Obavijesti

News

Komentari 54

'Crkva je uništavala dokumente o zlostavljanju maloljetnika'

'Crkva je uništavala dokumente o zlostavljanju maloljetnika'
1

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, poznat po liberalnim stajalištima, dio je užeg kruga kardinala koji savjetuju papu Franju o reformama

VIDEO

Njemački kardinal blizak Papi priznao je u subotu da je Crkva ponekad uništavala spise o spolnom zlostavljanju maloljetnika koje su počinili svećenici i pozvao je Crkvu da transparentno odgovori na taj skandal. 

"Spisi koji su mogli dokumentirati te užasne zločine i otkriti imena počinitelja uništeni su ili čak i nisu nikada bili napisani", rekao je njemački kardinal Reinhard Marx u govoru pred 190 sudionika povijesnog summita o spolnom zlostavljanju u Vatikanu koji treba završiti u nedjelju. 

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, poznat po liberalnim stajalištima, dio je užeg kruga kardinala koji savjetuju papu Franju o reformama.

"Spolno zlostavljanje djece i mladih u znatnom je dijelu posljedica zlouporabe moći u okviru administracija i to zlostavljanje je 'diskreditiralo' crkveno poslanje", rekao je kardinal Marx.

"Umjesto krivaca ukorene su žrtve i nametnuta im je šutnja", rekao je.

Njemački kardinal u jesen se ispričao u ime Njemačke katoličke crkve predstavljajući izvješće o spolnom zlostavljanju koje su tijekom desetljeća počinili svećenici nad više od 3600 maloljetnika.

U tom izvješću koje je naručila biskupska konferencija govori se da su neki dosjei bili "manipulirani" iako se za to ne iznose dokazi.

"Pretpostavljam da Njemačka možda nije jedina u kojoj se tako nešto činilo", rekao je kardinal Marx odgovarajući novinaru koji je zapitao je li uništenja spisa moglo biti i u Vatikanu.

Kardinalovo priznanje pratilo je stotinjak žrtava koje su prosvjedovale u Rimu.

"To je protuzakonito", uništiti dosje, rekao je Amerikanac Peter Isely, jedan od utemeljitelja međunarodne organizacije ECA (End Clergy Abuse, Okončajte svećenićko zlostavljanje) i ocijenio "To je nešto čime bi se trebao pozabaviti Međunarodni sud pravde".

Kardinal Marx zauzeo se se za veću transparentnost procesa koji se vode unutar Crkve, a veću transparentnost zahtijevaju i žrtve. 

Ranije u subotu afrička redovnica Veronica Openibo kritizirala je na konferenciji u Vatikanu katoličke biskupe zbog mnogih pogrešaka u rješavanju krize zbog seksualnog zlostavljanja kazavši da Crkva mora priznati svoju "osrednjost, licemjerstvo i samodopadnost".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.