News

Komentari 9

'Bradleyje Hrvatskoj nudimo od 2017. Ponudu nakon siječnja 2022. nećemo više produljivati'

'Bradleyje Hrvatskoj nudimo od 2017. Ponudu nakon siječnja 2022. nećemo više produljivati'

U sklopu programa nabave Bradleya, SAD je spremna Hrvatskoj dati 45 milijuna dolara kao pomoć za financiranje te nabave, kažu iz američkog veleposlanstva

Američka ambasada u Zagrebu objavila je detalje o oklopnom gusjeničaru Bradley M2A2, o kojem predsjednik Zoran Milanović često govori u zadnje vrijeme.

Ured predsjednika prije dva tjedna izdao je priopćenje u kojem ističe da je od strateškog značaja za RH modernizacije Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane jer, dodaje Ured predsjednika, bez opremanja i modernizacije HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti.

Pri tom se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

- Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom, projekt Bradley izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane - navodi Ured predsjednika.

Evo što su iz američke ambasade naveli u svom očitovanju:

"Oklopna vozila Bradley M2A2 koja se trenutno nude Hrvatskoj predstavljaju oružani sustav provjeren u borbi

SAD trenutno upotrebljava više od 2.000 Bradley vozila, koje koriste aktivne postrojbe američke kopnene vojske (npr. 1. pješačka divizija koja je trenutno aktivna u Europi gdje svojim Bradley vozilima podupiru operaciju Atlantic Resolve) te Nacionalna garda. Od 2.000 Bradley vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

84 Bradleya koji se nude Hrvatskoj su isti model kakvog koristi Nacionalna garda Minnesote, koja već 25 godina surađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). Nacionalna garda Minnesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju i održavanju Bradley vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama.

Bradley vozila se lako mogu unaprijediti; na primjer, Nacionalna garda Minnesote svojim vozilima komponentu koja omogućava kontroliranje bespilotnih letjelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto

Američka kopnena vojska namjerava zadržati u upotrebi svoja Bradley vozila još nekoliko desetljeća, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, prije nego ih se preda Nacionalnoj gardi za daljnju korištenje

Slunj: Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 21"

Bradley vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70 % istih dijelova kao i ostala Bradley vozila u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezernih dijelova i opreme

Američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu povijest osiguravanja pomoći našim partnerskim zemljama kako bi se omogućilo učinkovito održavanje i korištenje američke opreme. To uključuje održavanje kvalificiranih izvora za opskrbu i popravke, objedinjavanje zahtjeva iz ugovora o javnoj nabavi za ekonomiju razmjera, proaktivni redizajn dijelova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu potporu za starije varijante oružanih sustava u narednim desetljećima

Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koja propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pruža kvalitetnu opremu koja odgovara obrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradley vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti.

Nudimo ovaj program nabave Bradley vozila Hrvatskoj još od 2017. godine. U sklopu njega, SAD je spremna Hrvatskoj dati 45 milijuna dolara kao pomoć za financiranje te nabave, a kako je ponuda već maksimalno produljivana, daljnja produljivanja više neće biti moguća nakon siječnja 2022. godine

Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradley koje je predviđeno ovim programom napravit će talentirani hrvatski radnici u tvornici Đuro Djaković u Slavonskom Brodu", napisali u priopćenju.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država u ožujku ove godine dogovorili su uvjete donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu i kojima bi se opremila oklopno mehanizirana bojna HV-a u Našicama, a preostala 22 vozila koristila bi se za pričuvu i rezervne dijelove.

Ova vozila bez opreme vrijede 20 milijuna dolara, a obveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila te obuku i rezervne dijelove. S time da američka strana Hrvatskoj izlazi ususret tako da omogućava višegodišnje financiranje.

Najčitaniji članci