Obavijesti

News

Komentari 317

Capak: 'Javili smo Pfizeru da možemo izvući više od 5 doza iz bočica, sad nam više naplaćuju'

Capak: 'Javili smo Pfizeru da možemo izvući više od 5 doza iz bočica, sad nam više naplaćuju'

Šef HZJZ-a je iznio neobičnu informaciju da je Hrvatska, ali i neke druge zemlje, shvatila da u Pfizerovim bočicama ima šest, a ne pet doza kako je deklarirano...

VIDEO

Na pitanje novinara koliko se doza do sada bacilo jer ih se na terenu nije uspjelo iskoristiti u onom vremenu koliko Pfizerova bočica može biti otvorena, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, rekao je kako nismo imali takvih slučajeva.

- Mi smo vrlo pažljivo planirali cijepljenje i dali upute kolegama na terenu da se, ukoliko se ne može doći do osoba koje su pripadnici rizičnih skupina kad se otvori bočica, cijepi bilo tko, pa i cjepitelji i njihovi kolege, samo da ne propadne doza. Tako da rasapa nema - rekao je pa otkrio apsurd.

- Dapače, Pfizer je deklarirao pet doza u jednoj bočici. Mi smo navlačili šest i nakon što smo vidjeli da je svaka bočica takva i da se može navući šest doza, a neki su navukli i sedam, uputili smo upit Pfizeru. Isto su napravili i iz drugih zemalja koji su uspjeli također navući šest doza. Tada je Pfizer povećao broj doza u jednoj bočici. Sad ih je šest doza deklarirano - rekao je Capak dodavši kako je zbog toga Pfizer i povećao cijenu bočica. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- I to tako vrijedi za sve zemlje svijeta, ne samo za Hrvatsku - rekao je.

Kako je moguće da Pfizer nije znao da ima više doza u bočici od onog što su deklarirali, pitali su novinari.

- I mi smo zatražili od Pfizera objašnjenje nakon što smo na terenu vidjeli da je skoro pa pravilo da se može navući šest doza, pa čak i sedam. Vidjeli smo onda i da iz drugih zemalja traže objašnjenje pa su i oni u Pfizeru vidjeli da ipak ima šest doza. A kako je do toga došlo, to morate pitati Pfizer - rekao je Capak dodavši kako su Pfizer pitali da li garantiraju da će rezultati cijepljenja sa šest doza po bočici biti onakvi kakve su oni deklarirali za pet. 

- A onda su oni vidjeli da imaju puno takvih upita i odlučili da će to naplaćivati više. Mi smo im se javili da nam potvrde hoće li rezultati s više doza biti jednaki, rezultati su jednaki, a nuspojava toga je što će nam sad naplaćivati više - rekao je dodavši kako će od ponedjeljka svaka bočica biti deklarirana sa šest doza.

Pomoćnica ministra zdravstva, Vera Katalinić Janković, objasnila je zbog čega su neki uspjeli navući više doza, a neki pet koliko je prvotno bilo deklarirano - zbog debljine šprice kojom se uzima doza. Dakle, ne radi se o tome da je netko dobio manju dozu i da su naši cjepitelji krivo cijepili pa je u bočici ostalo više nego o tome da tanja šprica preciznije može povući dozu jer preciznije ulazi u bočicu. 

- Ono što se vidjelo u prepisci između zemalja je da su neki imali igle za navlačenje od 2 ml, a neki od 1 ml, koje su puno preciznije. Kad je Pfizer odlučio naplatiti dodatne doze, meke zemlje nisu mogle nabaviti te manje šprice zbog nestašice plastike. Na sreću, mi imamo te manje pa smo uspjeli od početka navlačiti više - objasnila je.

Šest doza se može navući, ali uz primjenu pojedinig vrsta štrcaljki

Iz HALMED-a su priopćili kako je povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo izmjenu informacija o cjepivu protiv bolesti COVID-19 pod nazivom Comirnaty kako bi se pojasnilo da svaka bočica sadrži šest doza cjepiva, uz primjenu pojedinih vrsta štrcaljki i/ili igala.

- Kako bi se dobilo šest doza iz pojedine bočice cjepiva, potrebno je upotrijebiti štrcaljke i/ili igle s niskim volumenom tzv. "mrtvog prostora." Kombinacija štrcaljke i igle s niskim volumenom "mrtvog prostora" ne smije imati volumen "mrtvog prostora" veći od 35 mikrolitara (µl). Ako se primjenjuju standardne štrcaljke i igle, postoji mogućnost da se neće moći izvući šesta doza iz pojedine bočice cjepiva. Ako količina cjepiva preostala u bočici nakon pete doze ne može osigurati cjelovitu dozu (0,3 mL), zdravstveni radnik mora odbaciti bočicu s preostalim sadržajem. Ne smije se prikupljati sadržaj iz više bočica cjepiva kako bi se nadoknadio sadržaj do cjelovite doze, a neupotrijebljeno cjepivo treba baciti šest sati nakon razrjeđivanja - priopćili su.

Da se radi o tehničkoj stvari, kažu nam i Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, kao i Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja iz Braunschweiga. 

- U Pfizeru su ostavili malo rezerve. Uvijek u štrcaljki ostane onaj mrtvi volumen. U većini slučajeva se može navući šest doza pa čak i sedam, ali su u Pfizeru deklarirali pet jer je definitivno sigurno da ima toliko doza. Nema tu ništa negativno, htjeli su u startu biti sigurni, a ne obećavati više - kaže Čičin Šain. 

Više pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 317
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa