Obavijesti

News

Komentari 3

'Danas se prisjećamo dana kad je počelo granatiranje Grada...'

'Danas se prisjećamo dana kad je počelo granatiranje Grada...'
1

Misom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je u obilježen Dan vukovarskih branitelja

VIDEO

"Danas odajemo počast i prisjećamo se svih koji su svojim životima stvorili slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a zahvaljujući njima danas se nalazimo u našem Vukovaru“, istaknuo je izaslanik hrvatskog premijera Nikola Mažar. Podsjetio je da su na današnji dan 1991. godine pogođena i srušena dva neprijateljska zrakoplova tijekom bombardiranja Vukovara te uslijedile neprekidne tromjesečne borbe koje su kulminirale poznatim tragičnim vukovarskim zbivanjima između 18. i 20 studenog 1991. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

"Prisjećamo se 1991. godine kada se, na današnji dan, jugovojska otvoreno priključila četnicima i započela granatirati Vukovar, konkretno položaje na borovskoj cesti, na silosu i drugdje, a pogođen je i Franjevački samostan,“ prisjetio se predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 1991“ Ivan Kovačić naglasivši da je do tog datuma jugovojska uglavnom imala ulogu tampon zone prema pobunjenim Srbima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

Istaknuo je da se tom prigodom podsjeća na sve one koji su dali živote u obrani Vukovara te dodao da vrijeme neumitno teče pa je sve manje i preživjelih vukovarskih branitelja, u ovome trenutku njih oko 2.500 dok ih je oko 2.000 poginulo i umrlo u godinama nakon rata.

Magična fotka: 'Točno se vidi da zna što radi, nema straha...'
Magična fotka: 'Točno se vidi  da zna što radi, nema straha...'

Rehak: U obrani Vukovara poginuo 921 hrvatski branitelj

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak naglasio je da Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. redovito današnji dan posvećuje vukovarskim braniteljima kao trajan podsjetnik na njihovu ulogu tijekom agresije kao i na činjenicu da se od 24. kolovoza 1991. godine JNA otvorena stavila na stranu četnika i započela granatirati Vukovar s osam punktova oko grada.

Dodao je da je toga dana vukovarski branitelj Luka Andrijanić sa silosa Đergaj srušio dva neprijateljska aviona te su od tada napadi iz zraka na Vukovar uglavnom dolazili samo sa istoka, uglavnom iznad toka rijeke Dunav.

Oborio prve avione, a mina ga ubila: 'Pukla mu je u rukama'
Oborio prve avione, a mina ga ubila: 'Pukla mu je u rukama'

Rehak je istaknuo da je, prema podatcima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003, u obrani Vukovara poginulo 921 hrvatski branitelj od čega njih 360 u borbama tijekom agresije, a ostali su ubijeni ili nestali nakon okupacije grada.

Izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003 položilo je vijence i kod spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari.

Dan vukovarskih branitelja organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003 dok više drugih vukovarskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i gradska uprava Dan vukovarskih branitelja obilježava 10. ožujka kada se u Bogdanovcima postrojilo više od 2000 nenaoružanih pripadnika buduće 204. vukovarske brigade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag