News

Komentari 6

Čak dvije trećine Španjolaca ove godine neće na godišnji odmor!

Čak dvije trećine Španjolaca ove godine neće na godišnji odmor!

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom bolesti Covid-19 u Europi, u ponedjeljak će otvoriti granice te dopustiti turistička putovanja. Granice su se zatvorile 13. ožujka

Na godišnji odmor ovo ljeto neće otputovati 65,7 posto Španjolaca, zbog zdravstvene i gospodarske krize povezane s koronavirusom, pokazalo je istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) objavljeno u srijedu.

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom bolesti Covid-19 u Europi, u ponedjeljak će otvoriti granice te dopustiti turistička putovanja.

Granice su se zatvorile 13. ožujka kako bi se suzbilo širenje infekcije.

CIS, sa sjedištem u Madridu, izvijestio je temeljem provedene ankete kako je 40,8 posto Španjolaca zabrinuto zdravstvenom situacijom vezanom uz koronavirus, a njih 34 posto financijskom kao posljedicom pandemije.

- Ovo ljeto neću nigdje putovati kako bih nadoknadio pad prodaje u ožujku, travnju i svibnju - kaže prodavač na kiosku u središnjem Madridu.

U utorak su direktori turističkih i prijevozničkih kompanija pozvali vladu na donošenje „hrabrih“ mjera kojima bi im pomogla u nadilaženju posljedica krize.

- Ako nam ne pomognu, izdržat ćemo samo još koji dan - rekao je Juan José Hidalgo, predsjednik turističke grupacije Globalia.

- Mi sami ne možemo izaći iz ove krize. Zato tražim od vlade da misli na nas jer svima nam je jako potreban turizam i transport. Puno doprinosimo zemlji - dodao je tijekom konferencije koju je u utorak održala udruga poduzetnika CEOE.

Turizam sudjeluje s 12 posto u BDP-u Španjolske.

Zemlju je lani posjetilo više od 80 milijuna turista, što je bila rekordna godina, no sada su plaže prazne, hoteli tek otključavaju vrata, a tisuće radnika se nadaju povratku na posao.

Ministrica turizma María Reyes Maroto rekla je kako je upravo turizam među najvećim dobitnicima financijskog paketa pomoći.

Navela je kako je odobrena kreditna linija od 400 milijuna eura kompaniji Thomas Cook te malim samostalnim ugostiteljima i iznajmljivačima soba, dok 1 milijun privremeno otpuštenih radnika u turizmu dobiva novčanu naknadu sa zavoda za zapošljavanje.

Španjolske aviokompanije Iberia i Vueling od 1. srpnja će opet letjeti prema europskim destinacijama, uključujući Split i Dubrovnik.

- Suočavamo se s najtežom krizom u povijesti - izjavio je Luis Gallego, predsjednik uprave Iberije.

- Bit će potrebne minimalno tri ili četiri godine za izlazak iz nje - dodao je.

Najčitaniji članci