Obavijesti

News

Komentari 17

Ceste na Trnju propadaju nakon poplave: 'Netko će nastradati!'

Ceste na Trnju propadaju nakon poplave: 'Netko će nastradati!'
3

Zagrebačke ceste su izašle nakon našeg upita na teren. Trnjani traže i od Hrvatskih voda i Grada Zagreba i Vodoopskrbe da utvrde tko je kriv što su im kuće bile poplavljene i na koji način će to ubuduće spriječiti

VIDEO

U subotnjoj noći, stanovnici zagrebačkog Trnja su morali sami otvoriti ustavu Hrvatskih voda kako bi spasili kuće od potpunog potopa. Voda je nevjerojatno brzo nadirala, ušla je u kuće 20-ak centimetra i  i u gejzirima izlazila iz šahtova kanalizacije.

Ali voda nije uništila samo kuće za koje još ne znaju hoće li dobiti bilo kakvu odštetu. Teško je nastradala i Trnjanska cesta koja prolazi uz sami nasip i na kojoj su kanalizacijski šahtovi. Ona u na tom dijelu natkriva nekadašnji potok Kuniščak. Pored jednog šahta je već prvi dan nastalo udubljenje.  A onda se svaki dan širilo i samo je pitanje vremena kad će se otvoriti velika rupa, jer gradska tvrtka Zagrebačke ceste nije hitno reagirala.

- Od poplave se oštećenje širi i treba hitna sanacija jer je samo pitanje kad će se otvoriti velika rupa i ne daj bože netko nastradati. Samo će propasti kad neki auto prođe - kaže nam Trnjanin Mladen Božić.

POGLEDAJTE VIDEO Rupe u Trnju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Rupe u Trnju 00:48

A prema fotografijama koje su nam poslali, oko još jednog šahta postoji ulegnuće, kao da asfalt tone. Svega toga nije bilo na Trnjanskoj cesti prije havarije. Pitanje je hoće li i na drugim dijelovima cesta jednostavno propasti kao kod tog šahta. Mjesni odbor je tražio hitnu sanaciju, ali i bolje označavanje opasnosti. 

Na slikama rupe se vidi i da još iz kvarta nije odvezen niti sav glomazni otpad, odnosno namještaj koji je uništen u poplavi.

Poslali smo upit Zagrebačkim cestama kada misle popraviti i pregledati Trnjansku cestu, a samo par sati nakon upita, građani su nam javili da je došla ekipa iz Zagrebačkih cesta. Snimali su i kamerom oštećenja ispod šahta. Šest dana nakon poplave i tek kada smo im poslali službeni upit. Iako su ranije bili obaviješteni od Mjesnog odbora. Bolje ikada nego ikada: stigao je odgovor da će cestu sanirati u petak. 

'Ovako nešto se događa jednom u 400 godina, jako je rijetko!'
'Ovako nešto se događa jednom u 400 godina, jako je rijetko!'

- Izvršena  je terenska provjera oštećenja na Trnjanskoj cesti u blizini Ulice I Trnjanski nasip te je ekipa Vodoopskrbe i odvodnje  izvršila ispitivanje kanalizacijske infrastrukture čime je ustanovljeno kako nema nikakvih curenja niti kvarova unutar iste.  Podružnica Zagrebačke ceste je označila oštećenje kolnika na navedenoj lokaciji kako bi se građani zaštitili od opasnosti, a sanaciju kolničke konstrukcije će izvršiti sutra, 31. srpnja 2020. godine - stoji u odgovoru Zagrebačkih cesta.

Trnjani su jučer odbili i sastanak samo s predstavnicima Hrvatskih voda. Hrvatske vode inače upravljaju ustavom koju su građani podigli, ali smatraju da oni nisu odgovorni jer je poplava nastala zbog vode iz kanalizacije kojom upravlja gradska Vodoopskrba i odvodnja. Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Staro Trnje im je odgovorio da su zatrpani pozivima zabrinutih građana koji moraju sanirati svoje domove.

- Zahvalni smo na toj gesti, ali nismo se mogli odazvati. Mi smo pisali i njima i Gradu i Vodoopskrbi. Tražimo da se jasno utvrdi tko je odgovoran, saniranje štete i rješavanje problema. Jer neće se šteta u kvartu sama sanirati - rekao nam je  Boris Dobrilović zašto se nisu odazvali na sastanak na kojemu bi bili samo oni i Hrvatske vode.

U svom pisanom odgovoru Hrvatskim vodama,Dobroslavić zahvaljuje na pozivu, ali ističe su brojni stanovnici i korisnici nekretnina Starog Trnja pretrpjeli velike materijalne štete zbog izljeva fekalnih i oborinskih voda u njihove stambene prostore, dvorišta i vrtove kao i ostale poslovne prostore koji su poplavljeni. 

Ispovijest heroja s Trnja: 'Mi smo spašavali kvart, a oni me privode kao klošara'
Ispovijest heroja s Trnja: 'Mi smo spašavali kvart, a oni me privode kao klošara'

- Ovakvu katastrofu naselje Staro Trnje ne pamti još od dana velike poplave 1964. godine - napisao je Dobrilović.
Također navodi i kako je nužno utvrditi odgovornost nadležnih službi kako bi se oštećenima šteta mogla naknaditi ali i kako bi odgovorni u cijelom sustavu (uključujući Hrvatske vode i Vodoopskrbu i odvodnju) bili na odgovarajući način sankcionirani.

- Zbog propusta odgovornih pojedinaca i međusobne nekoordinacije u sustavu upravo je i došlo do šteta ovakvih razmjera, a građani koji za to uopće nisu odgovorni radi toga su pretrpjeli značajne štete - navodi Dobrilović i traži jasne rokove sanacije i način na koji će stanovnici biti obeštećeni, te što će učiniti da se problem više nikada ne ponovi..

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji