Obavijesti

News

Komentari 66

Darko Milinović ženi iz trbuha izvadio tumor od 20 kg: 'Spasio me, trbuh je samo počeo rasti!'

Darko Milinović ženi iz trbuha izvadio tumor od 20 kg: 'Spasio me, trbuh je samo počeo rasti!'
2

Ivanki Murgić (58) iz Gospića trbuh je počeo rasti prije tri i pol mjeseca. Na jajniku je imala tumor, najveći koji su operirali u gospićkoj bolnici

VIDEO

Osjećam se super, ništa me ne boli, operacija je stvarno napravljena kako treba, sve pohvale dr. Milinoviću. Zahvalna sam mu jer mi je spasio život, rekla nam je Ivanka Murgić (58), rodom iz Gospića. Ivanki su liječnici Opće bolnice Gospić, predvođeni dr. Darkom Milinovićem, specijalistom ginekologije i opstetricije, prošlog utorka, 1. kolovoza, operirali tumor na jajniku. Uspješno su odstranili tumor težak čak 20 kilograma, što je najveći tumor koji su dosad operirali u gospićkoj bolnici.

- Sve je prošlo dobro. Kod takvih operacija rizično je što se može oštetiti ostale organe - mjehur, mokraćnu cijev, crijeva, jer je to sve bilo uz tumor. Ponekad milimetri dijele od oštećenja drugih struktura - pojasnio nam je dr. Milinović, nekadašnji ministar zdravstva i socijalne skrbi te bivši ličko-senjski župan.

Dodaje kako su takve operacije s tumorom od oko 20 kilograma uvijek rizične.

- Ali uvjeren sam, što smo i nebrojeno puta dokazali, da smo sposobni i educirani i za operacije ovakve vrste. Nedavno smo prvi u Hrvatskoj, nakon dr. Mataka iz Zadra, operirali najnovijom minimalno invazivnom metodom V-Notes - dodaje Milinović.

Gotovo četiri sata duga operacija

Kaže da su pripreme tekle uobičajeno za takve operacije.

- Kasnije se pacijentica našalila i rekla da sam kao estetski kirurg koji od tolikog trbuha napravi ravan - rekao je Milinović.

Sama operacija trajala je između tri i četiri sata, od anestezije do buđenja, a Ivanki su morali raditi rez preko cijelog trbuha.

- Zahvaljujem se i timu bez kojeg ovo ne bi uspjelo i koji zaslužuje sve pohvale. Riječ je o dr. Mirjani Vrkljan-Radošević, anesteziologu dr. Srećku Marinkoviću, anes. tehničarki Moniki Kovačević, instrumentarki Ani Ratković i instrumentaru Ivici Leniću - spomenuo je i zahvalio svima dr. Milinović.

Daljnje liječenje ovisi o PHD-u (patohistološkom), no prognoze su dobre jer nije bilo povećanih limfnih čvorova i ostali organi su uredni.

- Sad nam je najbitnije da je Ivanka sa svojima doma, sretna, kao i njezina obitelj - kaže dr. Milinović.

Ivanka Murgić, koja je jučer stigla kući najmilijima u Perušić, kaže kako su tegobe počele prije nekih tri i pol mjeseca.

- Počeo mi je trbuh rasti. Nisam znala od čega, prvo sam mislila da sam se udebljala, pa da je neki problem s crijevima, a trbuh je bio sve veći i veći. Kad sam se obratila liječniku, utvrdili smo da nisu tegobe na koje sam sumnjala. Tražila sam dubinski ultrazvuk i on je pokazao da je riječ o tumoru koji hitno treba operirati. Sve je obavljeno relativno brzo i sve je, na moju sreću, dobro prošlo - kaže Ivanka, koja sve to vrijeme nije imala nikakvih bolova, no javila se nelagoda jer joj je veliki trbuh počeo smetati.

'Nije bilo boli'

- Kao da ste trudni devet mjeseci, eto, tako je smetalo. Nisam tip za promociju, samo želim uputiti poruku svim ženama, djevojkama, majkama da idu redovno na preglede jer se tako puno toga može spriječiti, odnosno otkriti na vrijeme. Neka izvuku neku pouku iz svega ovoga, u mojem slučaju je bio pozitivan ishod, ali se mnoge stvari mogu spriječiti ako se pregledi obavljaju redovito. Skloni smo ponekad zanemariti vlastito zdravlje i odgađati neke stvari, a pregled od samo nekoliko minuta ponekad vam može spasiti život - poručuje Ivanka.

Trenutačno samo želi dobro se odmoriti, kako psihički, tako i fizički. Tijekom oporavka pomoći će joj suprug i dvije kćeri u dobi od 38 i 35 godina, kao i ostala rodbina. Ima i četvero unučadi, koji su je također došli posjetiti nakon povratka iz bolnice.

storyeditor/2023-08-10/366811758_691583382788002_3701887045071834670_n.jpg

O uspjesima liječnika gospićke bolnice već se pisalo. Krajem travnja dr. Darko Milinović bio je na čelu tima koji je pacijentici iz Senja izveo zahvat tzv. V-Notes, tijekom kojega se za to endoskopski koriste prirodni ljudski otvori, odnosno riječ je o minimalno invazivnom tipu kirurgije bez vidljivog reza putem odstranjenja maternice, odnosno jajnika zbog određenih patoloških stanja.

Golemi tumori

Taj tip zahvata dotad je samostalno provodio samo dr. Luka Matak iz Opće bolnice Zadar, i to nakon završene edukacije u inozemstvu. Pacijentica je, nakon dva sata, normalno ustala, šetala, išla na toalet i bila spremna za otpust iz bolnice.

Osim toga, dr. Milinović i liječnički tim OB-a Gospić više su puta uspješno operirali velike tumore od oko 15 kilograma. Jedan takav sugrađanki u dobi od 77 godina operirao je u rujnu 2008. Operacija je bila zahtjevna, kako zbog veličine tumora, tako i zbog dobi pacijentice, te se predlagalo da se zahvat obavi u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, no pacijentica je to odbila i tražila dr. Milinovića, koji joj je tu želju ispunio.

storyeditor/2023-08-10/366803656_691583012788039_3686929556403245857_n.jpg

Godinu ranije također je sa svojom liječničkom ekipom 76-godišnjoj ženi iz Otočca iz trbušne šupljine izvadio tumor težak više od 15 kilograma.

- Operacija je bila visokorizična, ponajprije zbog dobi pacijentice. Nakon što je primljena u hitnoj službi, ustanovili smo da joj je tlak nizak, cirkulacija slaba, da teško diše, no da ima i veliki tumor u trbušnoj šupljini. Odlučili smo izvesti operativni zahvat, za koji smo se, međutim, morali posebno pripremiti - rekao je tad dr. Darko Milinović za Večernji list.

Dodao je kako su, zbog kompleksnosti operacije, u pripravnosti imali još jedan liječnički tim zbog mogućih komplikacija. I taj je put sve prošlo dobro. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe