News

Komentari 54

Chic-Vu se zainatio zbog zelenih potvrda: 'E pa primit ću kinesko cjepivo i Europi reći - hvala'

Chic-Vu se zainatio zbog zelenih potvrda: 'E pa primit ću kinesko cjepivo i Europi reći - hvala'

Zbog moguće opcije da digitalne potvrde neće vrijediti za cjepiva koja nisu odobrena u EU, srbijanski premijer se jako uzrujao u Bruxellesu

Europska komisija ovoga tjedna razmatra zakonski prijedlog o uvođenju tzv zelene digitalne potvrde za građane koji imaju antitijela na Covid-19, no povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson dala je naslutiti kako je moguće da tom mjerom neće biti mjesta za cjepiva koja još uvijek nije odobrila Europska agencija za lijekove.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, tu je ideju nazvao "skandaloznom".

- Kako bi Europska unija zabranila slobodu kretanja svom vlastitom premijeru Viktoru Orbanu koji je cijepljen kineskim cjepivom. Moram priznati kako me ta informacija samo dodatno motivirala da se cijepim Sinopharmovom dozom. Ako me ne budu primili u Bruxellesu, onda će propasti i pregovori sa Prištinom – zaključio je Vučić ovoga vikenda, dodavši kako odluku Europske unije smatra 'malo izglednom', ali napominje kako bi u tom slučaju procvjetao turizam Srbije.

- Srbija niti nije primila cjepiva iz EU, što bi značilo da naši državljani automatski ne bi smjeli putovati u države članice. No, u tom bi se slučaju otvorila vrata Srbije svim kineskim, ruskim, turskim, afričkim i latinoameričkim turistima -  poručio je srbijanski predsjednik, a najavio je i izgradnju Sinopharmove tvornice cjepiva zahvaljujući kojoj bi Srbija mjesečno mogla proizvesti između dva i tri milijuna doza, javlja Jutarnji.

- Uvjeren sam da nikome iz EU neće pasti na pamet donijeti takvu odluku, ali ako uistinu dođe do toga, mogu samo reći – hvala. Onda nam je jasno kakvu politiku Unija ima prema Srbiji i zemljama u našem susjedstvu – izjavio je Vučić i u ime Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije, čiji su građani također primili ruska i kineska cjepiva.

U Europskoj uniji jedino Mađarska koristi sva trenutno raspoloživa cjepiva na tržištu, dok zemlje poput Češke i Slovačke intenzivno pregovaraju s Moskvom o uvjetima ulaska Sputnjika V na njihovo tržište mimo EU regulative.

Najčitaniji članci