Obavijesti

News

Komentari 120

Ćorić o poskupljenjima: Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara. Nećemo to raditi

Ćorić o poskupljenjima: Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara. Nećemo to raditi

Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku, poručio je ministar

VIDEO

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić komentirao je poskupljenje energenata za N1. Što se tiče četiri puta većeg računa za plin koji je dobila KB Dubrava, poručio je kako ni jedna bolnica neće stati s radom niti će njihova osnovna djelatnost biti ugrožena. 

- Ministarstvo zdravstva će vjerojatno u okviru svojih sredstava prenamijeniti dio njih i uputiti ih u tom smjeru - rekao je. 

Poručio je kako je razlog cijele situacije činjenica da na vrijeme nisu kupljene dovoljne količine plina

- Ovo je situacija u koju su poduzetnici dovedeni ne svojom voljom i nepravedno, i vrlo vjerojatno će i pravno biti riješeno u njihovu korist. Ali ovi veći računi su šok sami po sebi - rekao je. 

Ugostitelji nemaju s čim platiti račune, Nazorovoj plin poskupio 400 posto: 'Zapanjeni smo!'
Ugostitelji nemaju s čim platiti račune, Nazorovoj plin poskupio 400 posto: 'Zapanjeni smo!'

- Imate konkretnu potrošnju jednog bolničkog sustava koji je definitivno sustav od strateškog interesa od ove država i nećemo dopustiti da on ne radi. Ministar će zasigurno na svojim stavkama ili u kontekstu prenamjene iznaći sredstva da se ovi računi podmire. Ali KB Dubrava kao i svi drugi treba pravno propitivati ovaj moment - poručio je ministar

'Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske' 

Što se tiče jedinica lokalne samouprave, Ćorić je poručio kako one postavljaju menadžere u tim poduzećima te da su oni odgovorni. 

- Ukoliko menadžer ne napravi svoj posao na vrijeme, on ima neke supervizore iznad sebe, oni su ti koji su trebali promišljati o tome. Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb, odnosno Holding - rekao je. 

- Ako me pitate da li RH treba namiriti milijardu, milijardu i pol ili koliko god kuna gubitaka koja su stvorila poduzeća u vlasništvu lokalnih samouprava jer menadžeri nisu napravili posao, a vlasnici nisu pazili rade li ovaj svoj posao, moj odgovor je – ne. Nećemo to raditi. Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske - rekao je. 

Zbog njih ćemo plaćati skuplji plin: Mogli su, ali ga nisu kupili kada su cijene bile znatno niže
Zbog njih ćemo plaćati skuplji plin: Mogli su, ali ga nisu kupili kada su cijene bile znatno niže

Što se tiče građana, Ćorić je poručio da država garantira da neće ostati bez plina. Istaknuo je i kako cijena plina za građane neće "skočiti pet puta, neće ni sto posto". 

- Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje - rekao je. 

O mjerama: 'Želimo da građani dožive manji šok od drugih' 

Komentirao je i Vladin paket mjera i rekao kako on još nije javan jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca. 

- Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku - rekao je. Vjeruje da će mjere biti adekvatno adresirane, ali i da misli da će Hrvatska nakon korekcije imati i na struji i na plinu znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka. 

- Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja europskih zemalja - rekao je. No, građani će šok ipak doživjeti zato što je, istaknuo je, cijena plina na svjetskom tržištu narasla nekoliko puta. 

Cijene opet rastu: Poskupio eurosuper 100, plin i eurodizel
Cijene opet rastu: Poskupio eurosuper 100, plin i eurodizel

Zagrebački gradonačelnik Tomašević poručio je kako prepucavanje neće pomoći, nego da treba pronaći rješenje. Ćorić je potvrdio kako postoji komunikacija između Vlade i Grada, odnosno razgovori koji se vode između Gradske uprave i HEP-a. Istaknuo je kako je i on sam razgovarao s Tomaševićem na tu temu. 

- Viđenje problema ne treba biti isto, ali u interesu nam je da se ova situacija razriješi i da nitko ne bude žrtva. Ono o čemu nitko ne trebu brinuti jesu kućanstva, naše građanke i građani, za njih će brinuti država - rekao je Ćorić. 

'Ako cijene goriva eskaliraju, mi ćemo reagirati' 

Cijene goriva ponovno su narasle, a Ćorić je rekao kako su u komunikaciji s opskrbljivačima, no da ne mogu ništa sugerirati te da se cijena formira prema njima. 

'Dolaze nam ogromni računi za plin. Onaj za prosinac iznosio je 80 posto računa za cijelu 2020.'
'Dolaze nam ogromni računi za plin. Onaj za prosinac iznosio je 80 posto računa za cijelu 2020.'

- Ovaj tjedan će možda donijeti i pad cijena do sljedećeg utorka. Pratit ćemo situaciju u ovom trenutku. Činjenica da već nekoliko tjedana imamo iste cijene baznih goriva je nešto što mislimo da ne zahtijeva našu reakciju. Ukoliko dođe do eskalacije na tržištu, mi ćemo reagirati, to je nedvojbeno - rekao je. 

'Crne liste ostaju' 

.Bliži se i ulazak Hrvatske u eurozonu, a na pitanje kako izbjeći povećanje cijena, Ćorić je rekao kako će oni učiniti sve da to poskupljenja ne dođe. 

Cijene plina idu u nebo: KBC Zagreb dobio mjesečnu ratu u iznosu od pet milijuna kuna
Cijene plina idu u nebo: KBC Zagreb dobio mjesečnu ratu u iznosu od pet milijuna kuna

-  Građani trebaju znati da nekoliko posljednjih valova proširenja eurozone nije donijelo poskupljenje veće od 0,2 postotna boda, ono je potpuno zanemarivo. U onom prvom valu je došlo do značajnijih poskupljenja jer tad nisu uvedeni mehanizmi koji su to pratili. Kasnije, uvedeno je dvostruko iskazivanja cijena, varijante praćenja cijena, a u konačnici i famozne crne liste - rekao je. 

Od crnih lista nisu odustali. 

-  Mi namjeravamo prokazati sve one za koje se ispostavi da su neopravdano digli cijene. Imat ćemo taj tip evidencije - zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...