News

Komentari 5

Britanija obilježava godinu dana od prve doze cjepiva

Britanija obilježava godinu dana od prve doze cjepiva

Premijer Boris Johnson naglasio je rani uspjeh Britanije u cijepljenju protiv covida-19 te je rekao da je to razlog zašto je u srpnju mogao ponovno otvoriti englesku ekonomiju

Britanija u srijedu obilježava godinu dana otkad je prva osoba na svijetu primila cjepivo Pfizera-BioNTecha protiv covida-19 izvan kliničkih testiranja te je pozvala ljude da prime booster dozu čim se za to ukaže prilika.

Dana 8. prosinca 2020. godine, Margaret Keenan, 90-godišnjakinja poznata prijateljima kao Maggie, postala je prva osoba koja je nakon kliničkog odobrenja primila cjepivo, opisavši to kao "najbolju stvar koja se ikad dogodila."

Premijer Boris Johnson naglasio je rani uspjeh Britanije u cijepljenju protiv covida-19 te je rekao da je to razlog zašto je u srpnju mogao ponovno otvoriti englesku ekonomiju.

Pozvao je na novo cijepljenje u sklopu booster programa uslijed zabrinutosti zbog omikron varijante, zbog čega je ponovno morao uvesti obvezu nošenja maski te putne restrikcije.

"Od prve doze cjepiva na današnji dan prije godinu dana, naše izvrsno procjepljivanje spasilo je stotine tisuća života", rekao je Johnson u priopćenju.

"Cjepiva ostaju naša prva i najbolja linija obrane protiv virusa - tako da je najbolji način da nastavite štititi sebe i svoje voljene da podržite program cijepljenja i uzmete dodatnu dozu u trenutku kad vam se za to ukaže prilika."

Britanija je cijepila ljude protiv covida-19 s blizu 120 milijuna doza, bilo kao prve doze, druge doze ili kao booster.

Znanstvenici su zabrinuti da bi omikron varijanta mogla biti zaraznija nego trenutno dominantna delta varijanta te da bi mogla imati mutacija povezanih s nižom učinkovitošću cjepiva.

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da bi booster doze trebale pružati dobru zaštitu protiv ozbiljne zaraze čak i ako su cjepiva slabije učinkovita protiv omikrona nego protiv prethodnih varijanti.

"Radimo bez prekida da potaknemo booster program kako bismo maksimalno podigli zaštitu nakon pojave omikron varijante", rekao je Javid.

 

 

Najčitaniji članci