News

Komentari 1

Čuvaju šengenski prostor: Na slovenskoj granici policajci iz Poljske, Litve i Estonije

Čuvaju šengenski prostor: Na slovenskoj granici policajci iz Poljske, Litve i Estonije

Strani policajci, njih 31, biti će zaduženi za jedan sektor granice prema Hrvatskoj, koji pokriva policijska uprava Novo Mesto, čije područje je najizloženije migracijskoj ruti kretanja prema Europi

Policajci iz Estonije, Litve i Poljske pridružili se u ponedjeljak svojim slovenskim kolegama u ophodnji vanjskom granicom šengenskog prostora prema Hrvatskoj, s ciljem bolje kontrole granice i sprječavanja pokušaja ilegalnog ulaska migranata u EU. 

Strani policajci, njih 31, biti će zaduženi za jedan sektor granice prema Hrvatskoj, koji pokriva policijska uprava Novo Mesto, čije područje je najizloženije migracijskoj ruti kretanja prema Europi.

Oni su u Sloveniju došli temeljem memoranduma o suradnji slovenske vlade i tih zemalja, dobivat će plaću u zemljama iz kojih su došli, dok im Slovenija osigurava troškove smještaja koji za ovaj kontingent iznose oko 50 tisuća eura, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Na patroliranju uzduž zelene granice s Hrvatskom sudjelovat će u skupinama pod dvoje, jedan slovenski i jedan strani policajac, pri čemu će se držati slovenskih zakona, objavilo je slovenski ministarstvo unutarnjih poslova. Mandat stranim policajcima u Sloveniji trajat će od jednog do šest mjeseci, ovisno o željama njihovih matičnih država.

Odluka ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa da inzistira na dovođenju policijskih službenika iz stranih zemalja za čuvanje slovenske granice zadnjih je dana doživljavala i kritike u stručnim krugovima koji su iznosili da Slovenija ima dovoljan broj policajaca. Osim toga, isticalo se da je obujam ilegalnih migracija, zbog čega se uvode mješovite patrole sa strancima, pao prošle godine za 30 posto.

Odgovarajući na svečanosti u Novom Mestu na kritike o dovođenju stranih policajaca, Hojs je rekao da je potreba za pomoći stranih kolega stvarna.

Tko nam danas može jamčiti da se nam može ponoviti  situacija iz 2015. i 2016., kazao je aludirajući na godine masovne migracijske krize, kada je kroz Sloveniju u nekoliko mjeseci prema zapadu i sjeveru Europe prošlo više od pola milijuna izbjeglica i migranata.

Hojs je najavio da će se u lipnju u akciji boljeg čuvanja granice od ilegalnih migranata pridružiti i policajci iz  Mađarske i Rumunjske, te da su u tijeku pregovori o sličnom aranžmanu s još nekim europskim zemljama iz šengenskog prostora.

Slovenska policija ovoga proljeća tjedno bilježi više desetaka zatečenih ilegalnih migranata, kojima u ilegalnom prelasku granice i prijevozu svojim vozilima pomažu organizatori ilegalnih migracija među koji su slovenski državljani, ali i stranci iz europskih država.

Prošle godine dotok ilegalnih migranata bio je manji većinom zbog pooštravanja graničnog režima općenito u vrijeme pandemije koronavirusa, ali i učinkovitog djelovanja hrvatske policije na vanjskoj granici Europske unije. 

Najčitaniji članci