Obavijesti

News

Komentari 146

Čistka se nastavlja: Doznajemo koji su Bandićevi pročelnici ovog tjedna odstupili s funkcija

Čistka se nastavlja: Doznajemo koji su Bandićevi pročelnici ovog tjedna odstupili s funkcija
1

Nakon razgovora s Tomaševićem, niz pročelnika odlučio je odstupiti sa svoje funkcije. Bit će degradirani na mjesto pomoćnika i smanjit će im se plaće

VIDEO

Neslužbeno doznajemo imena pročelnika iz Grada Zagreba koji su ovog tjedna odstupili sa svojih funkcija. Do sada je, podsjetimo, bio poznat broj ureda koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio ukinuti ili pripojiti. Radilo se o 12 ureda koje je osnovao njegov prethodnik, pokojni Milan Bandić, a svaki od njih imao je na svom čelu pročelnike i pročelnice koji zarađuju masne plaće. 

Tomaševićeva metla ide dalje: Ovih 12 pročelnika ostalo je bez fotelje, u panici i 27 savjetnika
Tomaševićeva metla ide dalje: Ovih 12 pročelnika ostalo je bez fotelje, u panici i 27 savjetnika

Ipak, nakon razgovora s Tomaševićem u kojima im je objašnjeno da nemaju njegovo povjerenje, neslužbeno doznajemo da su ovog tjedna s mjesta pročelnika odstupili sljedeći zaposlenici: 

Ana Matijević, Milana Vuković Runjić, Zlatko Makar, Stipe Tutiš, Vjekoslav Jeleč i Sanja Jerković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ranije su već svoju dužnost prestali obavljati: Mirka Jozić, koja je podnijela ostavku, Miro Laco, kojem je istekao mandat, Ivica Lovrić, koji se prebacio na savjetničku poziciju te Andrea Šulentić, nedavno uhićena u aferi sa Srebrnjakom. 

Degradirani i smanjene plaće

Pročelnici koji su odstupili ovaj tjedan, bit će degradirani za dvije razine, na mjesto pomoćnika. Imat će oko pet tisuća kuna neto nižu plaću od sadašnje, doznajemo. Na njihova mjesta stupaju v.d.-ovi, ali još nije poznato tko će oni biti.

Kako doznajemo, razgovori donedavnih pročelnika s gradonačelnikom protekli su korektno i bez trzavica. Nakon razgovora, u kojima im je saopćeno da nemaju Tomaševićevo povjerenje, navedeni pročelnici su sami odlučili odstupiti. 

U listopadu kreće rošada

Zakon inače nalaže da je pročelnički mandat neopoziv te ih gradonačelnik ne može smijeniti, a nakon ukidanja i spajanja ureda, dosadašnji pročelnici su mogli ostati na funkcijama do 31. listopada, kada na snagu stupa odluka o spajanju ureda. Međutim, ipak su odlučili otići sada.

- Više od trećine Bandićevih pročelnika više nije na svojim pozicijama - kažu nam iz Grada i dodaju da od kraja listopada kreće preustroj te slijedi natječaj za sve.

Što se tiče preostalih pročelnika, još nema informacija o njihovoj budućnosti. 

Tko je sve otišao s pročelničke funkcije?

Od pročelnika koji su odstupili najzvučnija su imena Vjekoslava Jeleča i Milane Vuković Runjić. 

Jeleč je bio Bandićev bliski suradnik i dosadašnji pročelnik Ureda za zdravstvo koji je pripojen Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

Vuković Runjić bila je pročelnica Ureda za kulturu koji je raspolagao sa 60 milijuna eura godišnje, a protiv koje se bunila i struka. 

Evo kojih 12 Bandićevih ureda ukida Tomašević, a pročelnici ostaju bez masne plaće i fotelja
Evo kojih 12 Bandićevih ureda ukida Tomašević, a pročelnici ostaju bez masne plaće i fotelja

Ana Matijević bila je pročelnica gradskog kontrolnog ureda, a bila je nagrađena s 50.000 kuna za svoj rad. Sama je pisala obrazloženje za to. Zlatko Makar vodio je Ured za upravljanje imovinom grada. Imenovan je 2021. godine, kad je bio član HDZ-a. Stipe Tutiš bio je pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, a spominjao se u kontekstu nedavnih uhićenja Milana Lončarića i Kazimira Bačića. Bio je na ručku s Bandićem, na kojem je pokojni gradonačelnik izgovorio ono glasovito "Nema džabe ni u stare babe". Sanja Jerković bila je pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj, a koji stoji iza 13 milijuna kuna skupog projekta Ljeto na Savi. 

Mirka Jozić već je ranije sama otišla, a bila je pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu. Miro Laco je obavljao posao pročelnika Ureda gradonačelnika i bio je obuhvaćen optužnicom u aferi Agram. Lovrić je mjesecima bio v.d. pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje jer zbog dvije Uskokove optužnice nije mogao biti pročelnik. I on i Laco su i dalje savjetnici na masnoj plaći. Andrea Šulentić ne može obavljati svoju dužnost jer ima dužnost pritvora u Remetincu. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'
EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. Petra Zubin Maslov, zamjenica ravnatelja Kardiovaskularnog instituta čuvene njujorške bolnice Mount Sinai Morningside, otkriva kako se postiže uspjeh u jakoj konkurenciji

Od utorka nove cijene goriva: Benzin skuplji, a dizel jeftiniji...
PROVJERITE CIJENE

Od utorka nove cijene goriva: Benzin skuplji, a dizel jeftiniji...

No zato bi Eurodizel od utorka trebao stajati 1,46 eura po litri, što je jeftinije u odnosu na današnje cijene za jedan eurocent. Pojeftinit bi trebao i plavi dizel
Ipak se može: 'Uveli smo radne nedjelje i smanjili liste čekanja na magnet za čak 110 dana!'
KRENULI SU U OŽUJKU

Ipak se može: 'Uveli smo radne nedjelje i smanjili liste čekanja na magnet za čak 110 dana!'

I dalje imamo listu čekanja za magnet, no jako smo dobri u odnosu na neke druge bolnice, otkrivaju za 24sata ravnatelj bolnice i koordinator za liste čekanja