Obavijesti

News

Komentari 106

'Čavajdi nismo mogli pružiti psihološku pomoć'. Potvrda iz KB Sveti Duh govori suprotno...

'Čavajdi nismo mogli pružiti psihološku pomoć'. Potvrda iz KB Sveti Duh govori suprotno...

Ravnateljica KB Sveti Duh tvrdi da je joj nisu bili u mogućnosti ponuditi psihološku pomoć s obzirom da u bolnici nemaju psihologa.  No, Čavajdi su iz te bolnice dali potvrdu da je 19. travnja primila pomoć

VIDEO

Ravnateljica KB Sveti Duh Ana-Marija Šimundić govorila je o slučaju trudnice Mirele Čavajde. Tvrdi da je joj nisu bili u mogućnosti ponuditi psihološku pomoć s obzirom da u bolnici nemaju psihologa. 

- Mi nemamo u bolnici psihologa pa joj nismo bili u mogućnosti ponuditi psihološku pomoć. Povjerenstvo za unutarnji nadzor koje ima za cilj utvrditi sve okolnosti i činjenice i odgovoriti na pitanje jesmo li postupili kako treba, jesmo li sve odradili u skladu sa pravilima struke - rekla je za Dnevnik Nove TV te dodala da će nalaz biti gotov za oko tjedan dana.

I sama gospođa Čavajda od početka tvrdi da nije dobila nikakvu psihološku pomoć, nema spomena toga ni u otpusnom pismu. A iz KB Sveti Duh su joj nakon konferencije za medije Vilija Beroša 6.5.2022. dali potvrdu da je 19. travnja primila psihološku pomoć. Dapače, napisali su da vide smanjeni strah kod nje.

- Mi joj nismo bili u mogućnosti ponuditi uslugu prekida trudnoće zato što u našoj bolnici ne postoje ljudi jer je to tehnika koja zahtijeva određene vještine i koja se mora naučiti kao i svaka druga tehnika u liječničkom zanimanju - rekla je ravnateljica.

Postavlja se pitanje tko je onda gospođi Čavajdi izdao očito lažnu potvrdu nakon što je ministar Beroš izjavio da je njemu lakše otkad je saznao da je dobila psihološku pomoć. Poslali smo upit bolnici o tome hoće li se pokrenuti istraga, objavit ćemo njihov odgovor čim stigne. 

Ravnateljica je komentirala je i je li Zakon dobro napisan.

- Moje skromno mišljenje je da je u ovom slučaju zakon nedorečen. Omogućuje da se pobačaj obavi nakon 22. tjedna, da žena može ostvariti pravo na prekid trudnoće, ali zakon ne definira da to uključuje i feticid nakon 22. tjedna trudnoće", dodala je.

Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša dan prije je u Dnevniku Nove TV rekao da se u ovom slučaju radi o prijevremenom porodu, a ne pobačaju.

- To je prijevremeni porod, odnosno prekid trudnoće - potvrdila je Šimundić.

No Zakon, kao i praksa u kojoj ginekolozi na specijalizaciji uče raditi prekid trudnoće u drugom tromjesečju, ih demantira oboje.

'Radi se o tumorskoj tvorbi, ne znamo je li maligno'

24sata su objavili nalaze slovenske bolnice, Svetog Duha i KBC-a Zagreb u kojima je zaključeno da se radi o malignom tumoru i hidrocefalusu te da dijete ne bi preživjelo.

- Naš nalaz utvrdio je gotovo istu stvar, da se radi o malignoj tvorbi i da je vjerojatnost preživljavanja djeteta vrlo mala. To su kolege radiolozi utvrdili radiološkim nalazom - rekla je ravnateljica.

Konačnu odluku je donijela Komisija.

- Radi se o tumorskoj tvorbi, ne o malignom tumoru. To se ne može utvrditi prije nego li se napravi patohistološka analiza - ispravila se.

Slovenci se pozivaju na nalaz magnetske rezonance KB-a Sveti Duh tvrdeći da je tumor smrtonosan.

- Naš nalaz upućuje na malu vjerojatnost preživljenja bebe nakon poroda, rekla je te dodala da postoji mogućnost dva različita tumačenja tog nalaza: Zbog vrlo limitiranih dijagnostičkih mogućnosti je moguće da dvije komisije donesu potpuno različita mišljenja.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da mu je neprihvatljivo da se svi liječnici na Svetom Duhu pozivaju na priziv savjesti.

- U tijeku je procedura izbora novog predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo i jedan od prvih zadataka će biti riješiti taj problem - komentirala je Šimundić.

Iz Ministarstva zdravstva su za 24sata izjavili da svaka bolnica u kojoj se baš svi pozivaju na priziv savjesti, mora imati ugovor s izvanbolničkim ginekologom koji dolazi provoditi taj zahvat. Još uvijek čekamo od Grada Zagreba, kao osnivača KB Sveti Duh, odgovor postoji li takav ugovor. 

S liječnicom koja je pregledala Mirelu Čavajdu ravnateljica nije razgovarala jer je doktorica odsutna s posla od četvrtka.

- Pismeno smo zatražili njezino očitovanje i da se u ponedjeljak vrati na posao - dodala je.

Iz bolnice objasnili zašto nije pružena psihološka pomoć

Priopćenje KB Sveti Duh prenosimo u nastavku

Slijedom brojnih upita, donosimo pojašnjenje vezano uz pitanje pružanja psihološke pomoći gospođi Čavajdi. Svjesni smo da je u stresnim i teškim situacijama, kao što je ova u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda, psihološka pomoć izuzetno bitna. Naša bolnica nažalost nema zaposlenog psihologa i zbog toga tijekom hospitalizacije gospođe Čavajda u KB „Sveti Duh" nismo bili u mogućnosti pružiti profesionalnu psihološku pomoć, ali je naše osoblje Klinike za ginekologiju i porodništvo učinilo sve što je u njihovoj moći da pacijentici daju podršku i smanje razinu straha i nelagode u ovoj za nju izuzetno teškoj i bolnoj životnoj situaciji.  Gospođi Čavajda i osobno sam, kao ravnateljica, pisanim putem ponovila da joj stojim na raspolaganju za daljnje savjetovanje.

  Kao nova uprava prepoznali smo odmah u početku svog mandata važnost uloge psihologa i nastojat ćemo u najkraćem mogućem roku pokrenuti njihovo zapošljavanje, na dobrobit naših pacijenata. Stoga se nadam da ćemo uskoro moći našim pacijentima osigurati profesionalnu psihološku pomoć, kad god im to zatreba.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu