News

Komentari 21

Glavna državna odvjetnica pred Odborom za pravosuđe tvrdi: Rezultati u 2020. su izuzetni

Glavna državna odvjetnica  pred Odborom za pravosuđe tvrdi: Rezultati u 2020. su izuzetni

Na dnevnom redu sjednice Sabora je izvješće o radu državnih odvjetništava u 2020. koje daje glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoje Šipek

 Što se tiče rada i operećenja DORH-a u 2020. godini, primili smo 213.000 novih predmeta, iz 2019. u radu je ostala 41.000 predmeta. Riješeno je 213.000 predmeta tako da je nastavljen pozitivan trend smanjenja neriješenih. Smatram to izuzetnim rezultatima s obzirom na uvjete u kojima smo radili u 2020 -  rekla je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Zagreb: Zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

 - Razinu kvalitete optužnica pokuzaje činjenica da je 97,48 posto optužnica potvrđeno. Što se tiče prvostupanjskih presuda, sudovi su donijeli presude u odnosu na 17.000 osoba od čega je 88,8 posto osuđujućih, a ostalo je pred sudovima 25.257 optuženih osoba bez presude - istaknula je Hrvoj Šipek.

Naime, zajedničku sjednicu održava danas Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora i Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

A na dnevnom je redu sjednice izvješće o radu državnih odvjetništava u 2020. lkoje daje glavna državna odvjetnica.

Inače, izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. na dnevnom je redu Sabora dulje od 60 dana, pa je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih se Zlata Hrvoj Šipek poziva u Sabor.

Zagreb: Zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Izravan prijenos sjednice dostupan je putem saborskog YouTube kanala

Glavna državna odvjetnica  ne odgovara samo na pitanja vezana za Izvješće, nego i na niz aktualnih, kakva su ‘slučaj’ Agrokor i povlačenje optužnice, afera Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i druga.

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić postavio je glavnoj državnoj odvjetnici nekoliko pitanja – je li vodstvo DORH-a bilo obaviješteno od USKOK-a o svemu što se radilo u slučaju Gabrijele Žalac i jesu li točne informacije o smjeni ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić te osjeća li osobnu odgovornost, s obzirom da vodstvo DORH-a imenuje vodstvo USKOK-a.

Zagreb: Zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

- Što se tiče predmeta Žalac, u tijeku je provođenje nadzora u radu nad tim predmetom USKOK-a, ali i drugim predmetima koji su povezani s njim. Tek kad ovaj nadzor bude gotov i na temelju utvrđenih činjenica ja ću donijeti odluke. Spekulacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene. Odluku neću donijeti pod pritiskom medija koji jedan dan navijaju za jednu, a drugi  za drugu stranu. O rezultatima nadzora i svojoj odluci ja ću vas obavijestiti i vjerujem da to nećete dugo čekati - rekla je Hrvoj-Šipek.

Za optužnicu u slučaju Agrokor rekla je da je povučena jer ako postupak protiv bivše državne tužiteljice koja je radila na tom slučaju završi s osuđujućom presudom, to bi bila osnova da  padne cijeli predmet Agrokor.

- Što se tiče predmeta Agrokora, s obzirom da je pokrenuta istraga protiv bivše tužiteljice tu činjenicu možemo gledati na dva načina. Prvi, to je dokaz korupcije u Državnom odvjetništvu  i drugi, to je spremnost DORH da se obračuna s korupcijom u svojim redovima - rekla je glavna državna odvjetnica.

Dodala je da bi posljedice bile puno teže da se optužnica nije povukla
 - To je jednostavno tako. To su jedini razlozi, nikakav strah

 Podsjetimo, oporba od Vlade traži smjenu Zlate Hrvoj Šipek.

Zagreb: Zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

- Zahtijevamo od Vlade da pokrene opoziv glavne Državne odvjetnice - poručio je Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća najavljeni današnju sjednicu.

Najčitaniji članci