Obavijesti

News

Komentari 8

Brod Ane prodan je iz drugog pokušaja - za 317.000 dolara

Brod Ane prodan je iz drugog pokušaja - za 317.000 dolara
5

Kad dobijem svoj novac, odlazim u mirovinu i živjet ću u obiteljskoj kući koju sam obnovio kod Mostara, nada se mornar Savo Škoro koji je potraživao 40.000 dolara

VIDEO

Brod “Ane”, koji je od veljače lani blokiran zbog dugova "Viktoru Lencu" u splitskoj Sjevernoj luci, prodan je u srijedu drugom pokušaju na Trgovačkom sudu u Splitu. Kupila ga je slovačka tvrtka Vintage Trading za 317.000 dolara, a cijena mu je smanjena s 3,9, milijuna kuna koliko se tražilo prvi put. Od prodaje namirit će se tek dio potraživanja 28 pomoraca koji su zatražili ovrhu nad "Anom", inače trgovačkog broda koji je bio u vlasništvu tvrtke Fractal Shipping splitskog poduzetnike Nikše Giovanellija. 

- Mislili smo da i od ovoga neće biti ništa, no, evo Ane je našla kupca. Doduše cijena je manja nego se očekivalo, no, nadam se da ćemo dobiti veći dio naših potraživanja. Ovo mi je oduzelo 10 godina života, tu sam preko godinu i pol dana samovao bez struje i vode čačkajući da me se isplati. Kad dobijem svoj novac, odlazim u mirovinu i živjet ću na u obiteljskoj kući koju sam obnovio kod Mostara - nada se mornar Savo Škoro (65) koji je potraživao oko 40.000 dolara na ime neisplaćenih plaća.

Ivo Čagalj/Pixsell

Iz Sindikata pomoraca upozoravaju kako im vjerojatno predstoji pravna bitka za isplate pomorcima jer će biti i drugih potraživanja. O tome će se razmatrati idućeg mjeseca na Trgovačkom sudu.

- Za očekivati je da će se sad sudu obratiti Luka Split i Lučka uprava jer je brod na vezu godinu i 8 mjeseci i tražiti da im se namire njihovi troškovi. Realno gledajući ti troškovi su vrlo mali, jer nije bilo nikakve opskrbe Ane u tom periodu – niti struje niti vode, no, može doći do pumpanja sudskih troškova. Boriti ćemo se, ako ustreba, za svaku kunu ovih pomoraca, a ionako od prodaje broda može se namiriti  70-80 posto njihovih neisplaćenih plaća jer je brod prodan za trećinu vrijednosti – kazao je Neven Melvan iz splitskog Sindikata pomoraca.

Ivana Ivanović/PIXSELL

S broda se danima istovara 5.000 tona željeza koji je trebalo biti prevezeno u Alžir, a i oko tereta koji je proizveden u kaštelanskom Adria Čeliku, vodi se pravna bitka oko vlasništva. Ane je, usput rečeno, bila blokirana jer Fractal Shipping nije u cijelosti platio Viktoru Lencu radove na obnovi broda.

- Nismo bili zadovoljni bojanjem broda, a i arbitražom utvrđeno da Viktor Lenac nije obavio posao kako valja, a uspio je blokirati brod. Svejedno drago mi je da je Ane prodana i da će se pomorci namiriti. To što je nama propao posao, nakon svega ovoga manje je važno. Oko tereta i dalje je prava zavrzlama u koju je uključen kupac, preprodavač iz Engleske, a o svemu će odlučivati sudovi - rekao je bivši vlasnik Nikša Giovanelli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu