Obavijesti

News

Komentari 0

Crveni nosovi slave 10 godina: 'Želimo se vratiti u bolnice...'

Crveni nosovi slave 10 godina: 'Želimo se vratiti u bolnice...'
2

Pandemija koronavirusa spriječila je veliku proslavu i održavanje javnog panela koji je bio planiran u hotelu Westin. Ipak, svoja znanja, ideje, zapažanja i planove prezentirali su online na svojoj Facebook stranici

VIDEO

Naš Jakov je prvo bio u čudu. Kao da se pitao što se sada događa, pogotovo zato što nam je internet veza bila sporija , ali kada su mu se klaunovi obratili imenom počeo je s njima komunicirati, pokazivati im svoje igračke i malo po malo pratiti što se sve događa. Najviše mu se svidjelo to što se klaunovi obraćali baš njemu. Bili su tu samo za Jakova. Kao da su mu prijatelji. 

Napisala je to Lana, majka 3-godišnjeg dječaka koji je morao biti u samoizolaciji u tekstu koji je u rujnu objavljen na stranicama Crveni nosovi. Djetetu je teško pojasniti zašto mora biti cijelo vrijeme u kući, zašto ne smije u park ili vidjeti se s prijateljima. Iz te dječje 'noćne more' izvukli su ga klaunovi doktori koji su ovog ponedjeljka proslavili 10 godina uspješnog rada s djecom i odraslima.

Pandemija koronavirusa spriječila je veliku proslavu i održavanje javnog panela koji je bio planiran u hotelu Westin. Ipak, svoja znanja, ideje, zapažanja i planove prezentirali su online na svojoj Facebook stranici Crveni nosovi klaunovidoktori.

POGLEDAJTE VIDEO:

Panel-diskusija „Umjetnost klauna povezuje kulturu, zdravlje, znanost...“

Objavljuje Crveni Nosovi klaunovidoktori u Ponedjeljak, 7. rujna 2020.

- Svi smo bili pogođeni pandemijom koronavirusa i u ožujku smo se reorganizirali pošto nismo mogli ići u redovne vizite. Počeli smo aktivno raditi preko društvenih mreža i slagati kratke filmiće s klaunskim skečevima. Nakon toga smo krenuli s Facebook liveom. Tu nam je nedostajala interakcija s djecom i starijima i razvili smo program 'Rezerviraj klauna' gdje  djeca mogu svaki dan od 14 do 17 rezervirati dva klauna - rekao nam je Nikola Dabac, umjetnički direktor klaunova doktora. Na njihovoj stranici u kalendaru mogu pronaći tih 20 minuta kad bi se željeli družiti. Iako su reakcije odlične, priznaje da je teško zamijeniti osobnu interakciju. Što se starijih tiče, njima u dvorišta domova dolazi klaunski bend koji ih uveseljava šlagerima i šansonama.

- Mi pokušavamo svim silama vratiti se u bolnice ili domove jer je to ono najvrednije. Mi smo se i prije pridržavali svih mjera, jer postoji vrijeme u godini kad hara viroza gripe.. Tada se zatvaraju onkologije za posjete, no mi smo radili pod maskama i zaštitom. Poznajemo takav sustav od ranije - kaže Dabac.
U 10 godina rada obim njihova posla samo je rastao. S četiri klauna došli su do njih 26 koji se doslovno svaki dan educiraju ne bi li mogli provesti osnovnu ideju klaunova doktora, a to je vratiti osmijeh na lice svim onima koji su pogođeni nekom kriznom situacijom.

- Zadovoljan sam našim radom jer smo pokrili sve velike bolnice u Hrvatskoj. Oformili smo timove u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Najzadovoljniji ću biti kad ćemo biti dostupni svaki dan za svako dijete u svakoj bolnici - kaže Dabac.

Kako je struktura udruge rasla, rasle su i obaveze. Upisuje se svaka vizita i tako mogu reći da su navukli osmijeh preko 160.000 ljudi.

Naime, Klaunovi doktori od ulaska u Crvene noseve obavezni su završiti nastavni program u roku od pet godina. Nakon njega postaju certificirani klaunovi. Moraju proći psihologiju, sociologiju, pedagogiju te kako pristupiti djeci i starijima i nemoćnima u domovima.

-  Mi želimo da klaunski posao postane profesija, najsretniji ću biti kad to postane zanimanje. Mi smo dio Red Noses International sa sjedištem u Beču koja okuplja 11 organizacija. Dijelimo znanje i ima sve više - kaže Dabac.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa