News

Komentari 0

Dabrovi iz zapaljene nastambe u Lonjskom polju živi i zdravi!

Dabrovi iz zapaljene nastambe u Lonjskom polju živi i zdravi!

Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu

Nakon vandalskog paljenja nastambe dabrova u kanalu rječice Strug, što se dogodilo prije mjesec dana, iz uprave Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju u utorak je javljeno da su dabrovi živi i zdravi.

Za pojačanog nadzora oštećene nastambe djelatnici Parka prirode s oduševljenjem su zapazili svježe tragove dabrova. Naime, tijekom očevida nakon požara, ustanovljeno je kako je izgorio gornji dio nastambe, dok dvije komore ukopane u zemlju nisu bile oštećene. Sve je ukazivalo na to da dabrovi možda nisu stradali, ali trebalo je još vremena kako bi se čuvari prirode u to i uvjerili.

Prošlotjedno zatopljenje mnoge je životinje izmamilo van, pa tako i dabrove. Oko nastambe su opaženi njihovi svježi tragovi, što znači da su dabrovi iz zapaljene nastambe živi i zdravi.

- Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili zaslužuje najoštriju osudu - kazao je glavni čuvar prirode Parka prirode Lonjsko polje Damir Culjak.

Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu.

Nekada je nastanjivao cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živio je i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstao je na samo četiri odvojena lokaliteta, jedan zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali se nalaze u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe.

Kako kažu u Parku prirode, u sklopu projekta "Dabar u Hrvatskoj" ta je životinja 1996. godine doseljena u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić-grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke. 

Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta i ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje prema Direktivi o staništima mreže NATURA2000.

Najčitaniji članci