Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
127 komentara

Đakić ne planira izaći iz HDZ-a, a Culej je spreman na sve

Nakon reakcije premijera na amandman Odbora za ratne veterane oglasili su se Đakić i Culej. Je li ovo udar HDZ-ove desnice na premijera Plenkovića, Vladimir Šeks odgovara: Velike riječi, mala djela.

Zagreb: 17. sjednica Odbora za ratne veterane
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
127 komentara

Nakon što je premijer premijera Andreja Plenkovića, na inicijativnu Odbora za ratne veterana, poručio da je Dan antifašističke borbe odredio Franjo Tuđman i da ga on sigurno neće mijenjati", oglasio je i čelnik Odbora za ratne veterane Josip Đakić (HDZ). 

Podsjetimo, odbor je predložio amandman da se s popisa liste praznika izbaci Dan antifašističke borbe te da postane spomendan, a da 8. listopada i dalje bude praznik, a ne spomendan na Dan Hrvatskog sabora kao to u zakonskim izmjenama što predlaže Vlada.

- Svjestan sam prošlosti i sadašnjosti, svjestan sam svakog detalja. Ovo je bio prijedlog Odbora i nije usmjeren protiv nikoga, a naročito je usklađen s europskom rezolucijom - kazao je Đakić, koji  kaže da nikada nije radio protiv Tuđmanove politike, pa tako ni danas. 

PLENKI PROTIV ĐAKIĆA 'Tuđman je odredio taj datum i ja ga sigurno neću promijeniti'

Na primjedbu da je Dan antifašističke borbe Franjo Tuđman uveo kao praznik, Đakić je odgovorio:

- I  dalje je praznik i svi ostali su. Recite mi, je li 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom u Europi blagdan? Spomendan je - uzvratio je HDZ-o zastupnik.

Na pitanje je li spreman zbog toga izaći iz HDZ-a, uzvratio je da neće izlaziti iz stranke, na pitanje je spreman na sve scenarije pa i da ga izbace iz HDZ-a na odlasku je samo kratko dometnuo "uvijek“.

Stevo Culej (HDZ) koji je na odboru podržao amandman da se s liste praznika izbaci Dan antifašističke borbe te da on postane spomendan poručio je da "to dan u kojemu neki blaguju, a neku jaduju".

Sabor 14. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o Obalnoj straži RH | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Ne radim protiv Tuđmanove politike - ustvrdio je Culej napominjući da nitko u Hrvatskoj ne može članove odbora optužiti za detuđmanizaciju, jer mi smo prvi stali uz bok dr. Franji Tuđmanu kada je bilo najpotrebnije. Nije želio komentirati poruku premijera Plenkovića dok o tome ne razgovaraju na klubu HDZ-a. Upitan strahuje li od sankcija u  starci, za sve koji su podržali amandman, odgovorio je: 

- Meni nije jasno je li u Hrvatskoj jasno da je ovo demokratska zemlja i da bi svatko trebao promišljati o određenim povijesnim događajima sa svojim znanje i sa svojom glavom. Vrijeme jednoumlja je davno završilo - rekao je Culej.

Na konstataciju da je njegov stav drugačiji od šefa stranke, uzvratio je da ga "vjerojatno još nisu, ali da će ga usuglasiti". 

- Nikako ne bih rekao da se ovim amandmanom radi protiv Tuđmanove politike, a vjerujem da bi dr. Tuđman, da je poživio, da bi moguće i on mnoge stvari drugačije završio u stvaranju i kreiranju hrvatske države - rekao je Culej. 

Na pitanje je li spreman odustati od amandmana, odgovorio je

- Od ničega u životu nisam odustao - kazao je,

Sisak: U šumi Brezovica proslavljen Dan antifašističke borbe ODBOR ZA RATNE VETERANE Traže da se Dan antifašističke borbe izbaci s liste praznika

Upitan ostaje li kod tog stava i pod cijenu da ga izbace iz HDZ-a, rekao je: "Normalno, meni je sve OK“.

Vladimir Šeks nije želio komentirati amandman Odbora za ratne veterane, a poručuje da podržava zakon kako ga je predložila Vlada. Na pitanje je li ovo udar HDZ-ove desnice na premijera, uzvratio je:

-  Velike riječi, mala dijela - kratko je kazao. 

Milorad Pupovac (SDSS) ne zna predlaže li se ovakvo što iz neznanja ili svjesno i namjerno, ali zna da bi posljedice toga mogle biti višestruko i drastično opasne za zemlju.

Nenad Stazić (SDP) nije bio na sjednici odbora na kojoj je izglasan sporni amandman, a da je bio glasao bi protiv jer smatra da je on sramotan odnosno da se time samo nastavlja sramoćenje zemlje.

- Ovdje već jako dugo traje borba protiv antifašizma i njegovo negiranje te veličanje ustaštva i ovo je još samo jedan korak na tom putu. Tome se ne čudim, ali mislim da zdravi, normalni dijelovi društva moraju tome pružiti otpor, jer nam inače zemlja klizi u desničarenje, prošlost i  nešto u čemu ćemo se još jako dugo valjati umjesto da idemo naprijed - kazao je. 

Ponovio je da smo sada postali država, koja je protjerala Đikića, a zadržala Đakića, koji se proslavio ovakvim prijedlogom amandmana.  

'Tko izlazi s ovako opasnim prijedlozima nema dobre namjere'

HNS smatra da je inicijativa Odbora za ratne veterane da Dan antifašističke borbe se izbaci s liste državnih praznika apsolutno neprihvatljiva, a napominju da svaki pokušaj negiranja antifašizma ne znači samo povratak u mračnu prošlost nego i nepoznavanje hrvatskih zakona i Ustava RH, budući da je antifašizam jedan od temelja samostalne Republike Hrvatske.

- Svatko tko izlazi s ovako opasnim prijedlozima nema dobre namjere i mora prije svega napraviti domaću zadaću iz hrvatske povijesti i hrvatskih zakona. Preporučili bismo dugogodišnjem saborskom zastupniku Josipu Đakiću da prije iznošenja ovakvih opasnih, nepotrebnih i neinformiranih inicijativa pročita hrvatske zakone i obnovi znanje kako iz hrvatske, tako i svjetske povijesti. Krajnje je vrijeme da se posvetimo tome gdje će Hrvatska biti 2030. i HNS će to jasno istaknuti kada ovaj neprihvatljivi amandman dođe na dnevni red u Saboru - navode u HNS-u.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message