Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
42 komentara

Bruxelles odobrio našima da zamrznu mandate u Saboru

Hrvatski političari izabrani u Europski parlament nisu dali ostavke na svoja mjesta u Saboru, već zamrznuli mandate. Iz Bruxellesa su nakon dvojbi dobili zeleno svijetlo

L.Klun
Foto: L.Klun
42 komentara

Sedmero od dvanaest hrvatskih političara izabranih za zastupnike u Europskom parlamentu ujedno su bili i zastupnici u Hrvatskom saboru. To su Sandra Petrović-Jakovina, Tonino Picula, Ruža Tomašić, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković, Biljana Borzan i Davor Stier. 

Osim Sandre Petrović-Jakovine nitko od parlamentarac nije dao ostavku na svoje mjesto u Saboru iako praksa europskog parlamenta tako nalaže. Umjesto toga oni su svoje mandate zamrznuli. U zemljama Europske unije ne postoji institut zamrzavanja saborskog mandata te je takva praksa hrvatskih političara uzrokovala određene dvojbe u Bruxellesu. 

Davor Stier iz HDZ-a svjedoči kako ga nitko iz Europskog Parlamenta nije ništa pitao. Njegovi kolege parlamentarci već su prethodno u Bruxellesu objasnili svoj status i uspjeli dokazati kako nemaju nikakva materijalna prava u Hrvatskom Saboru, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ipak, u Parlamentu dijelom smatraju da je mirovanje mandata donekle sporno jer bi se zastupnik u svakom trenutku mogao vratiti u Sabor, dok onaj koji je dao ostavku to ne može.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message