Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Braću eutanazirali, nisu mogli podnijeti da se više ne vide

Blizanci Marc i Eddy Verbessem zajedno su radili kao postolari i dijelili su stan. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i obitelji

Gazet Van Antwerpen
Foto: Gazet Van Antwerpen
157 komentara

Jednojajčane blizance (45) iz Antwerpa koji su rođeni gluhi, liječnici u Belgiji su eutanazirali nakon što su otkrili da će uskoro gotovo potpuno oslijepiti, piše Daily Mail

Braća su sama zatražila eutanaziju jer nisu mogli podnijeti mogućnost da nakon cijelog života provedenog zajedno jedan drugog više nikada ne vide. Liječnici su ih eutanazirali smrtonosnom injekcijom u Sveučilišnoj bolnici Bruxelles u Jetti. 

Belgijski zakoni dopuštaju eutanaziju ukoliko pacijenti jasno izraze želju i pate od nepodnošljive boli, uz detaljnu procjenu liječnika. Eutanazija u Belgiji razlikuje se od one u Švicarskoj gdje pacijent mora aktivno 'sudjelovati' u primanju lijeka koji će ga ubiti, odnosno dopušteno je samo 'potpomognuto samoubojstvo'. 

U Belgiji su u 2011. godini obavljene 1133 eutanazije, što je oko jedan posto svih smrtnih slučajeva u zemlji. No u slučaju blizanaca neuobičajeno je to što nije potpuno jasno jesu li patili od ekstremne fizičke boli ili su bili smrtno bolesni. 

'Mahnuli su nam i bilo je gotovo'

Braća Marc i Eddy Verbessem zajedno su radili kao postolari i dijelili su stan. Njihov brat Dirk (46) rekao je kako su blizanci bili užasnuti samom mogućnošću da se neće moći vidjeti.

- Za moju braću to je bilo nepodnošljivo. Zajedno su živjeli, čistili i kuhali. Bili su jako uredni, a sljepoća bi ih gurnula u ovisnost o drugima. Ipak, mislim da bi, da su imali vlastite obitelji, imali razlog za život. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i članovima najbliže obitelji- rekao je Dirk i dodao kako su ih roditelji i on pokušavali odgovoriti od eutanazije. No, bili su uporni. 

- Marc i Eddy su nam mahnuli. 'U nebo, u nebo', rekli su nam. I bilo je gotovo - ispričao je brat. 

Liječnik koji je vodio eutanaziju, David Dufour, rekao je kako su blizanci tijekom postupka bili potpuno pri svijesti. Kazao je kako su bili jako sretni i kako je njemu bilo veliko olakšanje svjedočiti kraju njihove patnje. 

- Popili su kavu u dvorani i puno su razgovarali. Odvajanje od roditelja i brata bilo je vrlo lijepo i smireno - rekao je Dufour.

Belgija je druga država u svijetu nakon Nizozemske koja je legalizirala eutanaziju no samo za starije od 18 godina. Ubojstvo iz milosrđa dopušteno je još i u Luksemburgu te američkoj saveznoj državi Oregonu. 


Možda vas zanima i ovo:
Message