News

Komentari 15

Ćorić: Imam informaciju da HEP i Gradska plinara Zagreb vode razgovore o potencijalnoj kupnji

Ćorić: Imam informaciju da  HEP i Gradska plinara Zagreb vode razgovore o potencijalnoj kupnji

Kako će razgovori završiti, kaže, ovisi o pozicijama obiju strana, hoće li i kako Holding i dalje upravljati plinskim dijelom biznisa, to je njihova odluka.

Komentirajući Vladin paket mjera, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je jutros u emisiji U mreži Prvog kako ima informaciju da se vode razgovori Gradske plinare Zagreb, odnosno Holdinga kao njezina vlasnika, i HEP-a o suradnji, odnosno o potencijalnoj kupnji.

Kako će razgovori završiti, kaže, ovisi o pozicijama obiju strana, hoće li i kako Holding i dalje upravljati plinskim dijelom biznisa, to je njihova odluka.

- Nije se smjela dogoditi situacija da mnogi, ni krivi ni dužni, budu pogođeni puno većim cijenama plina, rekao je.

Govoreći o cijenama energenata rekao je i da su kod nas prvenstveno orijentirane prema kućanstvima i niže u odnosu na poduzetništvo. Slična je situacija, kaže, i s plinom.

- Dugi niz godina funkcioniramo na način da je cijena struje, na neki način, socijalna kategorija. Ta činjenica nije nešto čime se možemo pohvaliti u kontekstu tržišne ekonomije, ali u ovakvim okolnostima u kojima pokušavamo uhvatiti korak s najrazvijenijim zemljama Europe, u kontekstu životnog standarda i gospodarskog rasta, mi smo osuđeni da ne radimo velike pomake, do eventualne korekcije treba dolaziti u dobrim vremenima, rekao je.

Stvar je u našoj dinamici energetske tranzicije, dodaje da ona ne smije biti ni na koji način ugrožena ovom krizom i ovom situacijom. Onoliko brzo koliko budemo mogli prijeći na obnovljive izvore energije, rekao je, toliko brzo ćemo riješiti i neke disbalanse koji u ovom trenutku postoje u pojedinim dijelovima RH.- U idućem razdoblju ćemo morati učiniti, a to i je plan Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Vlade, da uložimo što je moguće više sredstava u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i dizanje energetske učinkovitosti, što će donijeti benefite poduzetništvu i značiti rast konkurentnosti, rekao je.

Najčitaniji članci