Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dane Lukajić dobio šest godina zatvora: Mučio i tukao vojnike

Dane Lukajić uhićen je krajem lipnja prošle godine kada je dolazio u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Sumnjiči se za teško zlostavljanje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
27 komentara

Ratni zapovjednik u srpskom logoru na Manjači Dane Lukajić nepravomoćnio je proglašen krivim na Županijskom sudu u Zagrebu. Sud mu je odredio šest godina zatvora zbog mučenja i naređivanja podređenim vojnicima Republike Srpske da tuku i muče zarobljene hrvatske vojnike. Na objavu kazne nije došao. 

Lukajić je tijekom suđenja poricao da je nekoga osobno tukao u Manjači te da je bio nazočan dok su vojni policajci tukli zarobljenike. No, sud je ipak zaključio da njegov iskaz nije uvjerljiv, odnosno da ga demantiraju iskazi žrtava, ali i dokumenti. Lukajić je osuđen i zato što je osobno drškom pištolja tukao zarobljenika po glavi, udarao ga čekićem po ruci i čupao mu nokte. 

Zarobljenici su bili i seksualno zlostavljani. 

DORH iznio detalje optužnice 

Uhićen je krajem lipnja prošle godine i osumnjičen je da je, kao zapovjednik srpske vojske, bio zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka od zarobljenih hrvatskih vojnika te naredio teško zlostavljanje dvojice pripadnika HOS-a i drugih "nepoznatnih zarobljenika". 

Državno odvjetništvo objavilo je tada detalje optužnice. 

ZAPOVJEDNIK MANJAČE Bošnjaković: Lukaić je uhićen po određenim dokumentima

- Sumnjiči ga se da je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HOS-a kao i drugih za sada nepoznatih zarobljenika, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da zlostavljaju i tjelesno ozljeđuju ratne zarobljenike, što su ovi i radili i u više navrata udarali ih nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu, vješajući ih o strop.

Jednom zarobljenom pripadniku HOS-a gurali su palicu u anus te je okrivljenik osobno prilikom ispitivanja tog istog zarobljenika u dva navrata, udarao ga drškom pištolja po glavi, stolicom po leđima i palicom po spolovilu.

TEŠKA ZLOSTAVLJANJA Lukaić, sumnjvac za Manjaču dobio mjesec dana pritvora

Također je zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da u njegovoj prisutnosti udaraju i zlostavljaju prije spomenutog zarobljenika što su oni i činili te imenovanog udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu te jednom prilikom čekićem po šaci desne ruke dok mu ju je on držao - izvijestio je DORH. 

Lukajić je uhićen prilikom prelaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. 

Možda vas zanima i ovo:
Message