Obavijesti

News

Komentari 211

Čestitamo! Banožiću ćete sa čak 25.306 eura subvencionirati gradnju nove kuće u Vinkovcima

Čestitamo! Banožiću ćete sa čak 25.306 eura subvencionirati gradnju nove kuće u Vinkovcima

HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić nije htio javnosti otkriti je li se i prijavio za jeftini državni kredit. No, saznajemo koji iznos kredita mu je odobren za gradnju kuće i prije nego je istekao službeni rok za prijave...

VIDEO

Sve podatke ću objaviti u imovinskoj kartici, kratko je prošli tjedan poručio ministar obrane Mario Banožić (HDZ) i pobjegao od novinarskih pitanja bez odgovora je li se prijavio za subvencionirani državni kredit koji se dodjeljuje preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

No, građani neće morati čekati sljedeću godinu i objavu imovinske kartice ministra da saznaju koliko će plaćati subvenciju za Banožićev kredit. 24sata ekskluzivno saznaju da Banožić ne samo da se prijavio za subvencionirani državni kredit, nego mu je on i odobren. Kako nam je odgovoreno preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Banožiću je subvencioniran kredit od 100.000 eura. Taj kredit inače podiže za izgradnju nove kuće u Vinkovcima.

- Ukupna visina subvencije iznosi ukupno 25.306,32 eura – stoji u odgovoru APN-a koji nam je poslan preko Ministarstva.

Iako smo ih pitali i po kojoj kamati je kredit odobren, koliko godina će porezni obveznici subvencionirati kredit ministru, te podatke nam nisu dostavili, nego samo ukupnu visinu subvencije.  No, odgovorili su da Banožić kredit diže na rok od 15 godina. Ranije je objavljeno da se krediti odobravaju s rasponom kamata  od 3,12 do 3,75 posto.

Banožić: Do kraja lipnja stižu tri brodice za specijalne pomorske operacije, vrijede 5 mil. dolara
Banožić: Do kraja lipnja stižu  tri brodice za specijalne pomorske operacije, vrijede 5 mil. dolara

Banožić inače ima stan u Vinkovcima površine 80,22 četvorna  metra. Ministarska plaća mu iznosi 2740 eura neto, a supruga zarađuje dodatnih 1081 euro mjesečno. Ministar ima i troje djece. Formalno udovoljava svim zakonskim uvjetima. Kada je država počela dijeliti subvencionirane kredite, pravilo je bilo da ga ne može dobiti nitko tko ima u svom vlasništvu useljivu nekretninu. No, to je kasnije izmijenjeno. Pa kredit može dobiti i onaj tko ima nekretninu u kojoj živi ako kupuje veći stan ili ulaže u veću kuću, ali uz uvjet da postojeću nekretninu mora prodati u roku dvije godine. 

Banožić je pitao i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može li se prijaviti za subvencionirani kredit koji se dodjeljuje mlađima od 45 godina. Povjerenstvo mu je odgovorilo da može, ali pod "pod uvjetom da su ukupna sredstva planirana u državnom proračunu za ovu namjenu dostatna tako da svim podnositeljima koji ispunjavaju uvjete bude odobren zahtjev za subvencijom, a ukoliko to ne bi bio slučaj, prednost bi trebalo dati drugom podnositelju, s obzirom da je kao član Vlade Republike Hrvatske ovlašten odlučivati o imenovanju i razrješenju direktora APN-a”.

Ali ovaj zaključak ne obvezuje sam APN. Iz njihova odgovora je vidljivo da su oni Banožiću odobrili kredit po redu zaprimanja i nisu čekali istek roka za prijavu za subvencionirane kredite kako bi vidjeli hoće li biti dovoljno novca za sve ostale. 

- Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita g. Maria Banožića zaprimila dana 30. ožujka 2023. Zahtjev je obrađen u skladu s redoslijedom zaprimanja, te je odobren subvencionirani stambeni kredit na sjednici povjerenstva održanoj 14. travnja 2023. godine u skladu sa zakonskim odredbama te je donesena Odluka o odobravanju subvencioniranja stambenog kredita. Na temelju dostavljene Odluke banci, dana 25. travnja 2023. godine u APN-u je zaprimljen Ugovor o subvencioniranju stambenog kredita potpisan od strane kreditne institucije koji APN još nije supotpisao – stoji u odgovoru koji smo dobili jučer navečer.

Banožić uzvraća Milanoviću: 'Imamo predsjednika koji laže, smeta mu što mi ulažemo u HV'
Banožić uzvraća Milanoviću: 'Imamo predsjednika koji laže, smeta mu što mi ulažemo u HV'

Dakle, kredit je Banožiću odobren još 14. travnja, a rok za prijave je 28. travnja ove godine, odnosno ističe ovaj petak. Prijave za kredite još stižu.

Koliko će biti prijavljenih, nije moguće znati. Vlada je odobrila za ovu godinu 9,3 milijuna eura za subvencioniranje kredita. 
Ministarstvo graditeljstva je zadnji podatak o broju prijavljenih objavilo u utorak. 

- Posljednji službeni podaci APN-a govore da je od 20. ožujka do 24. travnja 2023. godine zaprimljeno 3.722 zahtjeva. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1.750 zahtjeva. Odobreno je 1.630 zahtjeva  - stoji na stranicama Ministarstva.

Ranije smo ih pitali za procjenu koliko bi subvencioniranih kredita mogli odobriti u okviru predviđenih 9,3 milijuna eura prema prosječnom iznosu kredita i kamatama . Odgovorili su da procjenjuju da bi novca bilo dovoljno za oko 5.000 zahtjeva. Po tome i dosadašnjem broju zahtjeva, ispada da će kredit moći dobiti svi koji  se prijave s valjanom dokumentacijom.

 Međutim, da je prijava i znatno više, Banožić bi opet dobio kredit jer su ga odobrili ne čekajući istek roka za prijavu. APN po zakonu o subvencioniranim kreditima, zahtjeve odobrava po redu zaprimanja i njih ne obvezuje mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao