Obavijesti

News

Komentari 0

Božinović: Sve je spremno za novu protupožarnu sezonu u RH

Božinović: Sve je spremno za novu protupožarnu sezonu u RH
1

Zahvalio je vatrogascima što su osim na gašenju požara bili uključeni i u aktivnosti na sprječavanju širena epidemije korona virusa. Naglasio je i kako se vatrogasni sustav u Hrvatskoj razvija iz godine u godinu

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u srijedu kako je sve spremno za ovogodišnju protupožarnu sezonu upozorivši kako je od početka ove godine bilo dvostruko više požara nego u istom razdoblju lani.

- Ove godine poduzeli smo mjere na vrijeme, donošenje protupožarnog  plana za 2020. je jamstvo da je očekujemo spremni. Požara će biti u sljedećih nekoliko mjeseci te je to razdoblje ključno - poručio je Božinović u Divuljama prigodom početka rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

Kazao je kako ovogodišnju protupožarnu sezonu očekujemo u specifičnim okolnostima s obzirom na to da je pažnja javnosti bila usredotočena na epidemiju korona virusa

Božinović: Poduzimaju se radnje u vezi bivšeg načelnika Kruneša
Božinović: Poduzimaju se radnje u vezi bivšeg načelnika Kruneša

- Mi smo nekoliko puta i s govornice Nacionalnog stožera zahvaljivali vatrogascima. Fokus cjelokupne javnosti pa i svijeta bio je usmjeren prema korona virusu, ali mi smo imali izvješća, znali  što vatrogasci rade . Broj vatrogasnih intervencija ove godine je   bio dva puta veći nego što je to bio prošle godine - upozorio je Božinović dodavši kako su vatrogasci heroji u Republici Hrvatskoj.

Zahvalio je vatrogascima što su osim na gašenju požara bili uključeni i u aktivnosti na sprječavanju širena epidemije korona virusa.
Naglasio je i kako se vatrogasni sustav u Hrvatskoj razvija iz godine u godinu i postaje sve učinkovitiji.

- Brzina intervencija vatrogasaca sad  je dva sata kraća nego 2017.  kad smo imali tri sata i 51 minutu u prosjeku za intervenciju. Sad je prosjek jedan sat i 51 minutu. Nastavit ćemo skraćivati vrijeme za vatrogasnu  intervenciju jer to je najbolje jamstvo da se uspješno nosimo s požarima. I najveći požar se može ugasiti čašom vode ako to napravite na vrijeme - poručio je Božinović.

Odgovarajući na pitanje u vezi korona virusa kazao je kako je Hrvatska trenutno fokusirana na zaštitu građane i turista koji dolaze u RH, a čiji dolazak "nosi i određene rizike".

Božinović: Policija u borbi protiv govora mržnje uvijek efikasna
Božinović: Policija u borbi protiv govora mržnje uvijek efikasna

Također je rekao kako je zbog epidemije korona virusa dosta zemljišta u poljima zapušteno i neočišćeno što pogoduje izbijanju požara te će biti potrebno pokrenuti javnu kampanju radi  smanjivanja  rizika od požara na neočišćenom zemljištu.

Tucaković: Vatrogasni sustav spreman na sve izazove

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naveo je kako je vatrogasni sustav spreman za sve izazove u ovoj protupožarnoj sezoni istaknuvši da je već u siječnju ove godine Vlada donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku što je omogućilo puno više vremena za pripreme i usklađivanja.

- Vatrogasne snage u priobalju ove će godine brojati 1120 profesionalnih vatrogasaca, 5000 dobrovoljnih vatrogasaca te 1000 sezonskih vatrogasaca. Na ispomoć dolaze i 102 vatrogasca s 13 vozila s kontinenta u jednoj smjeni. Uz ove snage djeluje i 54 vatrogasca, pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Financijska prava vatrogasaca u ovoj krizi nisu smanjivana te da su sredstva za plaće sezonskih vatrogasaca povećana za sezonske vatrogasce sa 3.500 na 4.000 kuna, a za domicilne vatrogasce sa 7.000 na 8.000 kuna mjesečno tijekom protupožarne sezone - kazao je Tucaković.

Sova se zapetljala, spasili je vatrogasci: 'Bila je pod šokom, morali smo razderati mrežu'
Sova se zapetljala, spasili je vatrogasci: 'Bila je pod šokom, morali smo razderati mrežu'

Naglasio je i da su vatrogasci u razdoblju od početka godine imali povećan broj intervencija, posebno vezano uz angažman na prevenciji epidemije korona virusa te na pomoći prilikom sanacije posljedica potresa u Zagrebu.

Brigadir Robert Suntešić, zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH je rekao da je za ovu godinu spremno 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga kako bi u slučaju potrebe brzo mogli intervenirati na području djelovanja.

Izgorio je automobil u Rijeci
Izgorio je automobil u Rijeci

Mornarica će u protupožarnim aktivnostima sudjelovati s jednim desantnim brodom minopolagačem, jednim desantnim jurišnim brodom te s dvije gumene brodice. 

- Iz zraka će djelovati  6 zrakoplova Canadair CL 415, 6 zrakoplova Airtractor te dva helikoptera za prijevoz ljudstva, opreme i eventualna spašavanja te sustavi bespilotnih letjelica - kazao je Suntešić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina