News

Komentari 153

Srušeni dimnjaci na Črnomercu

Srušeni dimnjaci na Črnomercu

Odabrana je metoda rušenja miniranje rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Rušenje je bilo popraćeno zvučnim signalima...

Zbog oštećenja nosive konstrukcije nakon potresa dimnjake Ciglane Črnomerec srušili su danas točno u podne.

11.55 POGLEDAJTE  VIDEO:

11.50 Zadnja fotografija prije rušenja. 

11.00 Krenula je pressica prije rušenja

- Za sat vremena uklanjamo dimnjake. Pripreme su trajale 20-ak dana. Pripreme su protekle bez ikakvih problema. Ne očekujemo sigurnosne, niti tehničke probleme. Pripreme su bile više emotivno zahtjevne nego tehnički zahtjevne. Sa tehničkog aspekta napravili smo sve. Uklanjanje je uvijek emotivnija radnja nego gradnja. Detonatori su spojeni, oba dimnjaka uklanjamo u istom trenutku - rekao je glavni projektant Nikola Miletić.

- Najzahtjevnije je bilo predvidjeti kako će se dimanjaci ponašati. Dimnjaci su na širem području, pa je bilo lako osigurati sigurnosnu zonu. Nismo imali previše ovakvih iskustava, jer se na svu sreću danas puno više gradi, a ne ruši. Sve za sada ide po planu. Očekujem kontroliranu eksploziju - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Podsjetimo, na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks s dva dimnjaka. Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa će se izvesti kontrolirano rušenje, izvijestili su investitori projekta Ciglane nekretnine d.o.o.

Odabrana je metoda rušenja miniranje rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane, stoji u priopćenju.

Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu – visina zapadnog dimnjaka je 49.8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62.2 metra.

Četiri zvučna signala i što oni znače:

Rušenje će biti popraćeno zvučnim signalima.

Prvi signal, jedanput dugo, oglasit će se kad minske bušotine budu napunjene i začepljene. Sve osobe moraju otići u zaklon.

Drugi signal, dva puta dugo, najavit će okupljenima da su mine pripremljene za paljenje.

Treći signal, tri puta dugo, bit će minutu nakon drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina.

Četvrti signal, jedanput kratko, će označiti kraj miniranja i daje se nakon što palitelj provjeri da na radilištu nema opasnosti.

Upute za građane

Iz Ciglane nekretnine d.o.o. objavili su i važne informacije za građane.

Za potrebe izvođenja radova uklanjanja dimnjaka na lokaciji Ilica 288, objekta Stare ciglane, u nedjelju, 21. veljače, od 11:45 do 12:15 bit će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do ulice Oranice. Uklanjanje dimnjaka predviđeno je u 12 sati.

Stanovnike Črnomerca, koji žive u neposrednoj blizini, moli se da do 11:45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala zbog stvaranja podtlaka prilikom miniranja.

Građane su također moli da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka.

Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice u tom dijelu Ilice, a bit će zabranjeno i kretanje pješaka. Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova bit će: Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića i Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica.

Tijekom radova promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad) te djelatnici prometnog redarstva.

Minirali su dimnjake u Sisku, a danas u Zagrebu

Projekt kompliciranog miniranja dva dimnjaka na Črnomercu radi tim stručnjaka s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu (RGN). Oni su prošli tjedan radili i na rušenju dimnjaka u željezari Sisak, a Mario Dobrilović i Vječislav Bohanek stoje iza pomnog miniranja koje je odvojilo toranj zagrebačke katedrale nakon potresa u ožujku. Više o tome pročitajte OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO.

Rušenje možete pratit UŽIVO na Facebook stranici 24sata, kao i na portalu.

Najčitaniji članci