News

Komentari 6

ISIS-ovac osuđen na doživotni zatvor: Sudjelovao je u ubojstvu sisačkog zeta Davida Hainesa

ISIS-ovac osuđen na doživotni zatvor: Sudjelovao je u ubojstvu sisačkog zeta Davida Hainesa

Nakon izricanja Koteyeve kazne, okružni sudac Ellis rekao je da se nada da će to poslužiti kao primjer budućim terorističkim skupinama

Alexanda Kotey, poznatiji pod nadimkom 'Beatles' i kao član terorističke skupine ISIS-a, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u američkoj saveznoj državi Virginiji. U rujnu je priznao krivnju za sudjelovanje u zločinima koji su doveli do smrti američkih, japanskih i britanskih državljana u Siriji.

FILE PHOTO: Alexanda Kotey, who the Syrian Democratic Forces (SDF) claim is a British national, is seen in this undated handout picture in Amouda

Među žrtvama je bio humanitarac i hrvatski zet, David Haines koji je ubijen 2014. nakon što ga je ISIS držao kao taoca. Davidova supruga Dragana Haines iz Siska rekla je na sudu Koteyu i njegovom suoptuženiku El Shafee Elsheikhu da se nada da će doživjeti 200 godina kako bi mogli gledati kako umiru članovi njihovih obitelji.

- Probudim se i čujem vriske svog oca. Pitam se hoću li ikada biti sretna i normalna ikada? - rekla je na sudu Bethany Haines, kći britanskog humanitarca, piše CNN

Nakon izricanja Koteyeve kazne, okružni sudac Ellis rekao je da se nada da će to poslužiti kao primjer budućim terorističkim skupinama. 

- Ne odustajemo - rekao je govoreći o američkoj vladi. 

Osim obitelji Davida Hainesa, članovi obitelji drugih žrtava kao i dva bivša taoca dali su potresne izjave o svom gubitku. 

- Bol je neopisiva. Vi i vaš teroristički rat uzeli ste nam sve - rekla je Shirley Sotloff, majka američkog novinara Stevena Sotloffa kojeg je grupa držala kao taoca i na kraju pogubila. Objavili su i snimku njegova ubojstva.

Alexanda Kotey, a member of an ISIS militant group nicknamed "The Beatles," attends sentencing hearing in U.S. federal court in Virginia

Neki članovi obitelji stradalih pričali su kako još uvijek ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihove djece, očeva i supružnika.

- Moramo pronaći Kaylu i kako je umrla - rekla je Marsha Mueller, majka Kayle Mueller. Njenu kćer je grupa držala kao taoca i, prema tužiteljima, silovao ju je vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi prije nego što ju je teroristička skupina ubila.

Najčitaniji članci