News

Komentari 126

Članovi obitelji suca su preko svojih tvrtki izvlačili milijune iz tvrtki koje su bile u stečajevima

Članovi obitelji suca su preko svojih tvrtki izvlačili milijune iz tvrtki koje su bile u stečajevima

Od 2009. sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić, članovi njegove obitelji te stečajni upravitelji Iva i Branko Petanjek stečajne dužnike oštetili su za, navodno, 30-ak milijuna kuna

Policija je nakon više mjeseci praćenja uhitila suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaela Kovačića, a privela još 12 ljudi koje sumnjiče da su nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka zlorabili položaj i ovlasti, pomagali u zlouporabi položaja i ovlasti, zlorabili povjerenje u gospodarskom poslovanju i prali novac. 

- Za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad sucem za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta što je DSV i odobrio - naveli su iz USKOK-a. Policija je dodala kako je u akciji sudjelovalo 40 policajaca i to u više policijskih uprava. Naime, uhićeni sudac  sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić prije je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, a kako su osumnjičeni i pojedini članovi njegove obitelji policija je jučer pretraživala njihove stanove i poslovne prostore.

Osim suca i članova njegove obitelji privedena je i stručna suradnica s Trgovačkog suda u Zagrebu, dvoje stečajnih upravitelja Branko i Iva Petanjek te još nekoliko ljudi.

Sumnja se da su članovi obitelji od 2009. godine osnovali više trgovačkih društava te su se potom lažno prijavljivali kao vjerovnici u nizu stečajnih postupaka. To im je u dogovoru sa sucem i stečajnim upraviteljima prolazilo pa se im na bankovne račune njihovih tvrtki i s  njima povezanim tvrtkama neosnovano sjedali milijuni od tvrtki koje su bile u stečajevima kojima su upravljali Petanjkovi.

Izvučenim novcem kupovali nekretnine

Jedan od stečajeva iz kojeg su izvlačili novce bio je, neslužbeno doznajemo, vezan za tvrtku Tempo d.d. u kojem je stečajna upraviteljica bila Iva Petanjek. Neslužbeno doznajemo i kako je ona, sumnjaju istražitelji, neosnovano došla do 2,2 milijuna kuna, a  svi osumnjičeni do najmanje 10,16 milijuna kuna dok su vjerovnici navodno oštećeni za 30 milijuna kuna. Tako stečenim novcem kupovali su nekretnine ili su ga jednostavno uplaćivali na račune.

Sudac Kovačić, koji je od Državnog sudbenog vijeća zatražio razrješenje koje mu je Vijeće odobrilo s 1. travnjem, je 2015. godine pucajući iz ilegalnog pištolja oko svoje vikendice uznemiravao građane koji su pozvali policiju.

Zaustavili su ga dok je odlazio iz svoje vikendice. Priznao je policajcima da je pucao i predao im je dva pištolja HS 2000 koje je imao kod sebe. Jedan je imao ilegalno. “Znanac iz viđenja kojem ne znam ime, ponudio mi je pištolj za kupnju tog jutra u kafiću. Išao sam ga isprobati” rekao je tada Kovačić dodavši: “Previše slučajno da mi netko da pištolj na provjeru i da me isti dan uhapse. Radim u predstečajnim nagodbama u nekim slučajevima suca Kolakušića, sve je to osjetljivo.”

Najčitaniji članci