Obavijesti

News

Komentari 47

Broj zaraženih u Sloveniji raste: 'Na jesen bi nas mogla snaći epidemiološka katastrofa'

Broj zaraženih u Sloveniji raste: 'Na jesen bi nas mogla snaći epidemiološka katastrofa'

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ovog tjedna iz  sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije

VIDEO

Slovenska infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka "katastrofa", ako se tijekom kolovoza ne cijepe protiv covida-19 stariji od 50 godina.

- U toj je populaciji više od trećine necijepljenih i bitno je da se zaštite još u kolovozu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune covid pacijenata - upozorila je Beović koja vodi vladinu grupu za cijepljenje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa.

- Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zarazit će se velik broj ljudi koji imaju uvjete za težak tijek bolesti, a nisu zaštićeni - kazala je Beović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Cjepivo sve traženija roba pa cijena raste: Jedna bočica Pfizera košta gotovo 100 eura
Cjepivo sve traženija roba pa cijena raste: Jedna bočica Pfizera  košta gotovo 100 eura

Države koje imaju mnogo veći udio cijepljene populacije od Slovenije nemaju tako brzi porast hospitalizacija koji bi se inače mogao očekivati, rekla je.

U tjednu od 18. do 25. srpnja u slovenskim je ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem utvrđeno da se u 98,1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak vlada, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prijenosima, ali i iz "uvoza" iz drugih zemalja.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ovog tjedna iz  sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije, objavila je Slovenska televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje cijepljenja.

- Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju - rekao je Kacin

Gordan Lauc: Davno smo trebali ukinuti mjere, mislim da u ovom trenutku ničemu ne služe...
Gordan Lauc: Davno smo trebali ukinuti mjere, mislim  da u ovom trenutku ničemu ne služe...

- Čini se da ćemo ući u narančastu fazu, zato je sada zadnji trenutak da uvjerimo ljude kako se moraju cijepiti prije nego što  širenje delta varijante poprimi takve razmjere da bismo opet morali početi zatvarati gospodarstvo i druge aktivnosti - kazao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije tjedan dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem idućeg tjedna mogle i udvostručiti, prenose slovenski mediji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović