News

Komentari 48

Čeka se odobrenje: Rusi predali zahtjev Europi za svoje cjepivo

Čeka se odobrenje: Rusi predali zahtjev Europi za svoje cjepivo

Još nije poznato koliko će agenciji trebati da odobri Sputnjik V za koji su prije nekoliko dana objavljeni podaci o trećoj fazi kliničkog istraživanja, prema kojima je cjepivo 91,8 posto učinkovito kod starijih od 60 godina

Rusi su dobili i službenu potvrdu Europske agencije za lijekove koja je zaprimila njihov zahtjev za odobrenje cjepiva Sputnjik V za korištenje u Europskoj uniji.

Oni su zahtjev predali još 29. siječnja nakon što su deset dana prije toga imali znanstvene konzultacije s EMA-om. Ruski investicijski fond RDIF navodi da su i pokrenuli proces predaje potrebnih podataka za odobrenje agencije, piše TASS. Završetak znanstvenih konzultacija važan je korak u procesu odobrenja, a ruski proizvođač sada može pripremiti aplikaciju, što su i učinili.

Još nije poznato koliko će agenciji trebati da odobri cjepivo za koje su prije nekoliko dana objavljeni podaci o trećoj fazi kliničkog istraživanja. Prema podacima iz Lanceta, cjepivo je 91,6 posto učinkovito, a među starijima od 60 godina učinkovitost je, navodi se, 91,8 posto te je prema tome jedno od najsigurnijih na svijetu.