji, ali mi ih rješavamo. Ponavljam, ne znam za neku instituciju koja je tako stroga i učinkovita u uklanjanju ovakvih pojava u svojim redovima - nastavlja Božinović.

Slučaj posvajanja djece u Zambiji

Osvrnuo se i na slučaj u Zambiji, istaknuo je interes djeteta, a oko međunarodne suradnje je rekao da se prije svega to radi preko međunarodnih institucija poput Interpola.

- Izvidi su tajni, međutim, ja o tome niti znam, niti mogu govoriti. No, ono što moramo imati u vidu jest da je ovo jedna delikatna situacija koja uključuje djecu i posvojitelje - rekao je Božinović.

- Aktualni slučajevi su ono što je, koliko je meni poznato, predmet interesa policije koja to sve radi u koordinaciji s USKOK-om, ali moramo voditi računa i o činjenici da iz raznih zemalja uključujući afričke zemlje i DR Kongo već imamo djecu koja su ovdje godinama i aklimatizirala su se te su hrvatski državljani - objasnio je.

Istaknuo je kako je suradnja s međunarodnim policijskim organizacijama  tu od prvog dana.

- Međutim, ne možemo biti zadovoljni kvalitetom i svime onime što bi trebali biti odgovori na legitimna pitanja koja postavlja policijski sustav - dodao je.
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije