Obavijesti

News

Komentari 19

Bučan prosvjed u Makarskoj: Građani pozivaju Hloverku

Bučan prosvjed u Makarskoj: Građani pozivaju Hloverku
2

Kad se kandidirala za gradonačelnicu, tada je davala predizborno obećanje da će spriječiti devastaciju prirode. Tu su izjavu Makarani uredno izvukli i pozivaju Hloverku da se drži svojih riječi, sada kada je u Gradskom vijeću.

VIDEO

U ovim trenucima prosvjednici su se okupili pored Vatrogasnog doma u Makarskoj unutar kojeg se održava sjednica Gradskog vijeća. Na njoj će vijećnici glasati za ili protiv pretvaranja posljednjih zelenih površina u građevinske zone.

Bude li odluka u skladu s praksom ovog Gradskog vijeća, Makarani bi mogli ostati i bez dijela zaštićene park-šume Osejava. Na zadnjem velikom prosvjedu prikupili su oko 5 tisuća potpisa protiv betonizacije tih posljednjih stabala u gradu, ali izgleda da vijećnici nemaju previše sluha za volju građana koji ih plaćaju.

Zato su iz Udruge za održivi razvoj Osejava, osnovane upravo s ciljem zaštite park-šume, po društvenim mrežama podijelili popis imena vijećnika na koje apeliraju, a među njima je i ono Hloverke Novak Srzić, direktorice Turističke zajednice.

Kad se kandidirala za gradonačelnicu, tada je davala predizborno obećanje da će spriječiti devastaciju prirode. Tu su izjavu Makarani uredno izvukli i pozivaju Hloverku da se drži svojih riječi, sada kada je u Gradskom vijeću. 

Prosvjed nosi naziv "NeMA predaje". Stotinjak građana sada je na mostu pored Vatrogasnog doma odakle mašu transparentima i izražavaju svoju volju putem megafona. Neki su vijećnici već napustili sjednicu. Prosvjednici su procijenili da time izbjegavanju glasanje.

Velika podrška stigla je sa svih strana. Iz Splita, Dubrovnika, otoka i Zagreba. 

Ivana Miočević Franić, jedna od organizatorica, održala je govor u kojem je rekla da je ovakvo stanje grada nedopustivo s obzirom na količinu novca koji građani daju za komunalne naknade: 
- S postojećim prostornim planom može se graditi još deset godina! Istovremeno, ovaj prostorni plan, koji sada pokušavaju izglasati, nije napravio ama baš ništa da bi se poboljšala prometna infrastruktura ni problemi s oborinskim vodama ni sa strujom ni s parkiralištima ni s nedostatkom parkova! Gradonačelnik Jure Brkan ne govori istinu. Na mjestu gdje smo trebali imati javne sadržaje sada su privatne zgrade. Mi Osejavu ne damo - povikala je Ivana na što se zaorilo "Ne damoooo!" 

Nakon kraće stanke je nastavila: 

- Grad Makarska je u park-šumi Osejava napravio ilegalno odlagalište građevinskog otpada. To je jedna od većih sramota ovoga grada! Sve ovo jako utječete na turizam. Nama je potrebna strategija razvoja. Kako mislite da će se razvijati turizam u prostoru gdje nema parkova, dječjih igrališta, osnovnih sadržaja? Oni nama mažu oči. Nisu sposobni upravljati ovim gradom - poručila je Miočević Franić. 

Uz lupu bubnjeva, građani su se izmjenjivali za megafonom i govorili da im je puna kapa što u Makarskoj vlast sve ove godine nije uspjela riješiti ni osnovna zdravstvena pitanja. 

- Zna se kome su dane koncesije, zna se kome se daju ležaljke! A kad će se poboljšati ovaj grad, e to se ne zna! Stat ćemo ode, skupljat ćemo potpise za peticije, pisat ćemo žalbe, sve ćemo raditi da nama ovaj grad bude na ponos! Ako smo vas povrijedili tužite nas, nema problema, vidimo se na sudu, a on je u Imotskom! - povikala je Jadranka, referirajući se pritom na činjenicu da je Makarska svako malo izgubi i ispostavu suda.  

Osim traljavog Doma zdravlja koji je puno puta bio nacionalna vijest zbog svog derutnog stanja, ovaj grad nema ni adekvatnu zdravstvenu skrb.

Istovremeno, bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) u svom rodnom Zagvozdu otvorio je modernu kliniku sa svim pripadajućim sadržajima. U Zagvozdu koji u državnu kasu ne ubacuje ni pet posto novca koliko ga kroz razna davanja ubacuje čitava Makarska rivijera. Ako vam na njoj pozlije možete se jedino pomoliti da će vas hitna pomoć na vrijeme prebaciti do 70 kilometara udaljenih splitskih bolnica.

Sve su to prosvjednici obrazlagali dok su gradski vijećnici odlučivali hoće li stati na stranu svojih građana ili privatnih interesa. 

Tad je Jadranka Alač stala za megafon: 
- Mi evo živimo u Mozambiku, a kad smo već kod Hloverke, budući da je ona danas jezičak na vagi, ajmo je podsjetiti kako je lipo u našem Mozambiku pa svi povikat "Hloverka, Hloverka, Hloverka"! - pozvala je jedna od organizatorica, pa je stotinjak okupljenih skandiralo.

- Hloverka, pozivamo vas da od našeg Mozambika napravite još ljepši i moderniji Mozambik. Moj ćaća je u staračkom domu u Makarskoj. I tamo mi kažu, tvoj ćaća će sutra u Zagvozd, pitan ja zašto, oće li na predstavu? Kažu neće, ide u kardijologa. A zašto mi nemamo kardiologa? Onda mi kažu da ja moran nosit krv u labroatorij u Split! Ja! Svojin auton! Pa jel to uopće legalno? - upitala je. 

Njeno dijete će, kaže, u rujnu krenuti u vrtić koji je "najskuplji besplatni vrtić u državi". 
- A taj vrtić odvija se u prostoru koji je nekad bio mesnica u prizemlju stambene zgrade, za koji su skupljena sredstva za obnovu zahoda prije par godina. U ovome gradu gdje se toliko novaca okreće mi moramo skupljati za vrtić! Pa tko je tu lud? A moj sin se igra na asfaltiranom igralištu koje svake godine 1.6. postaje parking! Kad su dica kući, kad nemaju obaveza, igralište in se pretvori u parking! A igralište na Sportskom centru koje su financirali naši dide i babe, ono nan se naplaćuje! U nas postoji lipu zgradu suda u Makarskoj, a predmeti se riješavaju u Imotskom. Mi samo oćemo da nan daju ono šta smo mi već dali ovome gradu! 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa