Obavijesti

News

Komentari 1

Čak 55 mališana moglo bi ostati bez vrtića u Čabru. Hitan apel iz Grada: 'Taoci smo jedne osobe'

Čak 55 mališana moglo bi ostati bez vrtića u Čabru. Hitan apel iz Grada: 'Taoci smo jedne osobe'

Jedan od scenarija je i da se vrtić zatvori na dva mjeseca. Sadašnjoj ravnateljici mandat istječe 31. ožujka, a tada će gradonačelnik imati ovlasti imenovati v. d. ravnatelja vrtića

VIDEO

Više od 50 djece moglo bi ostati bez vrtića u Čabru. Odgajateljima uskoro istiće ugovor o radu, a produljiti ga može samo ravnateljica koja je na bolovanju i to ne želi učiniti. Osim nje, potpisati može i zamjenik ravnatelja, ali ta ga predškolska ustanova nema jer - nitko od zaposlenih odgajatelja ne želi preuzeti tu odgovornost, piše Dnevnik.hr.

Grad Čabar ima pet vrtića, jedan je zatvoren, a 30. siječnja istječu ugovori zaposlenih odgajatelja i u ostalim vrtićima. 

- Vrtić u Plešcima radio je dva mjeseca i sad se ponovno zatvorio. Ljudi su došli pred zatvorena vrata. Nisu ni znali. Saznali su da je odgajateljica još u prosincu dobila otkaz, a o tome nije bila ni obaviještena. Istekao joj je ugovor i nisu joj ga produžili. Vrtić bez odgajateljice ne može raditi - kazala je žena čije dijete pohađa Dječji vrtić Buba Mara u Čabru.

Početkom veljače istječu ugovori još devet odgajatelja u preostala četiri vrtića u Čabru. Ugovore im može produžiti ravnateljica DV-a Buba Mara Laura Turk Resman, a ona je na bolovanju još od listopada prošle godine. 

Tuđmanov zaštitar: 'Nemamo papir. Imamo usmeni dogovor s prošlom gradskom vlasti...'
Tuđmanov zaštitar: 'Nemamo papir. Imamo usmeni dogovor s prošlom gradskom vlasti...'

- Ostajemo bez skrbi za djecu. Svi ćemo doći pred zatvorena vrata. Nemam nikoga da mi čuva djecu, vrtić nam je jedini izbor. Svi ćemo ostati bez posla ako se on zatvori. U ovom kraju mi smo vam u svemu zakinuti. Ceste su nam u rasulu, banku su nam zatvorili, najbliža je udaljena 40 kilometara, a sada zatvaraju vrtiće. Kakav nam je opstanak? Nikoga nije briga, svi su nas zaboravili, ionako smo Bogu iza nogu - kaže majka dječaka koji pohađa jedan od područnih vrtića u Čabru.

O svemu se oglasio i gradonačelnik koji tvrdi da su taoci jedne osobe. Obratili su se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Zakon predviđa da netko od odgajatelja može biti zamjenik, no treba im samo potpis. 

- Zakon predviđa da ako nemate stručan kadar, možete zaposliti nestručnu osobu na šest mjeseci. I sad tim odgajateljima, koji su se uredno javili na natječaj, samo treba produljiti ugovore. Međutim, ona to ne potpisuje. Ja razumijem da je na bolovanju, ali nedavno je, isto na bolovanju, potpisala plaće radnika. Ugovore neće, ne znam zašto - kaže gradonačelnik i dodaje da je sada u situaciji da je ravnateljica na bolovanju, nitko ne želi preuzeti njezinu ulogu, a on i Upravno vijeće su nemoćni.

Lovrić: Nedopustivo zaostajanje plaća obrazovnih djelatnika
Lovrić: Nedopustivo zaostajanje plaća obrazovnih djelatnika

Jedan od scenarija je i da se vrtić zatvori na dva mjeseca. Sadašnjoj ravnateljici mandat istječe 31. ožujka, a tada će gradonačelnik imati ovlasti imenovati v. d. ravnatelja vrtića.

- Od odgajatelja sam doslovno na jedan dan tražio da preuzmu dužnost zamjenika. Bilo tko. Sazvao sam i sastanak, međutim u sat vremena nitko nije rekao nijednu riječ. Htio sam da se uključe, postave pitanja i tražio sam razlog zašto nitko ne želi preuzeti funkciju jer u svakom normalnom društvu našao bi se bar jedan i tako spasio svoj posao, tuđe poslove i cijelu situaciju. Čini mi se kao da smo u nekom paralelnom svemiru jer ja jednostavno ne mogu shvatiti što je u pozadini svega. Vrlo je bizarno i sumanuto - rekao je Antonio Dražović, koji je na čelu Čabra dvije i pol godine.

'Taoci smo jedne osobe'

- Nije mi jasno kako jedan grad i jedna predškolska ustanova mogu biti taoci jedne osobe. Moramo znati da je izborna godina, što meni uopće nije palo na pamet dok mi neki građani to nisu rekli. Zna se kojoj opciji naginje gospođa, ali politici nije mjesto u predškolskim ustanovama niti u sustavu obrazovanja i ja ću sve napraviti da se to promijeniti. Ovdje se radi o djeci, Gradu Čabru i roditeljima - ističe gradonačelnik.

Dražović govori da je i prošle godine zbog ravnateljice zvao prosvjetnu inspekciju, koja je, tvrdi, naložila da se ravnateljici uruči otkaz.

U šest godina rada u istoj firmi napredovao je triput. 'Izazova ima puno, nijedan dan nije isti'
U šest godina rada u istoj firmi napredovao je triput. 'Izazova ima puno, nijedan dan nije isti'

- Međutim, ravnateljica se žalila i tužila je prosvjetnu inspekciju i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Upravnom sudu. Sada se vodi taj spor, tako da je nastupio odgodni učinak uručenja otkaza. Jedini izlaz koji ja sad vidim jest presuda Visokog upravnog suda ili rješenje Ministarstva znanosti - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije