Obavijesti

News

Komentari 13

Ćorić: Nemam informacija da je Jureković odgovoran. Ako dođe do prijave pričat ćemo o smjeni

Ćorić: Nemam informacija da je Jureković odgovoran. Ako dođe do prijave pričat ćemo o smjeni
3

Tomislav Jureković je predsjednik Upravnog vijeća HERA-e i sumnjiči ga se da je pogodovao C.E.M.P.-u. Ćorić kaže kako zadnjih dana nije pričao ni sa kim iz HERA-e, ali da će to učiniti do kraja tjedna

VIDEO

Prema projekcijama koje u ovom trenutku imamo, a koje su dostavljene od strane HROTE-a, 2021. ne bi trebala nositi povećanje naknade s obzirom na uključenje sustava, koje smo imali u proteklih nekoliko godina. Korak s kojim smo išli u rujnu 2017., a koji je bio posljedica činjenice da su političke strukture i ministri, koji su sjedili u toj fotelji nekoliko godina prije toga, izbjegavanjem povećanja naknade doveli sustav pred kolaps. Taj korak je osigurao dugoročnu ravnotežu sustava, istaknuo je ministar energetike Tomislav Ćorić na pitanje hoće li se sljedeće godine povećati naknada za obnovljive izvore energije, a samim time i računi za struju.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Naglasio je kako budućnost u obnovljivim izvorima energije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ono što mogu projicirati je da u narednih nekoliko godina u realizaciji premijskog modela poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije namjeravamo dodatno uvećati naše kapacitete. To je put kojim ide cijela EU i cijeli svijet, a s idejom kreiranja niskougljičnog gospodarstva. Dobra okolnost je činjenica da većina elektrana, koje u ovom trenutku funkcioniraju na razini RH, sa svojim radom u tom poticajnom dijelu, a riječ je o naknadama koje im se isplaćuju temeljem Ugovora potpisanih 2013., 2014., 2015. godine i većina elektrana počinje izlaziti iz funkcioniranja poticajne naknade 2023. - istaknuo je.

Vezano za slučaj HDZ-ove Josipe Rimac, pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju našao se i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije (HERA), Tomislav Jureković. Iz Ministarstva energetike u ponedjeljak su nam odgovorili da ga nemaju namjeru smijeniti s te funkcije. Upitali smo ministra Ćorića zašto smatra da nema razloga za njegovo razrješenje.

Plenković: Protiv Rimac će ići stegovni postupak, nju i ostale trebali bi isključiti iz stranke
Plenković: Protiv Rimac će ići stegovni postupak, nju i ostale trebali bi isključiti iz stranke

- Ja to nigdje nisam rekao. Međutim postoji procedura za smjenu. Jurekovića i sve članove Upravnog vijeća HERA-e imenovao je Hrvatski sabor. Jureković je na svojoj poziciji, ukoliko se ne varam, od 2014., imenovan na mandatno razdoblje od sedam godina i ja u ovom trenutku nemam nikakvu informaciju po pitanju njegove. Onog trenutka, ukoliko ta informacija kao takva temeljem optužbe ili bilo kakve inkriminacije izađe u javnost, kad se podnesu kaznene prijave, moći ćemo razgovarati u tom smjeru - istaknuo je dodavši kako posljednjih nekoliko dana nije imao kontakte ni sa kim iz HERA-e, ali da će do kraja tjedna to učiniti.

Na opasku da Jurekovića u ovom trenutku USKOK tereti za pogodovanje C.E.M.P-u, Ćorić je poručio kako to ni na koji način nije vidljivo kroz kaznene prijave.

- Ili što već, ne znam te stručne pojmove. To je moj odgovor - rekao je.

Novinari su ga upitali i je li premijer Andrej Plenković bio upoznat s njegovim potpisom za projekt vjetroelektrane kojim je investitore iz tvrtke C.E.M.P oslobodio provedbe glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu i je li istina da stručne službe to nisu htjele potpisati. Ćorić je poručio kako premijera ne upoznaje na dnevnoj osnovi s takvim rješenjima i svojim potpisima.

'Zvala me Josipa Rimac i tražila da korisniku damo potporu za stoku. A taj čovjek nema stoke'
'Zvala me Josipa Rimac i tražila da korisniku damo potporu za stoku. A taj čovjek nema stoke'

- Što se tiče mojih potpisa na čitav niz rješenja iz područja energetike, vodno komunalne infrastrukture, gdje su iznosi u pravilu jako visoki, ja ne upoznajem premijera na dnevnoj osnovi s takvim rješenjima, odnosno mojim potpisima.  Što se tiče ovog rješenja, ovo rješenje je potpisano u skladu sa zakonom i ponovit ću još jednom - nakon višekratnih konzultacija sa državnim institucijama koje brane i čuvaju interes RH, ovo rješenje je u konačnici na dvije sudske instance dobilo svoju pozitivnu potvrdu i ni na koji način nije moglo predstavljati pogodovanje bilo kome. Ovo je rješenje kojim je ministarstvo išlo u smjeru 14 drugih rješenja koja su donesena posljednjih 10-ak godina i u kojima se postupalo na isti taj način - rekao je.

Na pitanje da li smatra da je potrebna revizija državnih poticaja, ministar Ćorić je istaknuo kako sustav državnih poticaja postoji već sedam, osam godina.

Postojeći sustav državnih poticaja postoji već sedam, osam godina. 2013., 2014. su bile glavne godine kada su udareni temelji Feed in tarife.

Josipa ostala bez luksuznog stana u Zagrebu, saznali smo koliko smo ga plaćali
Josipa ostala bez luksuznog stana u Zagrebu, saznali smo koliko smo ga plaćali

- Ukoliko me pitate da li je taj sustav dugoročno opravdan, većina europskih i svjetskih ekonomija izašla je s vremenom iz sustava te Feed-in tarife, međutim tada su u pravilu zasnovani ugovori za isplatu poticajnih sredstava koji su omogućili da u ovom trenutku u RH imamo 900 megavata instalirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Naša promišljanja idu u drugom smjeru i upravo smo zbog toga protekle dvije i pol godine razvijali novi premijski model koji je puno više tržišno orijentiran. Uredbe, odnosno zakonski akti doneseni u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci idu za tim da se taj sustav tržišne premije afirmira u sljedećim mjesecima - rekao je.

Na ponovno pitanje treba li ići u reviziju, istaknuo je kako sve one projekte koji su sumnjivi treba ispitati i temeljem toga reagirati.

- Držim da za hrvatsku energetiku i ekonomiju nije dobro da cijeli sustav obnovljivih izvora energije sada stavljamo pod znak pitanja. To jednostavno na europskoj i svjetskoj razini nije nešto što se čini. Gdje god se učini da je to opravdano, naravno da treba raditi reviziju, no ponavljam još jednom, ti ugovori su sklapani prije šest, sedam, osam godina, sve odluke, koje uvjetuju po kojoj cijeni se otkupljuje električna energija danas, donesene su u Vladi Milanovića, na dio je utjecao Čačić, na drugi dio Vrdoljak. Ulaskom u ministarstvo, nakon Dobrovića, ja sam naslijedio te ugovore i zapravo ideja promoviranja obnovljivih izvora energije je dobra ideja. Naravno, svaka moguća devijacija treba biti otklonjena - rekao je. 

Plenković: Afere Josipe Rimac? Razgovarat ćemo o svemu; Ćorić: Nije na meni da govorim
Plenković: Afere Josipe Rimac? Razgovarat ćemo o svemu; Ćorić: Nije na meni da govorim

Tomašević institucijama: Istražite povezanost Ćorića i projekta Krš-Pađene 

Nositelj liste u 1. izbornoj jedinici lijevo-zelene koalicije Tomislav Tomašević u utorak je pozvao institucije da istraže povezanost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s projektom Krš-Pađene zbog rješenja iz 2017. godine.

- Vrlo je sumnjivo da Ćorić, nakon 50 dana što je postao ministar, poništava rješenje prethodnog ministra, staro svega nekoliko mjeseci, u kojemu se za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene nalagala glavna ocjena utjecaja na ekološku mrežu - ocijenio je Tomašević na konferenciji za medije ispred sjedišta HDZ-a. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Poručio je da korupcijska afera oko izgradnje Vjetroelektrane Krš-Pađene pokazuje da HDZ zelenu ekonomiju vidi kao onu u kojoj "HDZ-ova klika profitira od prirodnih resursa", a da zaštitu okoliša vide kao reket i iznudu. 

Tomašević se osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra Ćorića kada je ustvrdio da je ispravnost rješenja ministarstva iz 2017. godine potvrdili Upravni i Vrhovni sud. 

Možemo! ispred HDZ-a: Ćorić je ministar devastacije okoliša
Možemo! ispred HDZ-a: Ćorić je ministar devastacije okoliša

- Obrazloženje ministra da je to palo na Upravnom sudu, i da se potvrdilo njegovo rješenje je vrlo neuvjerljivo. Ovim putem pozivam sve nadležne institucije da istraže povezanost ministra Ćorića s ovim projektom, jer je vrlo sumnjivo da je jedna od prvih stvari koje je napravio kao ministar, bilo poništavanje rješenja koje je bilo staro svega četiri mjeseca -  poručio je Tomašević.

Podsjetio je da je Europska komisija u svibnju ove godine upozorila Hrvatsku da krši Direktivu o staništima Europske unije, što je, ocijenio je, eksplicitno vezano za projekte vjetroelektrana u obalnom pojasu.

Zagreb: Lijeve oporbene stranke o najnovijih slučajevima korupcije

Predsjednik stranke OraH Zorislav Antun Petrović poručio je kako je korupcijski skandal oko vjetroelektrane Krš-Pađene pokazao koliko je kompletan sustav u Hrvatskoj neotporan na korupciju.

Ocijenio je i da je u ovom procesu, duboko kompromitirana i Hrvatska energetska regulatorna agencija.

- Minimum koji bi bio prihvatljiv da se sačuva vjerodostojnost te agencije i da se spriječi daljnji pad povjerenja u institucije je ostavka upravnog vijeća, na čelu s predsjednikom koji je očigledno pogodovao investitorima projekta Krš-Pađene - kazao je Petrović.

Danijela Dolenec (Možemo!) kazala je kako koalicija između te platforme te Nove ljevice, Radničke fronte, ORaHa, Zagreb je naš! i Za grad na parlamentarne izbore izlazi s jasnim programom što znači zeleno-lijeva vizija budućnosti Hrvatske. 

Zagreb: Lijeve oporbene stranke o najnovijih slučajevima korupcije

- Potrebno je da čitava gospodarska strategija u sebi ima zelene ciljeve. To je ono što nudimo u svom programu zelene industrijalizacije, gdje u prvi plan stavljamo dobrobit stanovništva, oslanjanje na lokalne resurse i jačanje lokalnih kapaciteta - poručila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag