Obavijesti

News

Komentari 209

Capak najavio strože mjere na jesen: 43% zaraženih delta soj

Capak najavio strože mjere na jesen: 43% zaraženih delta soj

Najavio je i restriktivnije mjere ako brojke počnu rasti, a drugog načina za zaštitu ne vidi. Capak je rekao da su računali na zdrav razum građana kada je u pitanju cijepljenje, brojke cijepljenih su i dalje niske.

Cilj HZJZ-a da se prvom dozom cijepi 50 posto odraslih nije postignut, a kao glavni razlog Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a naveo je smanjen interes građana, piše Nova TV.

- Mnogi ljudi kalkuliraju da se ne žele cijepiti sada, nego da će se cijepiti kasnije, dok vide situaciju, što je loše jer mi ne možemo odraditi ovu turističku sezonu ako se ne cijepimo više - rekao je Capak.

Evo koje mjere vrijede od danas
Evo koje mjere vrijede od danas

Dodao je da nas na jesen, a vjerojatno i prije, čeka novi val zaraze zbog indijskog soja virusa zbog 43 posto prisutnosti od zadnjeg sekvenciranja.

Najavio je i restriktivnije mjere ako brojke počnu rasti, a drugog načina za zaštitu ne vidi. Capak je rekao da su računali na zdrav razum građana kada je u pitanju cijepljenje. Iako su građane pokušali motivirati koncertom Đanija Stipaničeva, brojke cijepljenih su i dalje niske.

'Cijepljenje je usporilo, a jučer smo imali 43 posto delta soja'
'Cijepljenje je usporilo, a jučer smo imali 43 posto delta soja'

- Mislili smo - nabavljeno je dovoljno cjepiva, komunicirali smo da je potrebno da se cijepi 70-80 posto stanovništva da bi riješili ovaj problem koji imamo, koji je zaustavio globalnu ekonomiju, koji je zaustavio život u svijetu. Jedini način da se riješimo toga je da se cijepimo - objasnio je.

Capak je objasnio da je bilo tehničkih problema oko covid potvrda, no da se rješavaju. Hrvati i dalje mogu bez ikakvih ograničenja putovati diljem Europe.