Obavijesti

News

Komentari 6

Čović: 'U Bosni i Hercegovini se brzo i bez Schmidta može donijeti novi izborni zakon...'

Čović: 'U Bosni i Hercegovini  se brzo i bez Schmidta može donijeti novi izborni zakon...'

Visoki predstavnik Schmidt je pak 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ukoliko to ne bi bio slučaj najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja...

VIDEO

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uvjeren je kako s koalicijskim partnerima u državnoj vlasti do kraja siječnja može postići dogovor o cjelovitim izmjenama izbornog zakona BiH pa smatra kako stoga nema potrebe za intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je i najavio takvu mogućnost.

U intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote Čović je ustvrdio kako postoji spremnost parlamentarne većine da pripremi novi izborni zakon te da ga do kraja siječnja pošalje u parlamentarnu proceduru.

"Imamo jasnu većinu u oba doma (parlamenta BiH). Idemo na tome raditi intenzivno i mislim da ćemo do kraja siječnja sve završiti", izjavio je Čović pojašnjavajući kako je ključ u dogovoru HDZ BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije.

Plenković: Dodikove prijetnje o odcjepljenju nisu ništa novo, podržavamo cjelovitost BiH
Plenković: Dodikove prijetnje o odcjepljenju nisu ništa novo, podržavamo cjelovitost BiH

Visoki predstavnik Schmidt je pak 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ukoliko to ne bi bio slučaj najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Zastupnički dom parlamenta BiH u petak je na prijedlog oporbene Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa.

Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i lokalnih biračkih odbora.

Prijedlog SDA u Zastupničkom je domu dobio i potporu stranaka "trojke", no iz različitih razloga protiv su bili zastupnici iz HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSN) Milorada Dodika.

Federalni premijer Nikšić: Dodik zaziva krvoproliće, odcjepljenje bi imalo nesagledive posljedice
Federalni premijer Nikšić: Dodik zaziva krvoproliće, odcjepljenje bi imalo nesagledive posljedice

Izmjene bi morao odobriti i Dom naroda parlamenta BiH, a tamo HDZ BiH i SNSD imaju kontrolne pakete u klubovima Hrvata odnosno Srba pa je izvjesno kako će SDA-ove izmjene ostati bez potrebne konačne potvrde.

Čović sada pojašnjava kako su za njegovu stranku neprihvatljive takve djelomične izmjene jer se izborni zakon mora poboljšati iz temelja, a prije svega riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, posebice kod izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nema veće ugroze integriteta izbornog procesa od ovog lažnog predstavljanja koje imamo danas u instituciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH", kazao je Čović aludirajući na način na koji je u državni vrh po četvrti put izabran Željko Komšić.

Pao Titin tjelohranitelj: Uhitili ga zbog nasilničkog ponašanja
Pao Titin tjelohranitelj: Uhitili ga zbog nasilničkog ponašanja

Donošenje takvih izmjena izbornog zakona smatra najvažnijom zadaćom i bitnom pretpostavkom da Europsko vijeće u ožujku naredne godine donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

"Ako mi unutar Federacije BiH nađemo kvalitetno rješenje za izborni zakon, legitimno predstavljanje, ulogu SIP-a i tehničke preinake, sve smo riješili", zaključio je Čović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije