Obavijesti

News

Komentari 0

'Dan inovacija': Klinci iz cijele Hrvatske zabavljali se uz AI, robotiku, virtualnu stvarnost

'Dan inovacija': Klinci iz cijele Hrvatske zabavljali se uz AI, robotiku, virtualnu stvarnost
3

Više od 2000 učenika sudjelovalo je u drugoj sezoni Škole budućnosti, projekta kojim tvrtke STEMI, Infobip i njihovi partneri žele uvesti moderan način razmišljanja i rada u školske programe

Velika gužva i pozitivna energija vladale su u subotu na završnoj konferenciji projekta Škola budućnosti, "Danu inovacija".

U najvećem inovacijskom centru Infobipa u svijetu, kampusu Alpha Centauri u Zagrebu, više od 600 posjetitelja, od čega 350 učenika i učitelja, na interaktivan i zabavan način susreli su se s budućnosti "isprobavanjem tehnologija i proizvoda" koje u Hrvatskoj razvijaju velike tvrtke, fakulteti i startupi poput CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugih.

Učenici su imali prilike vidjeti popularnog robota psa SPOT-a iz tvrtke Boston Dynamics, zatim formulu koju su kreirali studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, okušali su se i u simulaciji vožnje automobila, isprobali s videoigre koje su kreirale domaće gaming tvrtke, upoznali se s vožnjom dronova, kao i i ekološkim tenisicama. 

Projekt se nastavlja do 2025.

Školu budućnosti donose Stemi, Infobip, A1 Hrvatska uz podršku tvrtki Microblink, AVL Hrvatska, Croatia osiguranje, Bosch Hrvatska te ostalih vodećih domaćih IT tvrtki. Tijekom posljednja četiri mjeseca više od 2000 učenika iz više od 70 gradova kroz praktičan rad približilo se svijetu umjetne inteligencije. Ove sezone u projektu su sudjelovale škole iz dva “grada budućnosti”, Pule i Vodnjana, uspješno završivši projekt. Također, škole su se međusobno povezivale i suradnjom na daljinu stvarale rješenja koja će udrugama pomoći u efikasnijem radu i predstavljanju ciljanim skupinama.

- Projekt Škola budućnosti nosi stratešku važnost za IT zajednicu u Hrvatskoj. Potvrda važnosti projekta dolazi i od strane Infobipa koji je donio odluku o nastavku našeg partnerstva u provođenju projekta do 2025. godine. Tako na jesen planiramo dodatno proširiti projekt s novim školama, ali i novim programima koji će djecu pripremiti za tehnološku budućnost. Ovom prilikom pozivamo i druge organizacije da nam se pridruže u stvaranju Škola budućnosti - izjavio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

Finalisti su predstavili svoje chatbotove, koji su rađeni za projekte lokalnih udruga i zajednica, a najboljima su proglašeni projekt "DoDo" Gimnazije Bjelovar i Srednje škole Ilok, s Udrugom Dobro Dobrim, projekt Elektrotehničke škole Zagreb i Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke u suradnji s Udrugom Mali Zmaj, te projekt Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih.

- Zna se danas da će više od 60 posto sadašnjih učenika raditi poslove koji danas ne postoje i moramo pokazati kakvi su to sve poslovi. Mislim da je sve ono što danas ovdje vide dobar smjer i kad vidim osmjeh na njihovim licima, oči se otvaraju - istaknuo je suosnivač i tehnički direktor Infobipa Izabel Jelenić.