Obavijesti

News

Komentari 8

Čimpanze u Osijeku imaju poseban tretman! Dino im često radi manikuru: 'Pa Bože cure su'

Čimpanze u Osijeku imaju poseban tretman! Dino im često radi manikuru: 'Pa Bože cure su'
5

Dino u ZOO vrtu radi devet godina, a jedne od najdražih životinja s kojima ima priliku raditi su upravo čimpanze s kojima radi tri i pol godine. Nisu to bilo kakve čimpanze, već četiri ženke

VIDEO

Najstarija Đina, njezine kćeri Lu i Ana i njihova prijateljica Moka četiri su dame osječkog zoološkog vrta. One su čimpanze koje žive luksuzan život, prave su zavodnice, a timaritelj Dino Petrina (39) ih tretira baš onako kako svaka dama zaslužuje.

Dino u ZOO vrtu radi devet godina, a jedne od najdražih životinja s kojima ima priliku raditi su upravo čimpanze s kojima radi tri i pol godine. Nisu to bilo kakve čimpanze, već četiri ženke.

Kada Dino uđe u zatvoren prostor ZOO vrta, sve četiri mu se veselo obraduju i odmah pojure na vratašca kaveza. Kao da se natječu koja će ga prva pozdraviti i pružiti mu ruku. Ne čudi da je to tako s obzirom na to da im ovaj timaritelj čak daje manikure i pedikure.

- Pa Bože, cure su, trebaju i one manikuru! – rekao je kroz smijeh.

Majka bacila dijete (3) u kavez s medvjedima: 'Krasne životinje nisu naudile malenoj, dobro je'
Majka bacila dijete (3) u kavez s medvjedima: 'Krasne životinje nisu naudile malenoj, dobro je'

Iako mu sve četiri dopuštaju da se pretvori u manikira, neke to vole više od drugih. Tako mu je Ana dan ranije ukrala rašpicu za nokte kako bi, šale se iz ZOO vrta, sama sebi mogla napraviti manikuru.

- To je ustvari vrsta treninga da im se mogu lakše približiti i zadobiti njihovo povjerenje. Recimo, znaju imati rane na rukama koje ja sada mogu vidjeti. Same mi daju da ih vidim. Onda, po potrebi i sanirati – dodao je.

Osim što im brine o noktima, obožava se s njima i maziti. Tako one sjednu uz otvor kaveza i čekaju da im se Dino približi i pruži im malo pažnje.

Ipak, ove ženke su i prave zavodnice, a jedna ga je čak pokušala i 'poljubiti'.

- Bio je jedan stariji timaritelj, radio je s njima 30 godina. Jedan dan mi je rekao: 'Hej Dino, je l' te htjela Đina kada poljubiti? Zna te maziti po bradi, uhvati te za potiljak i samo te privuče i poliže te cijelog'. Mislio sam da se šali. Tri dana kasnije, stojim ja kod kaveza. Gleda mene Đina, gledam ja nju, i krene me maziti po bradi. Uhvati za potiljak i lagano krene privlačiti. Odmah sam znao što planira! Nisam znao kako reagirati, nisam joj htio dati da me obliže po ustima. Sagnuo sam glavu i cijelu mi je glavu oblizala – ispričao je kroz smijeh simpatični timaritelj.

Žena se zaljubila u čimpanzu: I on mene voli, ali razdvojili su nas, zabranjen mi je ulaz u ZOO
Žena se zaljubila u čimpanzu: I on  mene voli, ali razdvojili su nas, zabranjen mi je ulaz u ZOO

Naravno, da bi im mogao postati ovako bliski prijatelj, Dino se dugo vremena morao truditi i na razne načine pridobiti njihovo povjerenje.

- U početku ih nisam mogao ni hraniti iz ruke, niti se približiti kavezu. One jesu drage prema meni sada, ali su u početku bile agresivne, jednostavno posesivne prema svome prostoru. Tako je prošlo dosta vremena dok me nisu pustile u svoju 'intimu'. To je išlo korak po korak kroz stotine ogrebotina i onda smo došli do toga da mi same pružaju ruke i da im mogu turpijati nokte – objasnio je Dino koji na glavi ima veliki ožiljak, podsjetnik na težak put stjecanja povjerenja ovih dama, ali put koji se na kraju isplatio jer nije odustajao.

Zbližili su se i kroz ukus u glazbu, tako im, između ostalog, Dino pušta rap, metal i rock'n'roll. Ipak, u zadnje vrijeme im je najdraže slušati Tram 11, kažu nam iz ZOO vrta.

Pogledajte kako mjere životinje u zoološkom vrtu u Engleskoj
Pogledajte kako mjere životinje u zoološkom vrtu u Engleskoj

- Puštam im sve, samo ne puštam narodnjake, a jako vole Brkove. Prvih nekoliko minuta uvijek budu mirne pa se malo uzbude i skaču – rekao je.

Najstarija je Đina koja ima 38 godina, a najmlađa Lu sa svojih 15. Još će se ova ekipa dugo maziti i družiti jer čimpanze u prosjeku žive 51 godinu, a u zoološkim vrtovima znaju živjeti i do 56. rođendana. Ipak, najvažnija je briga o njihovom zdravlju pa tako Dino naglašava da posjetitelji čimpanze ne bi smjeli hraniti. Makar bilo riječ o banani, ljudi imaju bakterije u tijelu od kojih se životinje mogu opasno razboljeti, a bez ovih dama nikako ne žele ostati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...