Obavijesti

News

Komentari 2

Božinović o Penavi: Inicijativa ide prema radikalizaciji. Neće posvađati Vladu i branitelje!

Božinović o Penavi: Inicijativa ide prema radikalizaciji. Neće posvađati Vladu i branitelje!

Ova inicijativa ide prema nekoj vrsti radikalizacije, pri čemu se želi prikupiti političke bodove, kazao je potpredsjednik Vlade

VIDEO

Davor Božinović komentirao je za HRT inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da će na Dan sjećanja pripadnici HOS-a predvoditi Kolonu sjećanja, kazao je da se to do sada nije čulo, osobito kada je u pitanju Vukovar. 

- Dan 18. studeni je neradni dan kako bi više ljudi mogao doći u Vukovar, a Penava nabraja tko nije dobrodošao u Vukovar. To je politizacija na niskoj razini promišljenosti. Ova inicijativa ide prema nekoj vrsti radikalizacije, pri čemu se želi prikupiti političke bodove. Vukovar mora biti mjesto gdje se pokazuje svehrvatsko jedinstvo, kazao je Božinović. 

Dodaje kako je Vlada 2017. godine HOS proglasila sastavnim dijelom oružanih snaga koje su branile Hrvatsku. 

- Tu nema dvojbe i neće nikome uspjeti da posvađa Vladu i neku od braniteljskih udruga, pogotovo kada se zna što su Vlada i Ministarstvo branitelja sve učinili kako bi se poboljšao status branitelja, istaknuo je Božinović. 

Penava: Nisam tražio dozvolu da stavimo Nicoliera. Medved je tu obitelj uzeo pod svoje...
Penava: Nisam tražio dozvolu da stavimo Nicoliera. Medved je tu obitelj uzeo pod svoje...

Komentirajući kritike oporbe da se skrivaju prave informacije o migracijama, rekao kako je to tema koju MUP stalno komunicira s javnošću, a brojevi su konzistentni.

Dodao je i da postoji kontinuitet u oporbenoj sceni - sve što Vlada radi, njima nije dobro.

- Imate dio oporbene scene koji je kritičan na postupanje policije jer su time bili protiv toga da Hrvatska uđe u Schengen u mandatu ove Vlade, s druge strane su oni koji su mislili da to treba riješiti čvrstom rukom, a ti ne bi nikada uveli Hrvatsku u Schengen, kaže potpredsjednik Vlade. 

Božinović je upitan i je li očekivao uvođenje dodatnih graničnih kontrola od strane Slovenije, rekao je da je do toga došlo zbog napada Hamasa na Izrael i cijele situacije koja prijeti puno većim problemima za svjetski poredak nego što se u ovom trenutku čini.

- To je vrsta automatizma nakon što je Italija to isto uvela Sloveniji. Moguć je intenzivniji val migranata, izbjeglica koji bi vjerojatno došli mediteranskom rutom i tražili kako se dokopati Italije i Grčke i krenuti dalje prema Europi. Najave nije bilo, kao što ni Talijani nisu najavili Slovencima, koji su onda zaključili da, ako imaju već oko 8 godina kontrole na granici s Austrijom, a sad i Italijom, da i oni moraju isti primijeniti. Bitno je da sve ide na granicama kao i prije, rekao je.

Ovo je priča o heroju čiji je lik Penava iskoristio na plakatu. Njegova je majka ogorčena...
Ovo je priča o heroju čiji je lik Penava iskoristio na plakatu. Njegova je majka ogorčena...

Prvi čovjek MUP-a komentirao je i inicijativu MOST-a za angažiranjem vojske za čuvanje granica te formiranje narodnih straža od Plitvica do juga Hrvatske kako bi se zaštitilo lokalno stanovništvo.

- To su populističke inicijative, ciljaju na izazivanje straha i zabrinutosti kod građana, a koje nemaju temelja, osobito u smislu narušavanja sigurnosne situacije. Nema povećanja broja kaznenih djela, bilo je više ilegalnih ulazaka na teritorij RH, ali to se događa i u drugim državama, kazao je. 

Dodao je i da političari koji forsiraju te teme ulaze u krug antisistemskih stranaka kojima odgovara da se izazove kaos u društvu, kako bi "ušićarili" neki politički bod.

Istaknuo je i da su krize ozbiljne, osobito ako dođe do spajanja rata u Ukrajini i onoga što se sprema na Bliskom istoku.

- Hrvatska sudjeluje u međunarodnim operacijama Frontexa, a do njegovog angažmana dolazi na poziv države članice. Imamo 46 pripadnika u Hrvatskoj koji pomažu u pitanjima repatrijacije. Što se tiče kritične situacije, i Frontex i EK i države članice postavile bi se u toj situaciji bitno drugačije, ali mi nismo u kritičnoj situaciji. Proizvodnja straha i frustracija služi tome da se pošalje poruka - ovi ne brinu o vama. Hrvatska policija je najobučenija i najučinkovitija granična policija u EU. Svi znaju snagu hrvatske granične policije, kaže Božinović.

Benčić najavila bacanje vijenca u Dunav, kao što to radi i SDSS. Penava: 'Neće moći ove godine'
Benčić najavila bacanje vijenca u Dunav, kao što to radi i SDSS. Penava:  'Neće moći ove godine'

Komentirajući i opasnost od radikaliziranih islamskih skupina i pojedinaca koji bi mogli biti opasnost za Hrvatsku Božinović je kazao da SOA i policija prate stanje, imaju sastanke s međunarodnim partnerima, radi se profilacija suspektnih pojedinaca i skupina. Poručio je da na tome ne bi trebalo raditi političku kampanju, jer je zaključak da neposredne ugroze nema.

- Moguće je da neki radikalizirani pojedinac nešto napravili, ali to nije razlog zbog kojeg bi se trebalo slati poruke zabrinutosti, jer to je neodgovorno, prije svega prema građanima jer se njima manipulira, rekao je.

Ističe da se na hrvatskom teritoriju ne dopušta stvaranje hot spotova migrantske populacije.

Naveo je da je do danas više od 1086 krijumčara u Hrvatskoj uhićeno, u šest godina više od 6000.

HDZ odgovorio Penavi, javio se i Plenković: Provocira! On nema pravo privatizirati Dan sjećanja
HDZ odgovorio Penavi, javio se i Plenković: Provocira! On nema pravo privatizirati Dan sjećanja

- Hrvatska sigurno neće postati hot spot. Kada bismo primijetili naznake toga, naravno da bi se i naša politika promijenila, ali usklađeno s Europom, jer dok nemamo taj problem, a ja ga ne očekujem, nema bojazni da bi Hrvatska postala hot spot ili okupljalište velikog broja migranata, zaključio je Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...