Obavijesti

News

Komentari 32

'Dajte i gay parovima pravo na udomljavanje, posvajanje, kao i na potpomognutu oplodnju'

'Dajte i gay parovima pravo na udomljavanje, posvajanje, kao i na potpomognutu oplodnju'

Zastupnici Možemo su na konferenciji u Saboru, na kojoj su izvjesili i LGBT zastavu, najavili slanje u saborsku proceduru 13 zakonodavnih inicijativa vezanih uz unaprjeđenje prava LGBTIQ osoba

VIDEO

Na današnji dan, 17. svibnja, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije i to je dan na koji je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti. Povodom tog dana, mi smo odlučili uputiti u saborsku proceduru 13 zakonodavnih inicijativa koje su vezane uz unaprjeđenje prava LGBTIQ osoba, poručila je zastupnica Možemo, Ivana Kekin, s konferencije u Saboru. 

Na govornicu su i izvjesili LGBT zastavu. 

- Ta prava su u posljednjih 20 godina poprilično napredovala, no prije svega zahvaljujući izrazitom radu i trudu LGBTIQ udruga koje su se sustavno borila za ta prava. I dalje ima izrazito puno mjesta za napredak - upozorila je. 

Zato su, osluškujući na što udruge, ali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ukazuju, u proceduru uputili izmjene 11 zakona, a uz to traže donošenje Nacionalnog plana borbe protiv homofobije, kao i regulaciju jednog podzakonskog akta.

Udruga Vigilare ponovno je osuđena za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ+ ljudi
Udruga Vigilare ponovno je osuđena za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ+ ljudi

- Jedan dio se fokusira na puno priznavanje istospolnih zajednica kao obiteljskih zajednica sa neometenim pravom na udomiteljstvo, na usvajanje djece, na medicinski potpomognutu oplodnju i da se formalno u dokumentima prepoznaju gay roditelji. Mi trenutno imamo situaciju da se, unatoč tome što je Ustavni sud rekao da su životni i neformalni partneri u svim svojim pravima izjednačeni
sa bračnim i izvanbračnim partnerima, Centri za socijalnu skrb pozivaju na Obiteljski zakon u kojem ne stoji eksplicitno da istospolni partneri imaju pravo na usvajanje i udomljavanje djece i na taj način diskriminiraju istospolne parove. Pravobraniteljica za djecu ističe kako imamo izraziti manjak udomitelja i sve više djece u domovima, a istodobno ljudima koji bi rado udomljavali i posvajali to ne dozvoljavamo - poručila je naglasivši kako je ista stvar i s medicinski potpomognutom oplodnjom. 

- Pričamo o demografskoj krizi u državi, a imamo izrazito rigidan zakon, koji niti single ženama niti lezbijskim parovima omogućuje medicinski potpomognutu oplodnju, koje radi toga odlaze u druge zemlje, Makedoniju, Češku, da bi se ostvarile kao roditelji. A onda, jer se u dokumentima ne prepoznaju gay roditelji, se ne mogu upisati kao roditelji - istaknula je.

Naglasila je kao problem i to da se transrodnim osobama još uvijek izrazito otežava pristup tranzicijskim postupcima, prilagodbe spola, a što Možemo zakonskim prijedlozima želi poboljšati.

- Radi se o stanju koje je prepoznato, koje izaziva duševnu patnju, metastudije jasno pokazuju da ljudi koji nemaju mogućnost pristupu tranziciji u izrazito visokoj mjeri obolijevaju od depresije, anksioznosti, imaju visoke pokušaje suicida... Mi držimo da, kao što HZZO-om plaćamo druge bolesti, dijabetes, lom noge, isto tako moramo našim građanima, kojih nema puno, omogućiti da svi procesi prilagodbe spola idu na teret HZZO - kazala je.

Mladi papu pitali ima li mjesta u Crkvi za LGBTQ: 'Moja dužnost je uvijek nuditi dobrodošlicu...'
Mladi papu pitali ima li mjesta u Crkvi za LGBTQ: 'Moja dužnost je uvijek nuditi dobrodošlicu...'

Član Možemo, Gordan Bosanac, istaknuo je još kako svojim zakonskim prijedlozima žele pomoći maloljetnim LGBT osobama kojima bi se omogućilo privremeno uzdržavanje od države nakon što bivaju izbačeni iz svojih domova zbog priznanja svoje seksualne orijentacije.

- Da ta djeca ne ostanu na ulici, da ne ovise samo o mreži socijalne podrške nego da ih centri za socijalnu skrb prepoznaju - rekao j dodavši kako predlažu i izmjene Kaznenog zakona u smislu zabrane tzv. konverzijske terapije. 

- Radi se o terapiji koja se službeno ne provodi ni u jednoj od bolnica, ali postoje naznake da se provodi u nekim privatnim praksama ili privatnim prostorima i da se LGBT djecu sili da mijenjaju svoju seksualnu orijentaciju, ne samo djecu nego i odrasle. Tu se radi o naadrilječništvu i to se treba zakonski zabraniti - poručio je.

Nadalje, ostale zakonske izmjene odnose se na zaštitu žrtava zločina iz mržnje, kojima traže da sve takve žrtve, ne samo LGBT, imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć.iv

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori