News

Komentari 2

Božinović: Remont u Lencu je pravi recept za izlaz iz krize

Božinović: Remont u Lencu je  pravi recept za izlaz iz krize

Za remont američkog broda 'Mount Witney' riječko brodogradilište je izabrano na natječaju između osam ponuđača u Europi. Radovi su vrijedni šest i pol mil. eura

U pratnji zapovjednika američkog broda "Mount Witney" ministar Davor Božinović prošetao je brodogradilištem Viktor Lenac gdje je taj brod na remontu. Brod je u riječku luku uplovio sredinom rujna. Radi se ugovoru vrijednosti šest i pol milijuna eura, a brodogradilište Viktor Lenac izabrano je na natječaju između osam ponuđača u Europi.

- Impresioniran sam ovim što sam vidio. Svi poslovi razvijaju se u roku i na izrazito visokoj razini. Zapovjednik mi je priopćio da je naišao na izrazitu kvalitetu rada. Ovo je prvo brodogradilište u svijetu koje remontira ovakav brod, a Mount Whitney prvi je američki ratni brod koji se remontira van američkih granica. Ovaj posao važan je jer predstavlja budućnost ovog i brodogradilišta uopće. Sinergija je to uspješne vanjske politike. Ovakvi poslovi ulijevaju određenu dozu optimizma i recept su za izlazak iz krize - izjavio je Božinović.

Svoje zadovoljstvo suradnjom izrazio je i zapovjednik Williams.

- Jako sam zadovoljan radom i visokom kvalitetom. Također je zadovoljna i moja ekipa kako sa radovima tako i sa ljudima i gostoprimstvom u vašoj lijepoj zemlji. Hvala vam - rekao je kapetan.

Mount Whitney inače je jedan od ukupno dva zapovjedna broda Američke ratne mornarice i predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi. Sam brod dugačak je 195 metara, širok 33 metra, a razvija brzinu od 16 čvorova. Čini ga posada od 300-tinjak mornara i civila. Porinut je 1971. godine, ima autonomiju na moru od 90 dana, te također sposobnost potpore i evakuacije za 3000 ljudi. Do sada je brod u Hrvatskoj boravio u dva navrata, tijekom posjeta ratnoj mornarici u Splitu prošle te Dubrovniku ove godine.

Najčitaniji članci