Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
137 komentara

Ni Orešković ni Novaković nisu dobile potrebnih 76 glasova

Zastupnici predsjednicu povjerenstva birali su između pravnica Dalije Orešković i Nataše Novaković. Za članove povjerenstva predloženi su Tončica Božić,  Davor Ivanjek...

Foto: Robert Anić/Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell
137 komentara

Tajnim glasovanjem ni Dalija Orešković ni Nataša Novaković nisu dobile potrebnih 76 glasova zastupnika kako bi postale predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Nataši Novaković nedostajao je tek jedan glas da preuzme dužnost odnosno ona je dobila povjerenje 75 zastupnika. Orešković je pak dobila povjerenje 46 zastupnika. 

Glasovanje za predsjednicu će se ponoviti.

Za članove povjerenstva izabrani su Tončica Božić koja je dobila potvrdu 80 zastupnika, Davorin Ivanjek s potporom od 80 zastupnika, Tatjana Vučetić koja je dobila povjerenje 82 zastupnika te Aleksandra Ileković Jozić koja je u tajnom glasovanju dobila 106 zastupničkih glasova.  

Od 151 zastupnika tajnom glasovanju pristupilo je njih 127. Bilo je šest nevažećih listića.

DALIJA OREŠKOVIĆ 'Nadam se da će Povjerenstvo biti izabrano kad je najavljeno'

Novi izbor 28. veljače

S obzirom na to da niti jedna od kandidatkinja za predsjednicu Povjerenstva nije dobila potreban broj zastupničkih glasova, točnije njih 76, izbor će se ponoviti. 

- S obzirom na to da nema kvoruma to ne možemo napraviti danas nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici - objavio je predsjednik Sabora Jandroković. 

Kako zakon ne predviđa što se događa u situacijama dok niti jedan od kandidata za predsjednika ne dobije potrebnu većinu, vladajući su se pozvali na poslovnik. U međuvremenu će se oko ovog pitanja konzultirati i Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav da iznese svoje tumačenje, kazao je Jandroković  koji se nada da će oni "najvjerojatnije dati potvrdu ovakvog stava".

Zastupnici se ponovno na radnim mjestima okupljaju 28.veljače. 

Ako ni u drugom pokušaju glasovanja ne dobijemo predsjednicu povjerenstva ići će se na treći pokušaj izbora glasovanjem u Saboru, a ako ni tada nijedna ne dobije 76 glasova, morat će se ponoviti natječaj za čelno mjesto Povjerenstva.

Vladajući htjeli Novaković?

Prema neslužbenim informacijama vladajući su navodno bili dogovorili da su će za predsjednicu Povjerenstva biti izabrana Nataša Novaković bez obzira na to što je Dalija Orešković na Odboru za izbor i imenovanje dobila jednoglasnu potporu.

Marijan Sušenj/PIXSELL ISTJEČE JOJ MANDAT Dalija Orešković: Pritisak se u radu Povjerenstva nije osjetio

Za izbor novog saziva potrebno je 76 glasova. Oporbeni SDP i 'Glas' podupiru ostanak Dalije Orešković na čelu toga tijela.

Bačić: Većina je stabilna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neuspio prvi pokušaj izbora predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u petak su komentirali čelnici nekih zastupničkih klubova, pri čemu je šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacio nagađanja da su izgubili većinu.

"Vlada ima većinu. Od pet kandidata za predsjednicu i članove Povjerenstva izabrana su četiri. Sada očekujemo da se ponovi glasovanje za predsjednicu Povjerenstva", rekao je Bačić novinarima.

Ustvrdio je kako  nije HDZ taj koji nije uspio skupiti većinu za izbor predsjednice nego vladajuća većina.

"Izbori su bili demokratski, tajnim glasovanjem i jedna kandidatkinja dobila je 75 glasova, druga 46 i sad ćemo ići u drugi krug. Ako bude potrebno bit će i treći krug, a ako ni tada niti jedna kandidatkinja neće dobiti većinu glasova bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednicu Povjerenstva", pojasnio je.

Istaknuo je da su vladajući postigli dogovor o kandidatkinji za predsjednicu, ali im je nedostajao jedan glas. Bit će još jedan krug i doista ne znam u čemu bi bio problem, dodao je.

Upitan je li imao jamstvo partnera da će imati dovoljno glasova, jer uvijek tvrdi da je vladajuća većina od 78 glasova stabilna, Bačić je odgovorio kako je "parlamentarna većina već stotinjak puta, kod utvrđivanja kvoruma i glasovanja o odlukama, pokazala da je stabilna".

"I danas smo izglasali sve zakone i izabrali četiri člana povjerenstva. Nadam se da ćemo idući put izabrati i predsjednicu. A ako je i ne izaberemo, neće biti kraj svijeta. Bit će opet javni natječaj i tu doista nema problema", ocjenjuje Bačić.

Na pitanje zašto im je Dalija Orešković toliki problem da ne žele da ostane predsjednica Povjerenstva i pod cijenu da predsjednica ne bude izabrana, a Povjerenstvo ne funkcionira, Bačić je neodređeno kazao da je "Odbor za izbor i imenovanja predložio dvije kandidatkinje, od kojih je jedna Dalija Orešković".

"Ostavili smo mogućnost saborskim zastupnicima da na tajnom glasovanju najdemokratskije izaberu predsjednicu Povjerenstva. Niti jedna kandidatkinja nije dobila potrebnu većinu, nadam se da hoće u drugom krugu", rekao je.

Bauk: Apsurdna situacija

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ishod glasanja protumačio je kao "poraz vladajućih jer nisu uspjeli okupiti svoju većinu oko kandidatkinje koju su podržali".

Po njemu, međutim, to je u ovom trenutku čak manje bitno. "Sad imamo slučaj da jedna institucija radi svoj posao četiri godine, odgovara Hrvatskom saboru, koji skoro jednoglasno i uz pohvale prihvaća njihova izvješća, predsjednica Povjerenstva uživa veliku potporu javnosti, kandidira se za ponovni mandat, parlamentarna većina nema petlju reći da je ne podržava, i onda na tajnom glasovanju njihov kandidat ne dobije dovoljno glasova", kazao je.

"To je samo po sebi dovoljno apsurdna situacija, ne treba dodatno analizirati, poruka je - nemojte raditi svoj posao, ako ga radite, radite ga tako da se ne zamjerate HDZ-u, a ako se zamjerate, bez obzira na to što dobro radite i imate potporu javnosti, nećete biti opet izabrani", prokomentirao je Bauk.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message