News

Komentari 4

Continental je u ratu radio za Hitlera, za rad koristili logoraše

Continental je u ratu radio za Hitlera, za rad koristili logoraše

Između 1933. i 1945. Continental je zajedno s brojnim tvrtkama s kojima se kasnije spojio isporučivao ključne dijelove robe široke potrošnje i naoružanja nacističkom režimu

Prethodnik njemačkog proizvođača automobilskih guma Continental igrao je važnu ulogu u podržavanju ratnih napora nacističkog režima, zaključak je istraživanja koje je kompanija objavila u četvrtak.

"Continental je bio važan dio Hitlerovog ratnog stroja", rekao je izvršni direktor Continentala Elmar Degenhart u istraživanju koje je u ime tvrtke proveo povjesničar Paul Erker.

Između 1933. i 1945. Continental je zajedno s brojnim tvrtkama s kojima se kasnije spojio isporučivao ključne dijelove robe široke potrošnje i naoružanja nacističkom režimu, koristeći prisilni rad i zatvorenike iz koncentracijskih logora, pokazalo je istraživanje.

Erkerovo istraživanje pokazalo je da su zatvorenici u logorima bili prisiljeni proizvoditi plinske maske i testirati proizvode od gume, poput potplata za cipele, koje je proizvodio Continental.

Oko 10.000 prisilnih radnika patilo je u "ponižavajućim radnim i životnim uvjetima", "izrabljivani su i maltretirani do iscrpljenosti ili smrti", navodi se u priopćenju Continentala, objavljenom u četvrtak.

Uprava tvrtke bila je "aktivno uključena", a tvrtka je profitirala od politike naoružavanja nacističkog režima.

"Istraživanje je šansa koju smo svjesno odabrali kako bismo se suočili sa svojom odgovornošću", naglasio je predsjedatelj uprave Elmar Degenhart.

Continental je rekao da će rezultate istraživanja uključiti u svoje programe osposobljavanja i profesionalnog razvoja i otvoriti svoje arhive za znanstvena istraživanja.

Najčitaniji članci