Obavijesti

News

Komentari 11

Čekaju otpremnine, do novca ne mogu zbog smjene vlasti

Čekaju otpremnine, do novca ne mogu zbog smjene vlasti
1

Sindikati navode kako 550 radnika nije primilo otpremnine i niz plaća u ukupnom iznosu od oko 62 milijuna kuna, a pola godine ne uspijevaju dogovoriti sastanak s Ministarstvom financija

VIDEO

Nezavisni sindikat Dalmacijavina najavljuje sindikalne akcije, ako ih država i dalje bude zanemarivala po pitanju isplate radničkih potraživanja. Navode kako 550 radnika nije primilo otpremnine i niz plaća u ukupnom iznosu od oko 62 milijuna kuna, a pola godine ne uspijevaju dogovoriti sastanak s Ministarstvom financija oko mogućeg načina isplate. Zamjeraju jer je država oduzela Upravnu zgradu koja se nalazi u splitskoj trajektnoj luci, a da za tu vrijednost nije umanjila dug Dalmacijavina, a niti je iskoristila da se od njezine vrijednosti namire radnička potraživanja.

-  Uzeta je zgrada, a nije za nju isplaćena pripadajuća naknada po zakonu. S vrijednošću te zgrade nije niti umanjen dug Dalmacijavina od milijardu kuna državi u stečajnom postupku.  Radnici moraju dobiti što ih pripada, predugo nas je se ignoriralo. Čekamo da se sastavi nova Vlada i da nas se odmah primi u Ministarstvo financija radi razgovora o nagodbi ili krećemo sa sindikalnim akcijama. Također, i novac od prodaje Dalmacijavina novom vlasniku, a radi se od oko 70 milijuna kuna i dalje je na Trgovačkom sudu u Splitu i čeka se plan diobe - poručio je Lukica Bucat iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina.
Brandove i pogone kupila je tvrtka Oštrc” Marinka Zadre za 70,5 milijuna kuna, te je osnovana nova tvrtka Dalmacijavino Split sa sjedištem u Drnišu koja je počela u svibnju ponovo proizvoditi i zapošljavati. No, na Trgovačkom sudu u Splitu i dalje se vuku postupci oko namirenja vjerovnika iz stečajnog postupka koji je započet 2011. godine.
Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) i Nezavisni sindikata “Dalmacijavina” predlažu državi nagodbu da 550 nekadašnjih radnika dobije 50 - 60 posto priznatih potraživanja. 

- Za isplatu radničkih potraživanja, predlažemo da se država odrekne dijela svojih potraživanja za carine, trošarine i troškove stečajnog postupka Dalmacijavina. Naime, to tražimo na temelju toga jer je država preuzela zgradu u Trajektnoj luci koju su podigle generacije radnika Dalmacijavina, a i danas ima izuzetan ekonomski potencijal i veliku vrijednost. Radnici bi tako dobili pola svojih potraživanja i s onih 10 posto koja su već naplaćena, došli bi se 60 posto realiziranih potraživanja. Zauzvrat će odustati od tužbe za oduzete nekretnine u gradskoj luci - rekao je Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1