Obavijesti

News

Komentari 28

Bugari biraju predsjednika

Bugari biraju predsjednika

Aktualni predsjednik, Rumen Rade, na dobrom je putu da osvoji drugi mandat pošto je u prvom krugu 14. studenoga osvojio 49,5 posto glasova

VIDEO

Umorni od korupcije u najsiromašnijoj zemlji EU-a, Bugari u nedjelju u drugom krugu izbora biraju idućeg predsjednika države, trenutno opterećene i visokim cijenama energije i vrhuncem četvrtog vala pandemije.

Aktualni predsjednik Rumen Radev, 58-godišnji zagovornik promjena i borbe protiv korupcije, na dobrom je putu da osvoji drugi mandat pošto je u prvom krugu 14. studenoga osvojio 49,5 posto glasova.

Bulgaria holds parliamentary and presidential elections

Konkurent mu je rektor sofijskog sveučilišta Anastas Gerdžikov koji je prvi krug završio s 22,8 posto. Podupire ga najdominantniji bugarski političar posljednje dekade, bivši premijer Bojko Borisov koji je svrgnut s vlasti u travnju. 

Predsjednička je dužnost uvelike ceremonijalna, ali dobiva na važnosti u doba političkih kriza kad šef države može imenovati prijelazne vlade. Uz to je i pozornica za oblikovanje javnoga mnijenja. 

Antikorupcijska stranka u Bugarskoj formira novu Vladu
Antikorupcijska stranka u Bugarskoj formira novu Vladu

Radev, bivši zapovjednik bugarskih zračnih snaga, popularnost je stekao otvorenom podrškom protukorupcijskim masovnim prosvjedima prošle godine i imenovanjem prelaznih vlada koje su na svjetlo dana iznijele mutne dogovore posljednje vlade desnog centra Bojka Borisova. 

Nova bugarska antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene (PP), koju su osnovala dvojica poduzetnika obrazovana na Harvardu koje je Radev imenovao ministrima u prijelaznoj vladi, pobijedila je na parlamentarnim izborima prošli tjedan. 

Radeva podržavaju svi Borisovljevi politički protivnici, PP, socijalisti i nova protuestablišmentska stranka ITN. 

"Radev je veliki favorit i jedino je pitanje hoće li se njegove pristaše pojaviti na izborima", rekao je politički analitičar Daniel Smilov. 

Gerdžikov, ugledni profesor antičke i srednjovjekovne književnosti, Radeva optužuje da dijeli zemlju koju on obećava ujediniti. I on se zalaže za pravosudne reforme koje će osnažiti vladavinu zakona u zemlju.

Birališta se otvaraju u 6, a zatvaraju u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu. Rezultati bi trebali biti poznati već večeras. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca