Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
232 komentara

Vasini obiteljski dvori: Uredio kuću koju nije prijavio u kartici

Čija je kuća? Susjedi: To je od Milijana, bio je tu dok se gradilo. Brkić: Nije moja, nego je brat samo zamijenio krov. Brkićeva kuća odudara od ostalih.Opasana je kamenim zidom s kovanom ogradom

Foto: Patrik Macek/Pixsell/Velimir Begić/24sata
232 komentara

Sad Milijan rijetko dolazi ovdje u selo. Bio je prije nekoliko dana, ali se nije zadržao ni pet minuta, kaže nam njegova prva susjeda u zaseoku Brkići u Klobuku kraj Ljubuškog u Hercegovini.

POGLEDAJTE VIDEO: 

U zaseoku je iznimno malo stanovnika, a kuću Brkićevih nije teško pronaći. Odudara od ostalih, davno sagrađenih i uglavnom napuštenih objekata.

Brat je obojio fasadu

Susjedi kažu da pripada Milijanu Brkiću, da je tu bio kad je prije dvije godine uređena. Ta kuća nije prijavljena u imovinskoj kartici potpredsjednika Sabora i drugog čovjeka HDZ-a. Dužnosnici moraju prijaviti imovinu i u inozemstvu. Brkić nam je ponudio jednostavno objašnjenje zašto je nije prijavio.

Agrokor OMETANJE ISTRAGE MUP o Brkiću: Dva puta smo obavijestili DORH o slučaju...

- Kuća nije moja. Napravio ju je još 1965. godine pokojni otac. Koliko znam, brat je promijenio krov nakon 50 godina i obojio fasadu - odgovorio nam je Brkić.

Ljudi s kojima smo razgovarali viđali su mlađeg brata Milijana, a ne starijeg Jozu Brkića kad se kuća obnavljala.

Foto: Velimir Begić/24sata Prije 53 godine Brkićev otac je izgradio kuću kraj Ljubuškog, a 2016. počela je obnova

- Prije je Milijan češće dolazio, bio je tu dok se radilo, majka mu je ovdje bila cijelo ljeto, a i ona je sad otišla u Zagreb - rekla nam je susjeda.

VLAHO OREPIĆ: 'Brkić i Karamarko tražili su da oni postave glavnog ravnatelja'

Nije ni skromno, ni luksuz

Kuća nije neko milijunsko zdanje s bazenom, kako su se ranije širile informacije. Ali nije ni skromno, kako ga je opisao Milijan Brkić. Na prvi pogled se vidi da je u nju uloženo puno više od promjene krova i bojenja zidova. Pored je sagrađena i ljetna kuhinja, imanje je veliko, sve je okruženo kamenim zidom na kojemu je kovana ograda, ispred je popločano, uređeni su travnjak i vrt, posađene voćke... Brkićevi su otišli iz Klobuka 70-ih. Zbog dvojnog državljanstva se, u slučaju problema u Hrvatskoj, može vratiti u rodni kraj.

Istraga protiv Vase stala, MUP pere ruke, DORH šuti     

Tko je kriv što nije provedena nikakva istraga protiv Milijana Brkića iako ga je riječki policijski Uskok prije sedam godina prozvao da je odavao informacije i kompromitirao tajnu istragu o elitnoj prostituciji? Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo prebacuju odgovornost jedni na druge. Ali ostaje porazna činjenica da je policija utvrdila da je zamjenik glavnog ravnatelja policije bio “krtica”, a da taj slučaj nije detaljno procesuiran, ispitan i nije na kraju završio ili potvrdom informacije i optužnicom ili odbacivanjem prijave.

POGLEDAJTE VIDEO:

MUP je u srijedu poslao dodatna pojašnjenja, a iz DORH-a su, iako su najavili službeno priopćenje tijekom dana, ostali nijemi do zaključenja broja. Samo neslužbeno se može saznati da se ne smatraju odgovornima, ali bez provjerljivih argumenata koji su nužni za rasvjetljavanje slučaja.

VASO DRUKER? Tajne istrage: Prijava protiv Brkića nije stigla do DORH-a?

MUP: DORH je sve znao!

Za razliku od utorka, kad su iz MUP-a tvrdili da su o kompromitiranju istrage izvijestili Općinsko državno odvjetnišvo tijekom lipnja, u srijedu su rekli da su ih izvijestili i sredinom srpnja. To je ključno jer je dokument u kojem se optužuje Brkića i koji je objavio Nacional nastao 25. srpnja 2011. Taj dokument nije poslan DORH-u, ali policija smatra da su oni sve znali jer su bili upućeni u izjave svjedoka i cijelu istragu.

- Pismeno od 25. srpnja, koje je upućeno Upravi kriminalističke policije, ne predstavlja prva saznanja o kompromitaciji istrage. To je izvješće o svim mjerama i radnjama koje su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom poduzete u navedenom kriminalističkom istraživanju - objasnio je u srijedu MUP.

Dakle, oni smatraju da je, iako taj dokument u kojem se direktno optužuje Brkić nije poslan, državno odvjetništvo znalo da svjedoci terete Brkića.

Zagreb: Sjednica PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća HDZ-a PLENKOVIĆ: "Brkić je demantirao optužbe, a treba vidjeti što kaže DORH"

Tek u srijedu je ministar pravosuđa Davor Bošnjaković najavio da će se provesti detaljna istraga i provjeriti vjerodostojnost navoda da je Brkić javio organizatorima prostitucije da su pod mjerama. Također, treba podsjetiti da treba utvrditi i je li bilo veze Brkića i njegova kuma Blaža Curića koji je uhićen jer je dojavio falsifikatoru Franji Vargi da ga policija i Uskok prate.

- Državno odvjetništvo i MUP moraju provevesti izvidne radnje, ocijeniti dokumentacije, a važno je da se to obavi promptno i da država reagira - rekao je Bošnjaković u emisiji Hrvatskog radija “A sad Vlada”. Ministar je poručio da je to i jedinstveni stav stranke.

Kako bi sve istjerali na čistac, kažu, oporba u Saboru se usuglasila da će zahtijevati saborsko istražno povjerenstvo. Ono bi se bavilo i aferom s lažnim SMS-ovima te probijanjem istrage o elitnoj prostituciji.

- Ovaj duboko kompromitirani sustav više ne može štititi građane od korupcije. Oporba je u tome složna. HDZ je pred vrlo jasnim izborom. Ili će podržati osnivanje povjerenstva i tako pokazati da im je stalo do borbe protiv korupcije ili neće podržati osnivanje povjerenstva i tako pokušati sakriti stvari. Kad pokušavate sakriti stvari, to znači da ste duboko upleteni u korupciju i kriminal - ustvrdio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Osijek: Stručna konferencija za HDZ-ove župane, gradonačelnike i načelnike ODAVAO INFORMACIJE O ISTRAGAMA? Premijer o aferi s Brkićem: Kad se vratim razgovarat ću s njim

Svi pred saborski odbor

Krešo Beljak iz HSS-a, Nikola Grmoja iz Mosta i Goran Beus Richemberger iz Glasa su potvrdili da stoje iza zahtjeva o osnivanju povjerenstva. SDP-ov predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zakazao je za četvrtak i posebnu sjednicu na kojoj će se baviti curenjem informacija i zlouporabama položaja.

- Poziv za sjednicu je poslan sigurnosnom sustavu, policiji i DORH-u - rekao je Ostojić.

Marika: Brkića ne poznajem, želim normalni život

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Marika Tomljanović Kiprijanovski je jedna od optuženih organizatorica prostitucije u Zagrebu. Izjavila nam je da Brkića ne poznaje. Kaže nam da je ona svoju uvjetnu kaznu odslužila.

- Nakon takve ljage u životu želim normalni život - rekla nam je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message