Obavijesti

News

Komentari 51

Ćorušić: Devet djelatnika ne želi se testirati, oni će dobiti otkaze

Ćorušić: Devet djelatnika ne želi se testirati, oni će dobiti otkaze

Rebro priprema devet otkaza za radnike koji se ne žele testirati

VIDEO

Uprava KBC-a Zagreb priprema devet otkaza za djelatnike koji nemaju Covid potvrdu, a ne žele se ni testirati. Doznajemo kako među njima nema liječnika, odnosno veliku većinu čine medicinske sestre, i jedan tehničar, svi su srednje stručne spreme.

Potvrdio je to večeras i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić u razgovoru za Dnevnik.hr, rekavši da i dalje ima onih koji se odbijaju cijepiti i testirati.

- Njih 12 se odbilo testirati i nisu imali COVID potvrdu. Njih dvoje se predomislilo kasnije i počelo se testirati svaka tri dana. Jedna djelatnica je dala otkaz, a ostali će izvanredni otkaz sukladno oclukama Radničkog vijeća i zakonu dobiti u narednim danima", najavio je Ćorušić.

- Nismo mi jedini takvi, takvih slučajeva ima i u drugim bolnicama, mislim da i Vinogradska ima takav problem - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetimo, otkaz su prvi u državi dobili logoped, edukacijska rehabilitatorica, psihologinja i sociologinja, kao i žena koja je radila kao tehničko osoblje - svi iz Centra za rehabilitaciju Stančić. Nisu cijepljeni, nisu preboljeli Covid-19, a kako su odbijali i testirati se, gotovo mjesec dana “pisali” su im da nisu bili na poslu. Sve je završilo otkazom.

Ništa na radničkom vijeću

U zdravstvenom sustavu, u kojem su Covid potvrde ili testiranje, jednako kao u socijali, obavezni od 4. listopada, otkaza još nije bilo. Nekoliko je bolnica, uključujući Vinogradsku i Rebro, provjeravalo bolovanja zaposlenika koji su ih otvorili baš kad su uvedene obavezne Covid potvrde. Na Rebru doznajemo da kod njih nisu ustanovljena lažna bolovanja. Tim slijedom, devet otkaza u pripremi znači da ti ljudi nisu bili na lažnom bolovanju.

Radničko vijeće KBC-a Zagreb demantiralo je medijske napise da je devet otkaza već pripremljeno i poslano radničkom vijeću, koje bi do kraja tjedna trebalo donijeti odluku podržavaju li ili ne stav uprave o otpuštanju. Vijeće tvrdi da zaključno sa srijedom nije primilo u postupak savjetovanja i suodlučivanja niti jedan takav prijedlog otkaza ugovora o radu.

”Slijedom toga, začuđuje što se putem medija pokušava prejudicirati stav i odluka Radničkog vijeća KBC-a Zagreb, a da pritom članovi ovog tijela prijedloge otkaza ugovora o radu navedenih radnika nisu niti zaprimili, niti o njima raspravljali, niti imali mogućnost donijeti odluku sukladno pozitivnim zakonskim propisima”, navodi u demantiju predsjednica radničkog vijeća Tanja Leontić.

Crni rekord korone: Pogledajte kako se cijepilo u vašem gradu
Crni rekord korone: Pogledajte kako se cijepilo u vašem gradu

Kontroliraju bolovanja

Kad su uvedene obavezne Covid potvrde u sustav socijale i zdravstva, HZZO je primio više zahtjeva bolnica da prekontrolira neka bolovanja. Neki se nalazi navodno još čekaju, a neka su bolovanja ocijenjena kao opravdana. Na Rebru također kažu da lažnih nisu imali. U Vinogradskoj su nam odgovorili da su tri bolovanja bila opravdana, a za druge još čekaju nalaz. No kod njih su djelatnici koji su odbijali testiranje vrlo brzo od toga odustali.

Ćorušić: Možda je malo prekasno

Covid potvrde uvode se za sve državne i lokalne institucije, a za kafiće i šoping centre još ne?
Covid potvrde uvode se za sve državne i lokalne institucije, a za kafiće i šoping centre još ne?

Na pitanje kasni li se s mjerom o Covid potvrdama, smatra kako je možda ipak malo prekasno.

- Možda je mrvicu prekasno, ali mislim da se može sustići i još uvijek imamo vremena se pripremiti jer posljedice ove eksplozije novooboljelih u bolničkom sustavu vidjeti za sedam do desetak dana - rekao je.

U bolnici, navodi, imaju još uvijek mjesta.
- Sad smo na 128 postelja, od čega su 23 intenzivne postelje, no kako nam dolaze pacijenti iz svih krajeva, mi ćemo se uz ovaj tempo vrlo brzo popuniti i računamo da bi u najcrnjem scenariju trebalo oko 200 postelja unutar KBC-a Zagreb - rekao je Ćorušić.

- Vjerojatno, odnosno gotovo sigurno, u ponedjeljak zaustavljamo program za bolesnike koji nisu hitni, koji nisu onkološki bolesnici i hitni bolesnici, koji nisu djeca, reduciramo za 40 posto - najavio je.

- Problem je u osoblju, nedostaje nam liječnika i sestara, oni se ne mogu baviti pacijentima koji su naručeni na operacije jer se bave COVID pozitivnim pacijentima - rekao je Ćorušić.

Za odbijanje pacijenata da ih se stavi na respirator navodi kako nisu imali takav slučaj.

Kaže kako nastoje motivirati na cijepljenje.
- Mi nastojimo utjecati maksimalno na ljude da se cijepe jer je to jedini oblik zaštite od bolesti i prijenosa infekcija. Znamo da je uvođenje mjera u zdravstvo i socijalu doprinijelo da se cijepi više ljudi, no ima i dalje onih koji se odbijaju cijepiti i testirati - dodao je i rekao da KBC Zagreb ima 6156 zaposlenika.
- Njih 12 se odbilo testirati i nisu imali COVID potvrdu. Njih dvoje se predomislilo kasnije i počelo se testirati svaka tri dana. Jedna djelatnica je dala otkaz, a ostali će izvanredni otkaz sukladno odlukama Radničkog vijeća i zakonu dobiti u narednim danima - najavio je Ćorušić.

O bebama u Petrovoj navodi kako su uglavnom dobro.

- Trudnica je bilo 10 koje su bile COVID pozitivne i simptomatske, od njih su dvije završile na ECMO uređaju. Jedna je preminula, a druga je u vrlo teškom stanju - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović