Obavijesti

News

Komentari 7

Bujica u Istri zarobila ženu u kući, do nje su mogli doći samo iz Slovenije - izvukli je žičarom

Bujica u Istri zarobila ženu u kući, do nje su mogli doći samo iz Slovenije - izvukli je žičarom
5

Pristup kući sa hrvatske strane nije bio moguć, te je zatražena pomoć kolega iz Gasilske brigade Koper. Nakon izvida na slovenskoj strani ustanovilo se da nije moguće približiti se kući zbog količine vode

VIDEO

Vatrogasci u Umagu su zbog velikih oborina, tokom ječerašnjeg i današnjeg dana imali 30 intervencija, u većem dijelu ispumpavanje, ali su objavili i informaciju o jednom velikom spašavanju.

U utorak u 22.35 zaprimili su dojavu da je jedna žena zarobljena u vlastitoj kući zbog izlijevanja rijeke Dragonje u mjestu Mlin, u blizini Slovensko Hrvatske granice. 

SPAŠAVANJE OSOBE IZ POPLAVLJENOG PODRUČJA Zbog velikih oborina, tokom ječerašnjeg i današnjeg dana imali smo 30...

Posted by Vatrogasci Umag on Wednesday, December 9, 2020

Odmah po zaprimanju dojave jedna ekipa iz vatrogasne postrojbe Umag uputila se na teren, ali pristup kući sa hrvatske strane nije bio moguć, te je zatražena pomoć kolega iz Gasilske brigade Koper. Nakon izvida na slovenskoj strani ustanovilo se da nije moguće približiti se kući zbog količine vode i zbog velike količine materijala koje je vodena bujica nosila za sobom. 

Žena koja je zatražila pomoć sklonila se na prvi kat obiteljske kuče te je bila u stalnoj komunikaciji sa hitnim službama kako na hrvatskoj strani, tako i na slovenskoj strani.

U srijedu ujutro u Umag pozvani su u ispomoć djelatnici JVP Pula i JVP Rovinj sa opremom za traganje i spašavanje na moru. Nakon što su se ekipe okupile u Umagu, krenule su na teren. Ekipe iz JVP Pule i JVP Rovinja krenule su sa čamcem sa slovenske strane, a ekipa iz JVP Umag krenula je pješke probijajući se kroz šumu do kuće. Srećom vodostaj rijeke Dragonje malo je opao pa je ekipa uspjela doći do žene, dok su ekipe iz Pule i Rovinja postavile žičaru preko rijeke i pripremile čamac za transport osobe. 

U međusobnoj konzultaciji voditelja timova, zbog velike brzine vode i stalnih naleta grana i ostali stvari nošenih bujicom, odlučili su ženu evakuirati težim, ali sigurnijim putem preko šume do naselja Merišče, te istu ženu transportirali do granice gdje ju je sačekala sestra.

'Voda mi se još jučer popela do prvog kata': Mještani Kokorića u suzama, a kiša i dalje pada
'Voda mi se još jučer popela do prvog kata': Mještani Kokorića u suzama, a kiša i dalje pada

Umaški vatrogasci uputili su zahvalu na pomoći Gasilskoj brigadi Koper, JVP Pula i JVP Rovinj kao i djelatnicima MUP RH i slovenskoj policiji koja im je pomogla u lociranju točnih puteva da se što više približe ženi koja je cijelu noć čekala izvlačenje. Akcija je završila u srijedu u 14.26.

Kako nam je kazao zapovjednik JVP Umaga Bojan Štokovac, ovo je spašavanje bilo izuzetno opasno i složeno, jer nabujala je rijeka osim smeća nosila i razne drvene trupce koji su svaki čas mogle nekoga udariti ili povući pod vodu.

Inače sama akcija započela je kasno večernjom dojavom žene od koji 60-tak godina koja im javila da nije životno ugrožena i da se popela na viši kat kuće. Obzirom da nije bila u panici odlučeno je da je spase odmah ujutro. Na teren je sa hrvatske strane izašlo tri ekipe, jedna iz Umaga s tri vatrogasaca, troje iz Pule i jedan vatrogasac iz Rovinja. Uvjeti su tada bili malo bolji, ali odmah nakon postavljanja žičare vrijeme je ponovno poludjeli, Rijeka nabujala i onda smo odlučili ženu izvući na teži način kroz šumu, rekao nam Štokovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.