News

Komentari 47

Broj zaraženih u Sloveniji raste: 'Na jesen bi nas mogla snaći epidemiološka katastrofa'

Broj zaraženih u Sloveniji raste: 'Na jesen bi nas mogla snaći epidemiološka katastrofa'

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ovog tjedna iz  sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije

Slovenska infektologinja Bojana Beović upozorila je u utorak da bi Sloveniju na jesen mogla snaći epidemiološka "katastrofa", ako se tijekom kolovoza ne cijepe protiv covida-19 stariji od 50 godina.

- U toj je populaciji više od trećine necijepljenih i bitno je da se zaštite još u kolovozu jer nas inače na jesen čeka katastrofa, bolnice će opet biti pune covid pacijenata - upozorila je Beović koja vodi vladinu grupu za cijepljenje.

Broj dnevnih zaraza je u porastu, rekla je novinarima dodavši da je to očekivano s obzirom na dominaciju zaraznije delta varijante virusa.

- Prema projekcijama, delta varijanta se brzo širi i zarazit će se velik broj ljudi koji imaju uvjete za težak tijek bolesti, a nisu zaštićeni - kazala je Beović.

Države koje imaju mnogo veći udio cijepljene populacije od Slovenije nemaju tako brzi porast hospitalizacija koji bi se inače mogao očekivati, rekla je.

U tjednu od 18. do 25. srpnja u slovenskim je ovlaštenim laboratorijima sekvencioniranjem utvrđeno da se u 98,1 posto analiziranih uzoraka koronavirusa radilo o delta varijanti, objavila je u utorak vlada, dodavši da je izvor zaraze u lokalnim prijenosima, ali i iz "uvoza" iz drugih zemalja.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike i rastućeg broja zaraza Slovenija bi već krajem ovog tjedna iz  sigurne "zelene" mogla doći u rizičniju "narančastu" fazu epidemije, objavila je Slovenska televizija, što je u izjavi za medije potvrdio i Jelko Kacin, koordinator kampanje cijepljenja.

- Delta virus se brzo širi i u Sloveniji možemo govoriti o eksponencijalnom rastu zaraza tom varijantom koja sada dominira, tako da smo u zaista teškom položaju - rekao je Kacin

- Čini se da ćemo ući u narančastu fazu, zato je sada zadnji trenutak da uvjerimo ljude kako se moraju cijepiti prije nego što  širenje delta varijante poprimi takve razmjere da bismo opet morali početi zatvarati gospodarstvo i druge aktivnosti - kazao je Kacin.

Slovenija je u zadnja 24 sata imala 181 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom, što je porast od 71 posto u odnosu na stanje od prije tjedan dana, a projekcije govore da bi se dnevne zaraze krajem idućeg tjedna mogle i udvostručiti, prenose slovenski mediji.

Najčitaniji članci