Obavijesti

News

Komentari 377

Braća Horvat iz Žumberka: 'Za Božić želimo tek malo hrane...'

Braća Horvat iz Žumberka: 'Za Božić želimo tek malo hrane...'
8

U kući izgrađenoj davne 1891. nemaju vode, struje ni grijanja. Za grijanje koriste drva koja sami posijeku u šumi u okolici kuće, dok po vodu odlaze kod najbližih susjeda...

VIDEO

Nemamo puno želja za Božić, ali voljeli bismo imati barem nešto hrane na stolu, svoju skromnu želju nam priznaje Dragutin Horvat iz žumberačkog Pokleka. S bratom Juricom sjedi u kući koja samo što se nije raspala. Vjetar piri na sve strane. Hladnoća će obilježiti i ovaj Božić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

U sobi u kojoj braća provode najviše vremena društvo im pravi samo kokoš koju su im dali susjedi kako bi imali barem nešto hrane. Čuvat će je dokle god će moći nesti jaja.

U kući koju je njihov pradjed sagradio 1891. godine nekad su živjele dvije obitelji, a danas jedva preživljavaju braća Jurica (46) i Dragutin Horvat (49). Nemaju vode, struje ni grijanja. Za grijanje koriste drva koja sami posijeku u šumi u okolici kuće, dok po vodu odlaze kod najbližih susjeda.

Teško su bolesni

U jednoj sobi tek je prastara peć iz koje u prostoriju ulazi više dima nego topline. Nema ni televizora.

- Neko vrijeme smo imali radio, ali se pokvario prije nekoliko godina - govori nam Dragutin.

Pljesnivi zidovi na kući su goli. Krase ih samo dva kalendara. Krov prokišnjava, a na krevetima su otrcane deke. Nemaju za bolje. Zbog problema sa zdravljem ni jedan od braće ne radi. Dragutin nema oko, a Jurica ima teške epileptične napadaje i probleme s nogama.

- Nemamo nikakva primanja - kaže nam Dragutin.

Ni Jurica ni njegov stariji brat nisu završili srednju školu. Dragutin je pokušao steći dodatno obrazovanje. 
- U sklopu socijalne skrbi poslali su me u Mali Lošinj kako bi završio za bravara, ali morao sam se vratiti pomoći obitelji - objašnjava Dragutin. Kad je bio manji, jedan od susjeda gađao ga je kamenom u glavu, pa je ostao bez oka.

Cijeli život nesretnu braću prate tragedije. U obitelji je bilo šestero braće i četiri sestre. Jedan brat objesio se ispred prostorije koju Jurica i Dragutin danas koriste kao spavaću sobu.

Prate ih tragedije


- Dvojica su se objesila ispred kuće, u štalama, koje su usput i zapalili. Donedavno je s nama živio još jedan brat, stariji je od nas, ali je prije nekoliko dana nestao. Ne znamo ni je li živ - kaže Dragutin.

Dan braći Horvat počinje prvim zrakama sunca, koje im donosi svijetlo. Iscjepkaju drva i zagriju peć. Svakog jutra nadaju se da će im doći netko iz sela s nekim poslom. Kako zimi sunce nestaje već oko pet popodne, braća Horvat u to doba su u krevetu. Susjedi im daju hranu. Braću opisuju kao dobre ljude od kojih je sustav odustao.

- Svatko zaslužuje priliku, pa tako i njih dva - kaže susjed.

Uz hranu braći uvijek nedostaje odjeće, drva, a najviše bi voljeli imati pravu peć, kojom bi se mogli zagrijati kako treba.

Veliki problem predstavlja im i prijevoz. Rijetki suseljani koji su ostali živjeti u selu imaju automobile pa tako mogu doći do posla. Braća Horvat nikad nisu imali ni auto ni vozačku. Ako bi i dobili posao izvan sela, ne bi imali kako doći do tamo.
- Ovim krajem vozi još samo jedan autobus, ali još koliko dugo, to ne znamo. U okolici nema više nijednog dućana. Jednostavno nemamo realne šanse - govori Dragutin.

Izlaz iz situacije pokušali su naći uz pomoć socijalne skrbi. Naišli su na zatvorena vrata.

- Tražili smo socijalnu pomoć, ali odbili su nas s obrazloženjem da sam sposoban za rad. Ali gdje ću raditi s jednim okom i ovoliko godina - pita se Dragec.

Nemaju ni žiroračun

U centru za socijalnu skrb Samobor kažu da su prije dvije godine obitelji odobrili jednokratnu pomoć i pravo na zdravstvenu zaštitu.

- I ove godine odrađeni su poslovi iz naše nadležnosti za gospodina Jurja.

U srpnju ove godine napravljen je terenski izvid radi obilaska obitelji, no nitko nije zatečen

kod kuće - rekli su iz centra te ponovili da su članovi obitelji poslovno sposobne osobe.

Braća nemaju ni žiroračun, pa svi koji im žele pomoći pakete hrane, odjeće ili drva za ogrjev mogu poslati na adresu: Poklek 12, 10 432 Bregana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 377
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...