News

Komentari 18

Dame su dobrodošle, ali samo za kuhanje, čišćenje i liječenje... Organiziraju im i izbore za Miss

Dame su dobrodošle, ali samo za kuhanje, čišćenje i liječenje... Organiziraju im i izbore za Miss

Zabilježeno je i više slučajeva seksualnog uznemiravanja, a dio žene koje su služile požalile su se i na sramotne procese inicijacije koje su morale proći...

Raspadom SSSR-a žene igraju sve manju ulogu u ruskim oružanim snagama. Tamo 2000-ih oko deset posto svih zaposlenih u profesionalnoj vojsci činile su žene, ali u zadnjih 20 godina ta brojka se prepolovila.

Prema izjava ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua iz 2020. godine, u ruskoj vojsci tad je služila 41.000 dama. što je 4,25 posto svih oružanih snaga Rusije. Primjerice, na drugom kraju svijeta, u SAD-u, ta brojka je oko 14 posto...

Žene, za razliku od muškaraca, ne moraju proći vojni rok, ali ako se odluče za to, trebaju proći poseban liječnički pregled, a potom i test koji potvrđuje da nisu trudne. Jednom kad se uspješno prijave i ako budu prihvaćene, smještaju ih u jedinice s muškarcima, ali imaju vlastite barake u kojima spavaju.

Makeup for Camouflage beauty contest

I od njih se očekuje da... Pa da kuhaju, čiste, pjevaju, sudjeluju u limenim orkestrima, liječe bolesne, pružaju psihološku pomoć... Uglavnom da su što dalje od samog ratovanja. U većini slučajeva ne mogu se ni približiti borbenim zrakoplovima, tenkovima i podmornicama. Prema politici ruske vojske, to jednostavno nije za njih. Zabranjeno im je sudjelovanje na prvoj crti u ulozi vojnika.

Kako piše Centar za strateške i internacionalne studije, nije rijetkost da nadređeni organiziraju natjecanja ljepote ili kuhanja za dame koje se u tom trenutku nađu u službi, što su mnoge od njih opisale kao ponižavajuće iskustvo. 

Zabilježeno je i više slučajeva seksualnog uznemiravanja, a dio žene koje su služile požalile su se i na sramotne procese inicijacije koje su morale proći...

- Od 41.000 žena u našoj vojsci njih 44 drže čin pukovnice - rekao je Šojgu 2020. godine, iz čega bi se dalo zaključiti da je to najviši čin kojeg neka žena drži u Putinovoj vojsci.

Prema anketi napravljenoj u Rusiji 2011. godine, 63 posto roditelja reklo je da ne žele vidjeti svoju kćeri u vojsci, jer ne smatraju tu ulogu prikladnom za žene, ali njih 62 posto želi sinove poslati u vojsku "kako bi ih naučili disciplini".

Nije da sve žene u Rusiji ne žele u vojsku. Barem dio njih to želi. Za jedno mjesto na vojnoj akademiji konkurira čak 27 žena, što je puno veći nesrazmjer nego kod muškaraca. Služenje vojske i kasnije zapošljavanje pruža im stabilan izvor financija, ali je i dobra odskočna daska za buduće poslove u državnom aparatu. 

Ali samo ako ste spremne na poslove koji su vam namijenjeni. Dama imena Jana Surgajeva prijavila se za vojsku, prošla sve testove, ali onda je zatražila da radi kao mehaničarka, što joj je odbijeno. Otišla je na sud i očekivala pravdu, ali slučaj je odbačen bez saslušanja.

Strani mediji jučer su objavili kako je u invaziji na Ukrajinu poginula prva žena u redovima ruske vojske. Valentina Galatova (27) poginula je još prošlog mjeseca, ali vijest je potvrđena tek ovog tjedna.

Radila je kao liječnica na prvoj crti napada. Prošle godine u Donbasu poginuo joj je muž, a iza sebe je ostavila dijete koje će, javlja Daily Mail, odgajati baka.