Obavijesti

News

Komentari 61

Čudno opravdanje Zagreba o požaru: 'Mjerit ćemo drugi put'

Čudno opravdanje Zagreba o požaru: 'Mjerit ćemo drugi put'
7

Nisu napravljena ključna mjerenja najtoksičnijih tvari, a nema ni analize utjecaja na zdravlje

Neupitna je činjenica da kod takvog požara nastaje golemi broj toksičnih produkata izgaranja u mikročesticama koje nisu mjerene, a građani su bili izloženi više od 20 sati.

Pogledajte video

Pokretanje videa ...

02:06

Objavio je to nedugo nakon požara umirovljeni profesor Stanko Uršić, fizikalni kemičar u mirovini. I on je upozorio da su u zrak otišle velike količine opasnih dioksina i furana, a da građani nisu upoznati s pravom situacijom. Uršić nam je rekao da naša današnja objava da Grad Zagreb nije mjerio dioksine i furane samo potvrđuje da su građani bili izloženi dimu štetnom za zdravlje.

Zagrepčani su udisali i opasan otrov, a Grad im je to prešutio
Zagrepčani su udisali i opasan otrov, a Grad im je to prešutio

Sve u granicama normale

Objavili smo dokumentirane činjenice da Grad nije mjerio te štetne tvari, ali i da su netočno informirali građane da gori samo drvo. Tog 24. srpnja gorjele su gume, plastika, izmiješani komunalni otpad i drvo. Zavod za zdravstvo mjerio je opasne plinove koji su bili u razini normale, ali i Uršić i toksikolog Plavšić upozoravaju da nije analiziran sastav pepela u dimu koji je sadržavao toksičnije tvari u sitnijim česticama nego što su mjerene.

Iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” nisu opremljeni za mjerenje i analizu dioksina i furana, a iz Zagreba nisu naručili mjerenja od drugih, privatnih tvrtki.

Zagreb: Vatrogasci se bore s velikim požarom u reciklažnom dvorištu Jakuševac

Proširit će se mjerenja?

Iz gradskog Ureda za zdravstvo su odgovorili da je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada dodatno mjerio i razinu teških metala i policikličke ugljikovodike koji su također kancerogeni. Oboje su bili u granicama normale nakon požara. Profesor Uršić kaže da i taj odgovor dokazuje da nisu mjerili dioksine i furane. Pitali smo i pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jelača zašto ih nisu mjerili?

- Imamo institucionalni okvir u kojemu se rade mjerenja i toga smo se držali. Nismo pogriješili. Sigurno su ovakve situacije prilika da se razmišlja o proširenju spektra mjerenja pri sličnim događajima. Trebali bi napraviti okrugli stol sa stručnjacima i dogovoriti treba li ih i kako proširiti - kaže Jelač.

Policija otkrila detalje: Požar na Jakuševcu nije podmetnut
Policija otkrila detalje: Požar na Jakuševcu nije podmetnut

Pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić nije se javljao. Ravnatelj Zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao nam je da oni nisu ti koji mogu naručiti dodatna mjerenja. Potvrđeno nam je i da nakon požara nisu napravljene analize o njegovu utjecaju na zdravlje.

ŠTO JE SVE GORJELO?

1290 tona drva

Građani su informirani da je gorjelo samo drvo. To nije točno

1271 tona glomaznog otpada 
Što je sve u njemu bilo nije navedeno

41,8 tona metala bilo je na platou. 
Nije poznata vrsta metala

16,5 tona plastike 
Trebala je biti razvrstana, ali je izgorjela

7,1 tona guma 
Bile su na platou, a njihovi izgorjeli ostaci su vidljivi nakon požara